Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
4 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 4

več...
Slovenija : Rudarju se je pokvaril dihalni aparat
Objavil pes - 28.5.2008 15:08:21 (1829 x prebrano) Novice tega avtorja

"To, da se je pokvaril dihalni aparat, se je pri nas zgodilo prvič," pravi Boris Potrč, vodja službe za varstvo pri delu Premogovnika Velenje. Delavca prepeljali na opazovanje v bolnišnico


Včerajšnji jutranji dogodek v Premogovniku Velenje bi bil verjetno minil brez večje pozornosti, če se pri umiku desetih delavcev iz enega od jamskih delovišč enemu od njih ne bi bil pokvaril dihalni aparat. Le 20 do 30 sekund je bil izpostavljen povečani koncentraciji ogljikovega monoksida, pa so ga zaradi suma zastrupitve preventivno prepeljali na pregled v bolnišnico v Topolšici. "To, da se je pokvaril dihalni aparat, se je pri nas zgodilo prvič. Zdaj bomo skupaj s proizvajalcem poskušali ugotoviti, zakaj je prišlo do napake," nam je včeraj kmalu po neljubem dogodku, ki bi se v kakšnih drugačnih okoliščinah lahko končal tudi veliko huje, povedal Boris Potrč, vodja službe za varstvo pri delu v Premogovniku Velenje. Povedal je še, da vse aparate, imajo jih okoli 800, redno preverjajo. "Zato imamo posebno službo, ki pregleduje dihalne aparate. Doslej primera, da bi kakšen aparat odpovedal, še nismo imeli."

Do tako imenovanega ogreva je prišlo na južnem krilu jame Preloge, kjer pripravljajo proge za nov odkop. To je bil dogodek lokalnega značaja, tako močnejše ogrevanje tudi ni nič posebnega in je po besedah Potrča tipično za premogovnike, zato imajo tudi čisto posebno tehnologijo, da to preventivno preprečijo. "Ta del, kjer se je ogrev zgodil včeraj, je nov, zato še ni bil izoliran, kot imamo izolirane vse že urejene proge. Se je pa tudi kmalu ohladil in se je ozračje očistilo, tako da so fantje poldrugo uro kasneje na tem delovišču že normalno delali dalje." Potrč pravi, da so delavci ob tem, ko se je zaradi povečanega ogreva povečala tudi koncentracija ogljikovega monoksida, ravnali in se umikali skladno z načrtom obrambe in reševanja, za kar se zaposleni v Premogovniku Velenje redno načrtno in sistematično usposabljajo. Težava je nastala le pri rudarju, ki mu je zatajil dihalni aparat.

Kot nam je pojasnil Boris Potrč, nastaja pregrevanje zato, ker je premogov sloj pod pritiskom in ima že zato sam po sebi povišano temperaturo. V takem primeru, kot je bil včeraj, ko se je to zgodilo na novi progi, pa je treba k povišani temperaturi dodati še vleko jamskega zraka. "To je, kot če bi pihali v žerjavico," pravi Potrč. V velenjskem premogovniku se s takimi pojavi zadnje čase srečujejo pet-, šestkrat letno, a vsi minejo brez kakršnih posledic. V osemdesetih in devetdesetih letih jih je bilo veliko več, celo do sto na leto.


Foto: (Janko Rath)
Pri umiku desetih delavcev iz enega od jamskih delovišč v velenjskem premogovniku se je enemu od njih pokvaril dihalni aparat, na srečo tragičnih posledic ni bilo.

www.vecer.com

http://213.250.55.115/Ris2007/default.asp?kaj=3&id=2008052805328537

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.