Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
27 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Koledar)

člani: 7
gosti: 20

pes, vide, gubina, linkotite, seselstanislav, jest_, urban1, več...
Slovenija : "Odgovorni naj odgovarjajo"
Objavil gasilec samo - 21.2.2008 22:45:23 (1221 x prebrano) Novice tega avtorja
Slovenija

AMZS poziva državo k odgovornosti zaradi mrtvih in poškodovanih na naših cestah.
Črne številke o mrtvih na naših cestah nas spremljajo vsak dan, trend zadnjih let je Slovenijo s 146 mrtvimi na milijon prebivalcev pripeljal k vrhu Evropske unije. Od prvega dne tega leta do 17. februarja je na naših cestah izgubilo življenje 25 ljudi. Zakaj se nihče klub jasnim opozorilom ne zgane, se sprašujejo na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS), ki je včeraj sklicala tiskovno konferenco. Andrej Brglez, vodja projektov AMZS pravi, "da je AMZS kot civilna družba ogledalo tistim, ki imajo glede varnosti na naših cestah v rokah škarje in platno, a se kljub temu, da že leta opozarja na nepravilnosti ali pomanjkljivosti pri varnosti na naših cestah, ne premakne na boljše".

Na AMZS na primer že leta opozarjajo odgovorne, kje na avtocestah je slaba ali pomanjkljiva prometna signalizacija, tudi na to, da le en inšpektor v Sloveniji ni dovolj, da bi nadziral vse avtošole, da bodo pravilno izobraževale mlade voznike za vožnjo po cestah, in še na številne druge pomanjkljivosti. "V AMZS se s polno odgovornostjo do 140.000 članov in preostalih udeležencev cestnega prometa s problematiko cestnega prometa ne moremo sprijazniti; stanje na naših cestah je tako zelo kritično, da zahtevamo spremembe," še dodaja Brglez.

Zato AMZS od države zahteva, da udeležencem cestnega prometa zagotovi varen cestno-prometni sistem (infrastrukturo, sodoben izobraževalno-preventivni sistem, učinkovito zakonodajo, učinkovit sistem za urejanje in nadzor prometa...). Prav tako je država dolžna sprejeti zakonodajo, ki omogoča učinkovite ukrepe zoper voznike, ki pomenijo trajno nevarnost za preostale udeležence v prometu. Zagotoviti mora jasne kriterije za večjo varnost (umirjanje prometa v naseljih...), v sistem zagotavljanja varnosti v cestnem prometu pa mora vključiti primere dobrih praks iz EU. Državo tudi poziva k odgovornosti institucij in posameznikov za zagotavljanje načrtovanih ciljev in nalog.

Po osamosvojitvi smo imeli v Sloveniji največ mrtvih na naših cestah leta 1994, in sicer 505, ter 7802 poškodovanih. Leta 2004, ko je v prometnih nesrečah umrlo 274 ljudi, poškodovalo se jih je 18.723, pa se je ustavil trend upadanja posledic prometnih nesreč. Lani se je število mrtvih povzpelo na 293, 15.718 je bilo poškodovanih, kar kaže na to, da nam ciljev iz slovenskega nacionalnega programa ne bo uspelo doseči brez odločnih posegov. Brglez pravi, da lahko govorimo o trendu, ki nas opozarja, da nekaj ne deluje.

Teorija prometne varnosti govori, da so avtoceste sedem- do desetkrat varnejše od preostalih cest. Mimogrede, naše avtoceste in hitre ceste so lani zahtevale 37 življenj, kar predstavlja 13 odstotkov najhujših posledic na slovenskih cestah. Na AMZS si želijo pravičnega in učinkovitega cestninjenja, podpirajo tudi uvedbo nalepk. Zavzemajo se za nižje cestnine, s čimer bi zmanjšali obremenitev preostalih državnih in lokalnih cest, reševanje poškodovanih s helikopterji. Videonadzor, ki ga opravljajo strokovne službe DARS in s katerim je zaznati nevarno kršenje pravil nekaterih voznikov, je treba odstopiti policiji z namenom izsleditve in kaznovanja kršiteljev.

Prav tako pa menijo, da je treba takoj vzpostaviti merila EU za zaznavo in odpravo tako imenovanih črnih točk ali sektorjev, preučiti celotno prometno signalizacijo na teh cestah in analizirati njen učinkoviti ali neučinkoviti vpliv na prometno varnost. Poleg tega AMZS veliko deluje tudi na preventivni in izobraževalni ravni. "Na AMZS hočemo, da se najdejo odgovorni za varnost na naših cestah in da za boljšo varnost naredijo to, za kar so se zavezali," dodaja Brglez.

vir: večer

Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.