Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 5

več...
Slovenija : Vaja ob strmoglavljenju letala
Objavil Peter - 8.5.2004 18:09:09 (1988 x prebrano) Novice tega avtorja

Sodelovanje avstrijskih in slovenskih enot za reševanje na Koroškem

Gasilci, civilna zaščita in gorski reševalci bodo združili moči pri reševanju ponesrečencev na težko dostopnem terenu v Podpeci - Vaja bo v soboto med 13. uro in 16.30

Gasilci iz občin Mežica in Črna pripravljajo v sodelovanju še z nekaterimi enotami za reševanje in podobnimi iz Avstrije reševalno vajo Rišperk 2004, med katero bodo to soboto v Podpeci (Rišperku) na državni meji uprizorili reševanje ponesrečencev v letalski nesreči. "Gre za nadgradnjo dolgoletnega sodelovanja gasilcev in ostalih enot, med vajo pa bo prikazan del njihovih aktivnosti," pojasnjuje Boris Balant, vodja izpostave RS za zaščito in reševanje. Vaja, ki so jo pripravljali dlje, bo prikazala predvsem reševanje, dajanje prve pomoči in gašenje požara.

Pri vaji reševanja bodo simulirali letalsko nesrečo, v kateri je udeleženih 28 potnikov. Različne enote varstva pred nesrečami bodo od 13. ure naprej začele iskati ponesrečence, dajale bodo prvo pomoč in prevažale ponesrečence, gasilci bodo gasili gozdni požar. V vaji bo sodelovalo okrog 120 slovenskih pripadnikov različnih enot ter 150 avstrijskih. Namen vaje ni le okrepiti sodelovanje med avstrijskimi in slovenskimi gasilci, temveč tudi med ostalimi enotami, kot so gorski reševalci in civilna zaščita.

Vaja bo potekala tako: najprej bodo o nesreči obvestili center za obveščanje Slovenj Gradec, ta bo nato obvestil gasilska društva in avstrijski center za obveščanje Celovec. Reševati bodo nato začeli še štab civilne zaščite, enota Rdečega križa, policisti ter gorski reševalci, ki so specializirani za reševanje na gorskih, težko dostopnih terenih. Predvidoma naj bi se vaja zaključila okoli 16.30 ure, vendar ne dokler ne bodo našli vseh ponesrečencev. Sledila bo analiza vaje in pogostitev.

Pobudniki vaje so župani nekaterih avstrijskih občin in občin Mežiške doline. Glavni namen je predvsem preveriti povezanost in sodelovanje obveščevalcev, vodenje intervencije, sodelovanje gasilcev in drugih struktur v sistemu reševanja, kakšna je oprema udeležencev vaje, nenazadnje je akcija namenjena tudi utrjevanju odnosov med gasilci in reševalci, pojasnjuje podžupan občine Črna na Koroškem Rajko Lesjak.

V podobnih primerih letalskih nesreč sicer sodelujejo še nekatere druge enote, kot so uprava RS za zračno plovbo, ministrstvo za notranje zadeve, ministrstvo za zdravje in vladni urad za informiranje. Pri tej vaji gre za zmanjšan obseg vaje, v kateri bodo sodelovale medobčinske enote, tako bo predstavljen le del aktivnosti, ki se sicer izvajajo ob letalskih nesrečah. Vaja bo tudi priložnost, da slovenske enote uskladijo delovanje z avstrijskimi enotami.

Maja Nabernik

vir:večer

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.