Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
19 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 18

mičo1212, več...
Slovenija : Poklicni gasilci na pomoč v druge občine le, če bodo storitev plačale
Objavil Mitja - 21.11.2004 1:31:16 (3009 x prebrano) Novice tega avtorja

Ravenski gasilski zavod z novim imenom in ustanoviteljem

Ravenski svetniki bodo v sredo obravnavali predlog odloka o ustanovitvi Koroškega gasilskega zavoda, katerega edina ustanoviteljica bo občina Ravne na KoroškemFoto: Dokumentacija Večera
Ravenski svetniki bodo v sredo odločali o ustanovitvi Koroškega gasilskega zavoda.


Svetniki občine Ravne na Koroškem bodo v sredo odločali o predlogu odloka o ustanovitvi Koroškega gasilskega zavoda (druga obravnava), ki bo pravni naslednik Gasilskega zavoda Ravne na Koroškem. S potrditvijo omenjenega odloka ustanoviteljstvo te gasilske organizacije, ki opravlja preventivna in operativna dela v zvezi z varstvom pred požarom, naloge zaščite in reševanja ob naravnih in drugih nesrečah, nesrečah z nevarnimi snovmi in tehničnega reševanja ob nesrečah v cestnem prometu ter ob nesrečah na tekočih in stoječih vodah in druge naloge, tudi formalno prevzema občina Ravne na Koroškem. Ostale koroške občine, ki bodo želele, da poklicni gasilci za njih opravljajo javno gasilsko službo, bodo morale z ustanoviteljico zavoda skleniti ustrezno pogodbo.

Nekdanji gasilski zavod s sedežem na Ravnah zaposluje dvanajst poklicnih gasilcev in dva strokovna sodelavca. V lanskem letu so imeli okoli 65 milijonov tolarjev (271.120 €) prihodkov, kar je komaj zadoščalo za normalno poslovanje zavoda. Direktor Roman Lupuh je pojasnil, da so poslovno leto prvič zaključili s pozitivno ničlo. Letošnji načrt so zastavili nekoliko višje, saj pričakujejo 70 milijonov tolarjev (291.975 €) prihodkov in pozitivni rezultat ob koncu leta. Večino denarja bodo ustvarili z lastno dejavnostjo, saj so sklenili skoraj 30 pogodb z gospodarskimi družbami iz Mežiške doline, največ jih je na lokaciji nekdanje železarne Ravne. Zanje opravljajo dejavnost s področja požarne varnosti. Nekaj denarja zaslužijo še s prodajo gasilske opreme in opravljanjem drugih dejavnosti na trgu. Od ravenske občine pričakujejo manj kot dvajset odstotkov denarja. Del denarja dobijo tudi od ministrstva za obrambo, saj imajo državno koncesijo za opravljanje tehničnega reševanja na cestah v Mislinjski in Mežiški ter delu Dravske doline. O novih zaposlitvah zaenkrat (še) ne razmišljajo, bodo pa potrebne, če jim bo uspelo povečati delež sredstev, ki jih zaslužijo na trgu.

Čez leto ali dve poklicne gasilce, ki so do novembra letos opravili 120 intervencij, v celem lanskem letu pa nekaj manj kot 70, kar govori o njihovem pomenu in potrebnosti, čaka pomembna investicija. Gre za 50 milijonov tolarjev (208.554 €) vredno novo gasilsko vozilo, ki bo služilo za gašenje in reševanje v primeru naravnih in drugih nesreč. Naložbe sami ne bodo zmogli, zato upajo, da bodo denar za nakup poleg občine Ravne na Koroškem prispevala podjetja, s katerimi imajo sklenjene pogodbe. Posodobitve je potrebna tudi ostala oprema in vozila, ki so sicer dobro vzdrževana, a se jim življenjska doba izteka.

Naj spomnimo, da je Gasilski zavod Ravne na Koroškem do prve polovice devetdesetih let deloval v okviru sistema Slovenskih železarn, ko pa ga je ta izločila, je ustanoviteljstvo prevzela še bivša skupščina občine Ravne. Problemi so se pojavili po delitvi ravenske občine na štiri nove občine v Mežiški dolini, ki kot soustanoviteljice niso bile pripravljene financirati dejavnosti poklicnih gasilcev, češ da imajo dovolj izurjene in opremljene prostovoljne gasilce. Ker pač ni bilo denarja za delovanje zavoda, je ravenska občina lani sprejela sklep o njegovi likvidaciji, vendar so ga kasneje preklicali. Med drugim tudi zato, ker so gasilci sami sprožili nekatere akcije za njihovo ohranitev in dosegli podpis dolgoročnih pogodb s skoraj 30 podjetji v okolici Raven na Koroškem o izvajanju storitev požarne varnosti.

vir;večer

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.