Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 4

pilot, več...
Slovenija : Reševalci so se utrujeni, a zadovoljni vrnili s Korzike
Objavil himi - 27.5.2008 22:18:34 (1592 x prebrano) Novice tega avtorja
Slovenija

Brnik - Skupina reševalcev, ki je od 11. maja na Korziki čistila ostanke nesreče letala Inex-Adrie iz leta 1981, se je vrnila v Slovenijo.Reševalci so se utrujeni, a zadovoljni vrnili s Korzike

Brnik - Skupina reševalcev, ki je od 11. maja na Korziki čistila ostanke nesreče letala Inex-Adrie iz leta 1981, se je vrnila v Slovenijo.


Kot so poudarili po pristanku na brniškem letališčem, je sedaj gora San Pietro čista, z nje pa so odstranili 27,5 letalskih razbitin, kar je precej več, kot so sprva pričakovali.

"Na gori je ostalo le spominsko obeležje"


"Odstranjene so vse posledice te tragične nesreče, na gori pa je ostalo le spominsko obeležje, ki bo odkrito na sobotni slovesnosti," je na novinarski konferenci po prihodu na letališče Jožeta Pučnika Ljubljana poudaril poveljnik slovenske civilne zaščite Miran Bogataj. Spomnil je, da se je ekipa na Korziki srečala z izjemno težkimi vremenskimi razmerami in zahtevnim terenom, a je z izjemno požrtvovalnostjo in načrtovanjem opravila svoje delo več kot odlično.


Pregledali več kot devet hektarov površine


60-članska začasna sestave civilne zaščite, v kateri je bilo 28 gorskih reševalcev, 14 pripadnikov Slovenske vojske, vključno z dvema posadkama transportnega helikopterja, šest letalcev reševalcev, šest gasilcev, šest pripadnikov civilne zaščite, zdravniška ekipa, predstavnik inštituta za sodno medicino in dva prevajalca, je pregledala več kot devet hektarov površine. To je celotno območje gore San Pietro, čeprav je bilo prvotno predviden pregled le dveh hektarov.

Francozi pomagali le pri izvajanju preventivnih nalog


Ob tem so odkrili tudi bistveno več velikih delov letala in jih odstranili z gore, kjer so za njih poskrbele francoske komunalne službe. Pri sami asanaciji kraja nesreče pa Francozi niso pomagali. Lokalni gasilci so asistirali le pri izvajanju preventivnih nalog, delno pa je z nadzorovanjem pomagala tudi žandarmerija.

Našli tudi nekaj skeletnih ostankov


Reševalci so našli tudi nekaj skeletnih ostankov tragično preminulih v nesreči, ki je terjala življenja vseh 180 potnikov in članov posadke. O tem so obvestili pristojne francoske oblasti in ostanke pobrali v skladu s pravili stroke, medtem ko se bo njihovo vračilo urejalo po diplomatski poti.

Ostanke osebnih predmetov prepeljali v Slovenijo


Ostanke osebnih predmetov ponesrečencev pa so zbrali in prepeljali v Slovenijo. Tiste, ki se dajo identificirati po osebi, bodo predali svojcem. Za ostale pa se bodo dogovorili z zainteresiranimi, da si jih ogledajo in morebiti katerega izmed kljub izjemno slabi razpoznavnosti po trčenju in 27 letih ležanja na gori, vendarle prepoznajo.

Klikni za povečavo


"Zadnje dejanje opravljeno kot pietetno dejanje"


"To zadnje dejanje te tragične nesreče je bilo opravljeno z vsem spoštovanjem do ponesrečenih kot pietetno dejanje, ki smo ga bili dolžno glede na pričakovanja svojcev in vse slovenske javnosti," je dejal Bogataj. Pojasnil je, da so v ponedeljek na goro postavili tudi spominsko obeležje, ki ga bo na sobotni slovesnosti odkril minister za obrambo Karl Erjavec. Danes pa se je večina ekipe že vrnila domov, bodisi po kopnem, s helikopterjem ali z letalom. Slednji so morali zaradi močnega vetra vzleteti iz drugega letališča, zato je prišlo do zamude glede na predvideno uro vrnitve.

Reševalci delo opravili v predvidenem času in stroških


Čeprav so reševalci, ki so se vsako jutro odpravili na goro, pregledali precej večje zemljišče in so našli ter pospravili več ostankov, kot je bilo pričakovano, pa so delo opravili v predvidenem času in tudi stroški so ostali v okviru načrtovanih. 352.000 evrov je zagotovilo ministrstvo za obrambo, stroške nastanitve in prehrane v višini 150.000 evrov pa sta krila Adria Airways in Kompas.


Člani ekipe pridobili izjemno bogate izkušnje


V izjemno zahtevni akciji čiščenja ostankov nesreče, v kateri so bili trije reševalci tudi lažje poškodovani, so si člani ekipe pridobili izjemno bogate izkušnje in znanja o tem, kako zagotoviti avtonomno delovanje tako kompleksno sestavljene ekipe vrhunskih reševalcev. "Razgovori tečejo v smeri, da je treba te reševalce, kolikor se le da, vključiti v državno enoto za hitre intervencije, ki je sestavljena iz vseh vrst reševalcev in, ki jo vzpostavljamo tudi za posredovanje izven meja," je povedal Bogataj. Direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Bojan Žmavc pa je dodal, da bi tako modularno enoto lahko ponudili tudi v okviru evropskega mehanizma pomoči.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.