Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
6 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 6

več...
Slovenija : Največkrat je gorelo v juliju
Objavil gobi - 17.4.2008 16:35:11 (1267 x prebrano) Novice tega avtorja

MAŠUN Gasilska zveza Ilirska Bistrica je ocenila delovanje v letu 2007 - 262 posegov
Kot smo poročali, so delegati gasilskih društev ilirskobistriške občine zaradi različnih predlogov novega statuta prekinili programsko volilni občni zbor Gasilske zveze in ga bodo nadaljevali čez mesec dni. Pred tem pa so z nekaterimi pripombami sprejeli poročila o delu organov zveze v lanskem letu.

Javna gasilska služba, ki z izjemo nekaj poklicnih gasilcev, zaposlenih v okviru Gasilske zveze (pred kratkim so zaposlili še dva), sloni na delovanju sedmih prostovoljnih gasilskih društev in dveh industrijskih, v katerih deluje več kot 900 članov obeh spolov in vseh starostnih kategorij. To armado prostovoljcev povezuje občinska zveza, ki pa je s spremembo financiranja gasilske dejavnosti izgubila nekatere pomembne funkcije, med njimi zlasti dotedanjo delitev proračunskih sredstev, ki so jih društva prejemala preko zveze. Slednja tako ni več davčni zavezanec.

Kljub temu, da zdaj vsako društvo sklepa letne pogodbe o financiranju z občino, je zveza ohranila pomembno povezovalno funkcijo in vodenje politike (med drugim dogovorno usmerjanje sredstev za nabavo gasilskih vozil in opreme), organizacijo gasilskih tekmovanj, strokovno izobraževanja, preverjanja uspešnosti gasilskih vaj in ostalih akcij, delo z mladino in ženskim članstvom in še bi se kaj našlo.

Sodeč po poročilih, podanih na občnem zboru, je zveza vse naštete naloge opravljala uspešno, pri čemer velja poudariti velika prizadevanja komisije za delo s članicami, ki je uspešno povezala tudi gasilke iz drugih društev Obalno kraške gasilske zveze. Zelo pomembna je tudi skupna politika nabave gasilskih vozil. Potem ko je novo, večnamensko vozilo pridobilo najprej PGD Knežak, sta ga letos nabavila PGD Podgrad in PGD Ilirska Bistrica, v prihodnjih dveh letih pa bodo manjša vozila dobila ostala društva, ki sodijo v najnižjo kategorijo.

Glede na to, da se gasilsko dejavnost običajno meri na podlagi gasilskih intervencij, je treba zapisati, da so imeli gasilci lani polne roke dela, saj so opravili kar 262 posegov. Daleč največ, 151, so jih opravili operativni člani PGD Ilirska Bistrica, ki je osrednje in najvišje kategorizirano društvo v občini. Kot je na občnem zboru zveze zatrdil delegat bistriškega PGD, je bilo teh intervencij celo za deset več. Za Bistričani so se najbolj potili gasilci iz Podgrada, ki so šli na teren 77-krat. Na tem območju je največkrat gorelo v naravnem okolju, saj naj bi bil ponovno na delu neznani piroman.

Ostala PGD so v svoja poročila zabeležilo znatno manjše število intervencij: PGD Vrbovo deset, PGD Knežak devet, ostala društva pa le nekaj. Največkrat, kar 61-krat, je zagorelo v juliju, 45-krat pa v aprilu, največ požarov pa je bilo v naravnem okolju. Da bi pravočasno intervenirali, ko gori v naravi, so tudi lani organizirali protipožarne straže, na katerih so gasilci opravili več kot 1100 ur opazovanja in zaznali veliko začetnih požarov.
Požar, ki ga je strela zanetila v vasi Soze, je bil med večjimi v lanskem letu
Vir:PN

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.