Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 5

več...
Slovenija : Za gasilski avto na račun kanalizacije?
Objavil Mitja - 23.11.2004 8:05:33 (2256 x prebrano) Novice tega avtorja

Križevci pri Ljutomeru: ponavljajoči se zaplet pri občinskem proračunu

Namesto predvidenih sedem, mora občina za nakup avta zagotoviti osem milijonov tolarjev - Polovico proračunskih prihodkov bodo porabili za javne naložbe

Enako kot pri sprejetju letošnjega proračuna občine Križevci se je zaradi načrtovanega nakupa gasilskega avta sredi prejšnjega tedna zapletalo pri sprejetju rebalansa proračuna na zasedanju občinskega sveta. Drago Colnarič je protestiral, ker naj bi za omenjeni nakup namenili milijon tolarjev manj, kot naj bi se bili dogovorili. Predlagatelj rebalansa, župan Feliks Mavrič, je zatrjeval, da je domnevno manjkajoči milijon po dogovoru z občino Prostovoljnemu gasilskemu društvu Boreci, ki kupuje novi avto, že nakazala zavarovalnica, s čimer so vse obveznosti občine poravnane. Toda Colnarič je vztrajal pri uresničitvi sklepa. Na županov očitek, da imajo v občini s 3400 prebivalci že osem gasilskih vozil s cisternami za vodo in pet gasilskih kombijev, kar naj bi bilo več kot dovolj za zagotavljanje protipožarne varnosti, pa je odgovoril, da je ves ta vozni park že zelo star in dotrajan. To naj bi se bilo pokazalo pri nedavni gasilski reševalni vaji, pri kateri naj bi se bilo kar pet vozil pokvarilo. Hkrati je Colnarič županu očital, da je z zadrževanjem odobrenega denarja iz proračuna onemogočil prijavo na razpis, s katerim bi si zagotovili finančno pomoč države pri tem nakupu. Župan pa mu je vrnil s trditvijo, da se na razpis niso niti mogli prijaviti, ker do določenega časa niso imeli pripravljene vse potrebne dokumentacije. Ko so potem na zahtevo Daniela Horna in Mirka Gaberca prinesli in prebrali sklep, na katerega se je skliceval Colnarič, je bil rebalans soglasno potrjen, s tem da mora občina, ne glede na prispevek zavarovalnice, za nakup avta zagotoviti osem milijonov tolarjev, ker tako piše v sklepu. Župan je to ponovno odločitev obžaloval, kajti po njegovem jo bo možno uresničiti samo na račun zniževanja sredstev, namenjenih širitvi kanalizacije, kar je razvojna prioriteta med javnimi naložbami na območju občine.

To naložbo - zanjo naj bi letos porabili 46 milijonov tolarjev (191.867 €) - so precej bolje kot doslej, ko so se upirali predvidenim plačilom, pričeli finančno podpirati tudi občani. Namesto predvidenih pet milijonov so do priprave rebalansa po posebnih pogodbah prispevali že 11 milijonov tolarjev (45.881 €). To je skupaj z uspešno izterjavo zapadlih obveznosti iz minulih krajevnih samoprispevkov, višjim "izplenom" pri dohodnini ter nekaj drugimi višjimi prihodki od pričakovanih sredstva proračuna zvišalo za 5,5 odstotka. Skupni odhodki pa bodo zaradi prištetja ostanka sredstev od lani lahko za 8,4 odstotka višji. Po rebalansu naj bi znašali nekaj več kot 494 milijonov tolarjev (2.060.485 €). Skoraj 245 milijonov naj bi porabili za javne naložbe. Najdražja med njimi je gradnja skupne komunalne čistilne naprave za odpadno vodo z območja Ljutomera in občine Križevci.

vir:večer

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
Drago
Objavljeno: 23.11.2004 9:29  Osveženo: 23.11.2004 9:31
Pridružen: 6.6.2004
Od: Lukavci - Prlekija - Pomurje
Objav: 27
 Re: Za gasilski avto na račun kanalizacije?
Ta članek je klasičen primer novinarskega "grebatorstva". Posredno se poudarja, kako bomo gasilci "prizadeli" izgradnjo kanalizacijskega sistema v naši občini zaradi nabave nove GVC za osrednjo enoto, nikjer se pa ne pove;

- da je bil sklep o investiciji sprejet v okviru proračuna in da je župan s tem, ko ga ni realiziral deloval protizakonito (zakon o izvajanju proračuna).
- da je zavarovalnica za svoj delež (1 mio sit) sklenila pogodbo s PGD in ne z občino, zato je trditev, da je zavarovalnični denar - delež občine, čista barabija. Res pa je bilo dogovorjeno, da se v primeru dodatnega sofinanciranja (v letu 2004) te investicije iz strani zavarovalnic, pogodbe sklepajo z občino. No, iz tega naslova naš župan ni "zrihtal" niti tolarja.
- da imajo PGD-ji v naši občini 70 % opreme, ki je že zdavnaj za odpis...in da investicija temelji na programu opremljanja, skladno z uredbo oziroma tozadevno zakonodajo...itd.

Politika je pač....(to kar je )..potrebno se je borit .

lp DC

Objavil Nit
Tona
Objavljeno: 24.11.2004 19:13  Osveženo: 24.11.2004 19:13
Pridružen: 19.6.2004
Od: BREZJE-MB
Objav: 33
 Re: Za gasilski avto na račun kanalizacije?
In potem , ko prebereš takšno oslarijo si zaželiš , da bi nekje prišlo do pi....... , vsaj male , ti pa bi pozabil da si gasilec , pa ne gre ...

Objavil Nit
gobi
Objavljeno: 25.11.2004 17:33  Osveženo: 25.11.2004 17:33
Pridružen: 16.9.2004
Od: Ajdovščina-Wajdušna-kamr pihlja
Objav: 450
 Re: Za gasilski avto na račun kanalizacije?
Ko bo zagorelo bo prepozno razmišljati o ceni vozila !
Ko pa se kaj zgodi pride v najkrajšem možnem času vozilo k hiši!

ŽALOST !!!

Objavil Nit
Rafter
Objavljeno: 29.11.2004 10:59  Osveženo: 29.11.2004 10:59
Pridružen: 23.6.2004
Od:
Objav: 6
 Re: Za gasilski avto na račun kanalizacije?
Bravo Drago, bravo gasilci!

Mogoče imamo pri nas v občini Hoče-Slivnica res srečo, da ima naš župan kar posluh za gasilstvo, vendar lahko vidimo, da se tudi tam, kjer občina gasilstvo jemlje le kot nepotreben strošek, da s pravilnim pristopom in pregovorno "pohorsko" trmo doseči zadane cilje.

LP s Štajerske v Prlekijo, Rafter
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.