Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
8 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 2
gosti: 6

Aleks97, gubina, več...
Svet : Osem mrtvih, reševalci nadaljujejo z iskanjem petih pogrešanih
Objavil himi - 4.7.2008 21:43:45 (1498 x prebrano) Novice tega avtorja

Krško/Sevnica - Reševalci nadaljujejo z iskanjem petih pogrešanih udeležencev četrtkove tragedije na reki Savi pri Blanci.Osem mrtvih, reševalci nadaljujejo z iskanjem petih pogrešanih

Krško/Sevnica - Reševalci nadaljujejo z iskanjem petih pogrešanih udeležencev četrtkove tragedije na reki Savi pri Blanci.


Kot so povedali na novinarski konferenci na gradbišču nove hidroelektrarne, bodo reševalci nadaljevali z iskanjem pogrešanih ponoči in tudi v soboto.

Brezuspešni napori reševalcev


Kljub vsem aktivnostim in naporom reševalcev, pogrešanih niso uspeli najti, je povedala namestnica poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Posavje in vodja izpostave za zaščito in reševanje Brežice Zdenka Močnik. Za zdaj razpolagajo z zadostnim številom reševalnih ekip. Tekom noči bodo policisti in gasilci preiskovali strugo in brežino reke nižje od jezu, aktivirani pa bodo tudi potapljači nižje v strugi reke.


V soboto zjutraj bodo z iskanjem nadaljevali


Vodja intervencije v popoldanskem delu iskalne akcije Bogdan Šajnovič, sicer strokovnjak za podvodno reševanje, je dejal, da kljub vsem naporom, ki so jih vložili, za zdaj niso zabeležili uspeha. V nobenem primeru intervencija ne bo prekinjena zaradi noči, v soboto zjutraj pa bodo z iskanjem nadaljevali, je še dejal.

Trenutno je na jezu odprtih vseh pet pretočnih mest. Za takšen ukrep so se odločili, ker želijo s spremembo moči vode poskusiti, da voda sama pomaga reševalcem pri iskanju, je pojasnil.


"Nastala je nova situacija"


Podvodni reševalec Šajnovič se ne spomni, da bi na Slovenskem, od kar se ukvarja z reševanjem, zgodil tako hud primer, ki bi terjal življenja toliko oseb. Udeleženci spusta so poznali Savo, vendar pa je bila ta reka v preteklosti, do začetka gradnje nove hidrocentrale, drugačna, je menil. "Mislim, da so bili udeleženci spusta eni od prvih, ki so se spustili po novem režimu plovbe, vendar so pričakovali, da se bodo spustili še po prejšnji strugi, nastala pa je nova situacija," je dejal.

Pri nesreči ocenjuje, da je šlo za splet nesrečnih okoliščin. "Če bi bili to drugačni čolni, drugačna oprema, drugačno znanje, mogoče do tega ne bi prišlo," je še dejal.


Globina vode približno 9 metrov


Po podatkih vodstva Hidroelektrarne na spodnji Savi je pretok v času tragičnega dogodka znašal približno 100 kubičnih metrov na sekundo, kar je po merilih stroke zelo malo in bi morala biti prelivna polja, če bi bila elektrarna že zgrajena, po pravilih zaprta.

Glede na majhen pretok je bila globina vode na prelivnem pragu približno 70 centimetrov, globina vode v najgloblji točki podslapja pa je v takšnih razmerah približno 9 metrov, padec vode je bil približno 1,5 metra.


Na HE Blanca so bila prelivna polja odprta zato, ker bazen Blanca še ni zgrajen


Prelivna polja na HE so namenjena prevajanju visokih pretokov in so ob normalnem delovanju HE zaprta. Popolnoma odprta so le v času zelo visokih pretokov, kar v četrtek ni bil primer, so še opozorili. Na HE Blanca so bila prelivna polja odprta zato, ker bazen Blanca še ni zgrajen, so še pojasnili.


Spomnimo:


Kot je znano, se je 14 udeležencev spusta v četrtek z dvema kanujema zapeljalo čez prelivna polja na jezu, kar je najverjetneje povzročilo, da sta se čolna prevrnila, eden od kanujev pa se je prelomil. V nesreči je po zdaj dostopnih podatkih umrlo osem oseb, pet jih je pogrešanih, ena udeleženka spusta pa je nesrečo preživela.


Gradnja HE Blanca se bo po načrtih končala prihodnje leto.

Tragedija odmeva tudi po svetu


Tragično novico so povzeli tudi tuji mediji. CNN je nesrečni dogodek objavil kot glavno novico na svoji spletni strani; odzval se je tudi britanski BBC, ki je tragedijo označil za najhujšo tovrstno nesrečo doslej v naši državi. O dogodku prav tako poročajo evropski in, dokaj razumljivo, tudi hrvaški časniki.

Oglejte si fotogalerijo:


STA

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.