Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (5 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 5

več...
Slovenija : Huda ura nad Slovenijo
Objavil markoter - 9.8.2008 8:49:31 (1374 x prebrano) Novice tega avtorja
Slovenija

Slovenijo so zajela neurja s točo, ki je bila ponekod velika kot žogice za golf. Najhuje je bilo v Hujah, kjer je voda zalila skorajda celotno vas. V prizadetih krajih je posredovalo okoli 200 gasilcev.

Tri različne nevihtne celice so povzročile, da je toča, ki je zajela skorajda celotno Slovenijo, padala vsakih nekaj minut. Kot so za 24ur.com povedali na Agenciji RS za okolje (Arso), so bili nalivi najmočnejši na območju Ljubljane ter ponekod na Gorenjskem in Dolenjskem. Padavine so se nad Slovenijo razširile z zahodne strani, torej iz smeri Italije.

Na Upravi za zaščito in reševanje so za 24ur.com povedali, da je toča v Brezovici pri Ljubljani poškodovala streho na sedmih objektih, med njimi tudi Osnovne šole. Poudarili so še, da je v Škofji Loki prišlo do izpada električne energije, ki bi ga lahko povzročil udar strele. Izpad električnega toka so kasneje odpravili. V Polhovem Gradcu pa je strela zanetila požar na gospodarskem poslopju.

Močna toča, deževje in neurje so prizadeli tudi Huje, Pregarje, Ritomeče, Čelje, Kovčice, Gradišče pri Materiji in Ilirsko Bistrico. Najhuje je bilo v vasi Huje, kjer je voda zalila kar nekaj hiš. Po poročanju domačinov je bila toča velika kot jajce.

Na Upravi za zaščito in reševanje so še dejali, da na področju občine Hrpelje – Kozina (vključuje vasi Ritomeče, Čelje, Gradišče pri Materiji) več kot pet prostovoljnih gasilskih društev in skoraj 200 gasilcev pomaga domačinom pri prekrivanju hiš, ki jih je uničila toča, in pri črpanju vode iz stanovanjskih objektov.

V Občini Ilirska Bistrica pa je na terenu okoli 15 gasilskih društev in pa reševalna službe iz Postojne. O poškodbah ali žrtvah ne poročajo.

Po poročanju Zavarovalnice Triglav, ki svoje zavarovance poziva k čimprejšnji prijavi škode, je toča največ škode povzročila na avtomobilih, poškodovani pa so tudi različni objekti in kmetijske površine. Prijave so že prejeli in ocenili prve škode. Na teren se je takoj odpravila okrepljena ekipa strokovnjakov.

"Zaradi nastale škode sporočamo, naj naši zavarovanci v čim krajšem času prijavijo škodo na objektih svojim zavarovalnim zastopnikom, najbližjemu predstavništvu oziroma zastopniški pisarni, ali na sedež Zavarovalnice TRIGLAV OE Ljubljana, Verovškova 60 b, Ljubljana.'' Poudarili so še, da so 24 ur na dan zavarovancem na voljo tudi na dežurni telefonski številki 080 - 2864 in 080 555 555. Zavarovanci lahko nastalo škodo ob neurju prijavijo tudi prek spletnega naslova

Zavarovalnica še priporoča, naj zavarovanci škodo na premoženju fotografirajo in takoj pričnejo z odpravo poškodb, s čimer lahko omilijo posledice. Obenem naj poškodovane in uničene stvari shranijo do prihoda cenilca. Omenili so še, da pričakujejo velik porast števila prijavljenih škod z naslova avtomobilskega kaska.

Tudi v zavarovalnici Adriatic Slovenica ocenjujejo, da je neurje s točo poškodovalo avtomobile in stanovanjske objekte. Zavarovancem svetujejo, da svoje premoženje zaščitijo pred morebitnim povečanjem škode, predvsem na strehah objektov. Zavarovanci lahko škodo po neurju na ljubljanskem območju prijavijo na Celovški 182 v soboto do 12. ure. V kolikor bo potrebno, bodo delovni čas za zavarovance podaljšali, so poudarili v zavarovalnici.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.