Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Za bolje urejen status gasilcev
Objavil pes - 1.11.2008 19:04:15 (1977 x prebrano) Novice tega avtorja

Potrebno je še več skrbi za dobro opremljenost in usposobljenost gasilcev, so poudarili ob 10-letnici murskosoboške gasilske zveze
Kako pomembna je dobro organizirana gasilska dejavnost, zlasti dobro opremljeni in usposobljeni gasilci, se je med drugim pokazalo ob vremenskih ujmah letos poleti, ko so prav gasilci skrbeli za hitro odpravo posledic neurij in opravili ogromno prostovoljnega dela. Prav na to so opozorili gasilci na slovesnosti ob 10-letnici delovanja Gasilske zveze Mestne občine Murska Sobota (GZ MOMS) v soboto v grajski dvorani v Murski Soboti.

 Nataša Gider

Na slovesnosti so bila najzaslužnejšim posameznikom in organizacijam podeljena priznanja in zahvale.

Delodajalci so se tokrat dobro odrezali, je povedal poveljnik GZ MOMS Franc Olaj, pokazali so namreč veliko razumevanja in svojim zaposlenim, ki so kot prostovoljni gasilci sodelovali v akcijah odpravljanja posledic neurij, dovolili zapustiti delovna mesta. "Tako, kot so se delodajalci obnašali sedaj, bi se morali tudi v prihodnje in pri vseh intervencijah pokazati sočutje do človeka," pravi Olaj. Izkušnje z delodajalci namreč niso vedno pozitivne. "Pravno, na zakonski ravni, bi zato bilo treba urediti položaj gasilcev prostovoljcev tako, da ne bodo imeli težav pri zapuščanju delovnega mesta v primeru intervencij," je poudaril predsednik GZ MOMS Štefan Barbarič.

Število intervencij naraščaV zadnjih letih je število gasilskih intervencij skokovito naraslo, v letu 2004 jih je bilo 30, lani že 98. Požarna ogroženost se je v Murski Soboti in primestnih naseljih v zadnjih petih letih povečala za trikrat, v veliki meri zaradi novogradenj, uporabljenih vgradnih materialov ter zelo povečanega železniškega in cestnega prometa.

GZ MOMS združuje dvanajst gasilskih društev (GD), v katera je vključenih 809 članov, med temi je 356 operativnih gasilcev. Kmalu se jim bo pridružilo še Prostovoljno gasilsko društvo Pušča, ki namerava ustanoviti svojo gasilsko desetino. Društva, združena v GZ MOMS, posedujejo 26 različnih tipov vozil, med njimi pet cistern, avtomobilsko lestev in posebni vozili za cestno reševanje. Pri osebni in skupinski zaščitni opremi dosega soboška GZ 80-odstotno popolnitev, pri preostali tehnični opremi za reševanje pa 70-odstotno. Prav temu nakupu nove tehnike, ki je v nekaterih primerih stara že 20 let in več, bo treba v prihodnje nameniti več pozornosti, je dejal Barbarič. Načrt opremljanja je bil izdelan že pred leti, uresničen pa naj bi bil najkasneje do konca prihodnjega leta. Za opremo bodo poskusili pridobiti sredstva iz razpisov evropskega sklada za regionalni razvoj, v programu čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Madžarsko. Zlasti je potreben nakup nove avtomobilske lestve za GD Murska Sobota. Tridesetmetrska lestev, ki je sedaj v uporabi, je namreč stara že 25 let in čez dve leti ji bodo potekli vsi tehnični resursi varnosti. Cena nove lestve je okrog milijon evrov.

Vselej pripravljeniSodelovanje z občino, iz katere proračuna dobijo blizu 60 odstotkov sredstev, ocenjujejo v GZ MOMS kot zadovoljivo, hkrati z rastjo števila nalog in intervencij se povečujejo tudi sredstva, namenjena gasilski dejavnosti. Preostalih 40 odstotkov sredstev dobijo posredno od države oziroma tako imenovane požarne takse.

Osrednje društvo v zvezi je GD Murska Sobota, za vsa pa velja tiho aktiviranje, ki poteka preko centralnega krmiljenja iz regijskega centra za obveščanje. Reakcijski čas prihoda je največ deset minut kjerkoli na območju MOMS. GD MS sodi v 5. kategorijo, kar pomeni, da ima poklicno jedro s ta čas devetimi zaposlenimi. "V dopoldanskem času, do 15. ure, je enota pripravljena za intervencije kjerkoli, imamo pa organizirano tudi nočno dežurno službo," je dejal Olaj.

Na slovesnosti so bila najzaslužnejšim posameznikom in organizacijam tudi podeljena priznanja in zahvale. Priznanje Gasilske zveze Slovenije sta prejela Štefan Barbarič in Franc Olaj. GZ MOMS je zahvali podelila prvemu poveljniku Štefanu Verešu in prvemu predsedniku Jožetu Pintariču, plaketi Mestni občini Murska Sobota in poveljniku Civilne zaščite MOMS Stanislavu Wolfu ter zahvale Zavarovalnici Triglav - območni enoti Murska Sobota, Vojašnici Murska Sobota, murskosoboški izpostavi Urada RS za zaščito in reševanje, murskosoboški izpostavi Inšpektorata RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, GD Murska Sobota in vsem prostovoljnim GD v MOMS.

vir: http://web.vecer.com/portali/vecer/v1/default.asp?kaj=3&id=2008102805374201

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.