Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Požar v ZD Krško
Objavil Pgdcerklje - 2.9.2008 16:28:39 (2162 x prebrano) Novice tega avtorja

Prvo neuradno poročilo o požaru v ZD Krško.

Dne 1.9.2008 ob 5:09 uri  je zagorelov elektro omarici v prostorih lekarne, torej v pritličju stavbe. Ogenj se je nato po električni napeljavi širil više, dosegel je tretje nadstropje.

Ob tem se ugiba, ali je za ogenj morda krivo obnavljanje klimatskih naprav. Poročilo navaja da so vzdrževalci  v soboto namreč poškodovali vodovodno napeljavo in voda je zalila prostore ZD. Morda so se ob tem namočili tudi električni kabli. Sicer pa Anton Janc, ki je odgovoren za požarno varnost krškega ZD, meni, da je do napak očitno prišlo že med gradnjo razmeroma novega objekta.

Najhuje so prizadete ordinacije v prvem in drugem nadstropju. Direktor ZD Damijan Blatnik škode še ne more oceniti, ta bo vidna šele potem, ko bodo notranje prostore očistili saj, dima in posledic gašenja. Ko bo poslopje spet dobilo elektriko, bodo videli, katere aparature še delujejo in katere so poškodovane. Nedvomno pa bo škoda ogromna.

Povsem obupana je direktorica lekarne Pavla Janc. V lekarni, kjer naj bi požar torej tudi nastal, je povsem uničena oprema, zaloga zdravil, računalniško omrežje ... Samo zalog je bilo za 250.000 €, to pa je zaenkrat tudi edina številka, do katere je moč priti.

Zdravstveni dom in predvsem lekarna bosta ob neposredni utrpela še posredno, poslovno škodo.

ZD bo zaprt še danes lekarna pa gotovo precej dlje. Trenutno iščejo rezervno lokacijo, kjer bi zdravila izdajali do sanacije prostorov v Zdravstvenem domu.

Poročilo PU Krško:

''Dne 1.9.2008, okoli 5.20  ure, je bil OKC PU Krško obveščen, da je prišlo do požara v prostorih ZD Krško v Krškem, na naslovu CKŽ 132/a, kjer se nahajajo tudi prostori javnega zavoda Lekarne Krško . 

Po do sedaj zbranih podatkih se je v prejšnjem tednu v prostorih zdravstvenega doma opravljala montaža novih klimatskih naprav. V petek popoldne so začeli z deli na podstrešju. Pri vrtanju lukenj so stene so za hlajenje svedrov uporabljali vodo iz napeljave na podstrešju, kamor so priključili cev, ki so jo uporabljali pri hlajenju. V soboto dopoldne, 30.8.2008, so ugotovili, da je najverjetneje zaradi dodatnega pritiska v ceveh vodovodne napeljave na podstrešju prišlo preko noči do izliva vode, ki je pritekla skozi tri nadstropja vse do kleti. Zaradi varnosti je dežurni električar izklopil del električne napeljave v objektu. V soboto in v noči iz sobote na nedeljo so v objektu namestili električne sušilce. Zaradi bojazni, da bi lahko zaradi izpada elektrike prišlo do okvare zdravil, ki pri hrambi zathevajo konstantno temperaturo, so prostore lekarne v nedeljo popoldne ponovno priključili na omrežje. Pri tem merilni instrumenti naj ne bi pokazali odstopanja ali nevarnost za varen ponoven priklop.

O dogodku sta bila obveščena preiskovalni sodnik in okrožni državni tožilec. Pri ogledu kraja so sodelovali strokovnjaki Centra za forenzične preiskave iz Ljubljane, požar pa je omejilo, zavarovalo in pogasilo 34 gasilcev iz PGE Krško ter PGD Krško in Leskovec.

Prve izsledki ogleda kažejo, da je bil najverjetnejši vzrok požara vlaga na električni napeljavi, ki je povzročila kratek stik in nato požar. Vse posledice še niso razvidne, bo pa škoda velika. V lekarni naj bi bila uničena vsa zdravila in oprema, uničen je del električne napeljave v zdravstvenem domu, stropi so prepojeni z vodo, vsi prostori so okajeni z dimom.

Kriminalisti še zbirajo obvestila o dogodku in preučujejo izsledke ogleda, postopke in opravila ter posege v instalacije zdravstvenega doma v zadnjih dneh, da bi ugotovili, ali obstajajo znaki kaznivega dejanja in morebitna odgovornost fizičnih ali pravnih oseb. O ugotovitvah bodo obvestili okrožno državno tožilstvo v Krškem.''

Zagorelo v Zdravstvenem domu Krško

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.