Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 4

pilot, več...
Slovenija : Preprečili gasilski punt
Objavil gobi - 31.3.2008 15:12:57 (1734 x prebrano) Novice tega avtorja

IZOLA Ker niso imeli denarja, izolski gasilci pet dni ne bi gasili, tudi če bi gorelo
Izolski gasilci pred dvema tednoma niso imeli denarja za gorivo in zavarovanje, tako da niti v primeru klica na pomoč ne bi mogli posredovati. Po napovedi, da bodo gasilsko vozilo protestno parkirali pred občino, so se sestali z odgovornimi in dan kasneje dobili skoraj 5000 evrov. Predsednik društva upa, da se neprijetna zadrega ne bo več ponovila, na občini pa poudarjajo, da je financiranje društva odvisno tudi od občinskega proračuna, ki ga v Izoli še niso sprejeli.

Čeprav so izolski prostovoljni gasilci doživljali finančno krizo že nekaj časa, so se razmere zaostrile do skrajnosti pred kakšnim mesecem dni, ko naj bi jim zaradi neplačanih računov za popravilo dveh vozil začeli groziti s tožbo, blokirali so jim kartice za točenje goriva, izteklo pa se je tudi zavarovanje gasilcev. Pred dobrima dvema tednoma bi se morali izolski gasilci sestati na občnem zboru, vendar je predsednik Andrej Komel zaradi nastalih razmer zbor preklical in poveljniku prepovedal, da bi v primeru klica na pomoč posredovali. “Gasilci niso bili več zavarovani in če bi se jim kaj zgodilo, bi odgovarjal jaz. O stanju smo potem obvestili še regijski center za obveščanje,” je pojasnil.

Grožnja je zalegla

Gasilci so nato na občino prinesli zapisnik sestanka upravnega odbora, v katerem so napovedali protestno akcijo pred občinsko stavbo. Pred občino so namreč nameravali parkirati enega od gasilskih vozil in ključe odnesti v pisarno župana. Z občine so jih po prejemu zapisnika povabili na pogovor, na katerem so se dogovorili za poplačilo nujnih obveznosti. Naslednji dan je občina nakazala Prostovoljnemu gasilskemu društvu Izola 4826 evrov.

Z izolske občine so nam na naša vprašanja odgovorili, da ni res, da PGD Izola od občine kar pol leta ni dobilo denarja. Zadnji denar za lansko leto (dobrih tisoč evrov) je občina društvu namreč nakazala sredi letošnjega februarja.

Delovanje gasilskih društev (poleg izolskega še kortežanskega) in koprske gasilske brigade občina financira iz občinskih in državnih virov. Dvema gasilskima društvoma je občina lani namenila 28.527 evrov, letos pa je v predlogu proračuna zanje predvideno kar 68.037 evrov.

Gasilci so hvaležni

Kot poudarjajo na občini, so se na zadnjem sestanku dogovorili, da društvo dostavi dokazila o neplačanih obveznostih in na podlagi tega je občina dan kasneje društvu izplačala 4826 evrov. “Z zavzetostjo predstavnikov PGD Izola in Občine Izola je bil zaplet hitro rešen in to dokazuje, da je z razumnim in učinkovitim pogovorom mogoče rešiti tudi večje grožnje in težave,” je v odgovoru zapisala tiskovna predstavnica izolske občine Irena Ostrouška.

“Občini smo zdaj hvaležni za tako hitro rešitev in upam, da ne bomo čez dva meseca na isti točki. Nekaj denarja nam občina še dolguje, vendar so nam obljubili, da ga bodo nakazali v prihodnjih dneh,” je povedal Komel. Ne glede na rešitev ostaja dejstvo, da izolski gasilci pet dni niso bili aktivni in da v teh dneh ne bi odhiteli na pomoč, niti če bi gorela občinska stavba.

Klicali bi druge

Zvezdan Božič, vodja koprske izpostave Uprave za zaščito in reševanje, v okviru katere deluje regijski center za obveščanje, je pojasnil, da uradnega (pisnega) obvestila o prekinitvi delovanja društva niso prejeli. Če bi ga, bi se o tem najprej skušal pogovoriti z županom in če bi v tem času v Izoli rabili gasilsko pomoč, bi poleg koprske gasilske brigade aktivirali še gasilske iz Kort. “Če pa tudi to društvo ne bi bilo aktivno in bi Izola tako ostala brez prostovoljnih gasilcev, bi poslali na pomoč prostovoljce od drugod in potem to posredovanje poračunali,” je pojasnil Božič.

O težavah izolskih gasilcev je slišal tudi Vilij Bržan, direktor koprske gasilske brigade, ki jo plačujejo vse tri istrske občine in je dolžna v vseh treh občinah najprej posredovati. “Blokada izolskega društva ne bi vplivala na naše delo,” je razložil Bržan, “če bi potrebovali, bi pač klicali na pomoč PGD Korte in če tudi oni ne bi mogli, potem bi bilo na vrsti društvo iz Pobegov. Kakorkoli že, problem v Izoli je in ni prav, da je. Izolsko društvo je med najstarejšimi v Istri in njegove naloge so bistveno širše kot pa samo gašenje požarov,” je sklenil Bržan.
Če bi gorelo, izolski gasilci pred dogovorom z izolsko občino ne bi odhiteli na pomoč
Vir:PN

Ocena: 10.00 (3 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.