Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
4 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 4

več...
Evropa : Spoznavanje interneta
Objavil Mitja - 22.11.2004 12:49:23 (1303 x prebrano) Novice tega avtorja

17.10.2004, 18:26
- nov predmet

Zakaj v šolah ni predmeta Spoznavanje interneta? Otrok z dobrim obvladovanjem interneta bo pridobil vse zanimive informacije.

Poglejmo resnici v oči. Navkljub precejšnji razširjenosti računalnikov in interneta ter cenovno ugodnemu dostopu še vedno velik del prebivalstva nima pojma o internetu in o tem, kako ga čim bolje izkoristiti. Zrele generacije sicer ne moremo kriviti, saj v njenih šolskih letih računalnikov in interneta še ni bilo, vse potrebno se morajo učiti zdaj, kar ni najlažje. Lahko pa se vprašamo, če naše šolstvo zadosti skrbi za najmlajše. Informacijska opremljenost slovenskih šol, še posebej osnovnih, ni slaba. Žal pa nisem prepričan, če učenci, dijaki in študenti prejmejo dovolj znanja o najbolj uporabljani programski opremi in internetu. Internet skriva praktično vse informacije, ki so na voljo. Nekje, na nekem strežniku jih odkrijemo, pri tem pa si lahko pomagamo z iskalniki, podatkovnimi bazami ipd. Z intenzivno uporabo interneta tudi bogatimo znanje angleškega jezika, hkrati pa odkrivamo nova interesna področja s samo nekaj kliki miške.

Šolstvo bi moralo ob koncu srednje šole zagotoviti popolno znanje uporabe interneta in programskih orodij, kot so MS Windows, MS Word, Excel in PowerPoint. Vsa ta znanja so že v šoli in fakulteti de facto nujna, v službi brez njih ne gre več. Žal v podjetja še vedno prihajajo diplomanti, ki ne vedo, kaj sploh je MS Excel, za Word pa so slišali dvakrat ali trikrat pri pisanju seminarske naloge ali "plonk ceglcev". Takšen kader mora nato znanja šele pridobiti ob delu in največkrat na strošek delodajalcev, če sploh imajo dovolj sreče, da ob pomanjkljivem znanju pridejo do službe.

Prednost zgodnjega seznanjanja z IT tehnologijo bi imela več prednosti. Otroci bi pridobili znanja za samostojno uporabo računalnikov, programske opreme in interneta. Dobili bi zagonski kapital, ki bi ga z lastno radovednostjo in vloženim trudom lahko bistveno nadgradili, če bi želeli. V nasprotnem primeru tudi prav, a še vedno bi bili IT pismeni in primerni za mnoge delovne izzive v službi.


Ker je v Sloveniji pogosto uporabljan pojem "družba znanja", naj bo tako tudi v resnici. A pred tem si priznajmo, da je informatika vseobsegajoča in prisotna v vseh porah življenja in da njen obseg raste. Zato je informacijska pismenost tako nujna, kot znanje abecede, osnovnih matematičnih operacij in, če želite, opusa del Ivana Cankarja. Ali kdo v šolah učence nauči, kako se piše elektronska pošta? Kakšna naj bo pri neformalni in formalni komunikaciji? Kakšno mora biti elektronsko pismo, poslano v tujino, kaj mora vsebovati, da ne izpademo kot Zulu pleme, ki se je angleščine naučilo pri vaškem misionarju? Lahko sem tudi samokritičen in priznam, da sem se primerno oblikovana elektronska pisma tujcem navadil pošiljati šele v službi in po tistem, ko sem se uspešno prebil skozi tečaj angleščine Univerze Cambridge, kjer so tovrstna znanja seveda zajeta in na izpitu obvezna. V slovenski šoli in na fakulteti me tega ni nihče naučil.

Če želimo zares informacijsko družbo, moramo delati na tem tudi z najmlajšimi. Država bi lahko omogočila cenejši nakup računalnikov za mladino, kar ponekod po svetu že uspešno izvajajo. V šolah bi morali več ur posvetiti spoznavanju interneta, računalnikov in programske opreme v povsem praktični luči, na praktičnih problemih, s čimer bi ljudi navadili razmišljati z lastno glavo, namesto, da se učijo na pamet, kar je rak rana slovenskega šolstva in neumnost, še vedno prisotna na mnogih menda sila uspešnih slovenskih fakultetah.

In še odgovor vsem, ki nas bodo strašili pred vsem hudim, kar menda preži na internetu in samo čaka na slovenske malčke. Če ne bodo podučeni, bodo prej ali slej postali žrtev. Najlažje se je namreč spraviti na neizobražene, neizkušene. Dobro praktično znanje, združeno z zdravo logiko, ki bi jo bilo treba spodbujati, je najboljša varovalka. Če menite, da interneta ni dobro spustiti prekmalu preblizu in ga smatrate kot tveganje, potem se spomnite pregovora, da je prijatelje treba imeti blizu, sovražnike pa še bližje. Tako te vsaj ne morejo kar tako presenetiti. Kdaj bo Slovenija povsem "normalna"? Ko bodo ljudje začeli uporabljali izraz, gremo se "Googleat". (S.Š.)

http://racunalnistvo.siol.net/novice/rac_clanek.asp?page_id=3&article_id=230410171831100


vir:siol.net

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.