Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
7 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 6

jest_, več...
Slovenija : V ICZR se je začel tečaj za avstrijske gasilce
Objavil pes - 25.8.2008 23:19:23 (1571 x prebrano) Novice tega avtorja

V organizaciji Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje se je danes, v ponedeljka, 25. avgusta v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu začelo tridnevno usposabljanje operativnih gasilcev iz sosednje Avstrije. V gasilski šoli se bo 20 pripadnikov gasilskih enot iz Beljaka in Podkloštra v Avstriji pod vodstvom slovenskih inštruktorjev usposabljalo za posredovanje v notranjih požarih oziroma opravili bodo t. i. »vroči trening«. Glede na to, da je to prvo takšno mednarodno usposabljanje in da so zanj zaprosili naši severni sosedje, je tudi priznanje Upravi republike Slovenije za zaščito in reševanje in gasilski šoli v ICZR.

»V zadnjih štirih letih smo z vročim treningom, z realističnim usposabljanjem za gasilce, kjer tudi dejansko vzpostavimo takšne razmere, ki so predvsem pri notranjih požarih, to je prostorih, izredno razvili in glas o tem je šel tudi v tujino,« pravi Milan Dubravac iz Izobraževalnega centra za zaščito in reševanje.
»Tujci so videli, kakšen sistem imamo, povzeli smo namreč švedski sistem, kjer so vse razmere dejansko realistične. Glede na to, da po vseh državah, ki so sicer na papirju precej bolj razvite kot Slovenija, tega nimajo, se je glas, da mi to imamo, razširil. Približno dve leti me nekateri sprašujejo ali je možno organizirati oziroma pripraviti takšen trening tudi za njih« je povedal Milan Dubravac. »Tako smo se najprej dogovorili z avstrijskimi gasilci in danes se je v ICZR na Igu začel takšen tečaj. Zanimanje za naše tečaje so pokazali tudi belgijski gasilci in kmalu bomo tudi z njimi navezali prve konkretnejše stike.«
Tečaj za 20 avstrijskih gasilcev iz Beljaka in Podkloštra je prvi mednarodni tečaj. Zakaj so Avstrijci prvi, ki so prišli k nam na ta tečaj? Razlog je povsem preprost. Slovenski gasilci že vrsto let sodelujejo z avstrijskimi kolegi. Brez dvoma je ta tečaj tudi uspeh slovenske gasilske stroke, ki je še deset do petnajst let nazaj po vsakem obisku pri naših severnih sosedih tarnala, da jih ne bomo nikoli dohiteli. Zdaj pa se je zgodilo obratno in sicer smo prav na najbolj pomembnem segmentu, to je na področju usposabljanja, naše sosede, ne samo dohiteli, ampak smo jih tudi prehiteli. Avstrijski gasilci so prosili, da bi organizirali takšno izobraževanje in jih usposobili za posredovanje, tečaj pa bodo plačili po tržnih cenah. Čeprav bodo usposabljanje vodili slovenski predavatelji in inštruktorji bodo predavanja potekala v angleščini.
Ta tečaj bo tudi neke vrste test, koliko smo sposobni za takšna sodelovanja in kam lahko umestimo gasilsko šolo med podobne ustanove v Evropi po strokovni plati in ne samo prostorski. »Glede na to, da je vroči trening razdeljen v tri module imamo tudi kombinacijo modula A in modula B, ki smo ga pripravili kot program in ga je podpisal minister za obrambo. V njem združimo oba modula, vendar morajo imeti kandidati že nekaj predznanja. Ko smo se z Avstrijci dogovarjali po kakšnem programu jih usposabljati, smo se skupaj odločili, da je to ta kombinirani program. Avstrijski gasilci so s seboj prinesli potrdila, kdaj so nazadnje opravili preizkus za dihalno tehniko,« poudarja Milan Dubravac. »Ta potrdila smo zahtevali zato, da za vse gasilce, tako naše kot avstrijske veljajo enaki pogoji. Glede na to, da je to pilotski oziroma prvi tečaj za tujce se bomo na izkušnjah tudi zanesljivo nekaj naučili.«

vir: URSZR

Ocena: 1.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.