Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
9 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 8

pes, več...
Slovenija : Pet intervencij hkrati
Objavil BAČO - 12.3.2008 8:10:14 (1568 x prebrano) Novice tega avtorja

KOPER

Koprski poklicni gasilci so lani posredovali 755-krat

“Pripravljeni smo za dve do tri intervencije hkrati, kar je več, ne zmoremo sami,” je na včerajšnji tiskovni konferenci poudaril direktor in poveljnik koprske gasilske brigade Vilij Bržan. Gasilci so lani posredovali 755-krat, od tega enkrat na petih intervencijah hkrati, petkrat na štirih in petnajstkrat na treh. Letos bodo dobili obnovljeno lestev in šest novih gasilcev.

Gasilci koprske gasilske brigade so imeli lani največ dela z gašenjem požarov v naravi (132), opravili so 163 tehničnih intervencij in pogasili kar 225 drugih požarov. V primerjavi z letom 2006 so lani posredovali skoraj stokrat manj, kar gre pripisati predvsem lanskemu deževnemu vremenu. “Ne smemo pa pozabiti niti izvajanja preventivnih ukrepov vseh, ne samo nas,” je poudaril Vilij Bržan. Kar 61 odstotkov vseh intervencij so opravili v koprski občini, 25 odstotkov v izolski in 14 odstotkov v piranski občini.
Od večjih intervencij je Bržan izpostavil eksplozijo plina v Portorožu, požar na koprski upravni enoti, prevrnitev cisterne z ogljikovim disulfidom v koprskem pristanišču, tridnevni požar pod Socerbom in požar v portoroškem hotelu Virginia, ki je bil po njegovi oceni najzahtevnejši. Kot ena redkih poklicnih enot v državi so koprski gasilci pomagali tudi prebivalcem Železnikov ob hudi povodnji. “Ljudje so dejansko vse bolj osveščeni,” je Bržan ocenil protipožarno pazljivost prebivalcev Istre. “Veliko so naredili občinski odloki v Kopru in Izoli, pri javnih stavbah pa vseskozi opozarjamo na nujnost neposrednega alarmnega povezovanja z našo enoto.”
Bržan je pohvalil tudi prizadevnost prostovoljnih gasilcev v Istri, s katerimi se srečujejo predvsem na številnih požarih v naravi. “V eni uri nam uspe zbrati do 50 prostovoljcev,” je poudaril. Za požarno varnost pa je spodbuden tudi podatek, da je šest bodočih novih gasilcev koprske brigade že na usposabljanju in se bodo moštvu enote pridružili v prihodnjih mesecih. Brigada bo tako štela 50 operativnih gasilcev.
Gasilska brigada v letošnjem letu načrtuje tri večje vaje in skupno srečanje z italijanskimi ter hrvaškimi kolegi, ureditev prostorov v izpostavi v Luciji in prevzem obnovljene avtolestve, ki jo v delavnici v Nemčiji že popravljajo. 27 let stara lestev je bila že nekaj let brez uporabnega dovoljenja in kot taka le kup starega železja, po obnovi, ki bo stala 170.000 evrov, pa jo bodo odpeljali v Lucijo. DC

Vir: www.primorske.si

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.