Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
7 uporabnik(-ov) online

člani: 0
gosti: 7

več...
Slovenija : Lani smo klicali 140.000-krat
Objavil gobi - 12.2.2008 18:19:30 (1514 x prebrano) Novice tega avtorja

EVROPA, PRIMORSKA Včeraj je Evropa prvič razglasila Dan številke za klic v sili
Evropski parlament in Evropska komisija sta včeraj prvič organizirala Dan številke za klic v sili. V Sloveniji je ta številka 112, čeprav jo mnogi še vedno zamenjujejo s policijsko 113 ali pa pričakujejo, da jih na drugi drugi strani čakajo gasilci. Na Primorskem je 21 operaterjev lani sprejelo skoraj 140.000 klicev.

Evropski parlament in Evropska komisija sta prvič letos organizirala Dan številke za klic v sili. V Sloveniji je številka za klic v sili 112, ko jo pokličemo, pa se nam na drugi strani oglasi operativec v regijskem centru za obveščanje. Centri za obveščanje delujejo pod okriljem uprave za zaščito in reševanje, ta pa sodi v resor obrambnega ministrstva.

Ob včerajšnjem dnevu je uprava za zaščito in reševanje javnosti posredovala nekaj napotkov, kdaj in kako poklicati na številko za klic v sili. Številko 112 kličemo, kadar potrebujemo nujno medicinsko pomoč, pomoč gasilcev, pomoč gorskih ali jamarskih reševalcev in celo nujno veterinarsko pomoč. Številko za klic v sili kličemo, ko opazimo požar, iztekanje nevarnih snovi, onesnaženje voda, preteči zemeljski ali snežni plaz, pretrgane električne ali telefonske žice in vsak drugi pojav, ki bi utegnil ogroziti življenja in zdravje ljudi, premoženje, kulturno dediščino ali okolje.

Sedem klicev na uro

Prav tako lahko na številki 112 dobimo informacije o motnjah pri oskrbi s pitno vodo, električno energijo in plinom, o motnjah v telefonskem omrežju ter o stanju snežne odeje v visokogorju.

Kot poudarjajo na upravi za zaščito in reševanje, je treba ob vzpostavitvi zveze z operaterjem najprej povedati, kdo kliče, kaj se je zgodilo, kdaj in kje se je zgodilo, koliko je ponesrečencev, kakšne so njihove poškodbe, okoliščine nesreče in kakšno pomoč potrebuje kličoči. Zvezo z operativcem lahko prekinemo šele takrat, ko nam on to dovoli.

Koliko dela imajo operativci, zgovorno pričajo podatki za tri primorske regijske centre za obveščanje. Šest operativcev v koprskem centru je lani sprejelo 59.564 klicev, oziroma približno 163 na dan ali skoraj sedem na uro. Kot so nam pojasnili, je klicev vsako leto več. Lani so največ klicev posredovali nujni medicinski pomoči, nato gasilcem, na tretjem mestu pa sledi policija. Kličoči so potrebovali še pomoč od pristaniške kapitanije, komunale, elektro službe ... Lažnih klicev je iz leta v leto manj, tudi zato, ker po osnovnih šolah predstavljajo center in pomen številke 112, v preteklih letih pa so bili otroci tisti, ki so najpogosteje brez potrebe klicali na številko 112.

Motijo se otroci in starejši

V Novi Gorici je lani devet operaterjev sprejelo 42.125 klicev, kar znese 115 na dan oziroma skoraj pet na uro. Tudi v Novi Gorici so največ klicev prevezali nujni medicinski pomoči in tudi tam opažajo, da je vsako leto manj klicev. Delno tudi zaradi opozarjanja, da vsak klic posnamejo in sposobnosti njihove centrale, da prepozna tudi skrite klice s prenosnih telefonov. V Novi Gorici opažajo, da ljudje še vedno ne ločijo številki 112 in 113.

V Postojni je lani šest operaterjev dvignilo telefonsko slušalko 37.810-krat, kar pomeni 103 klice na dan in dobre štiri klice na uro. Tudi v Postojni so največkrat posredovali pri zagotavljanju nujne medicinske pomoči, gasilcev in drugih reševalnih služb. Kot poudarjajo v Postojni, imajo operativci poleg telefonskih klicev tudi veliko radijskih pogovorov z reševalnimi enotami na terenu; lani so z gasilci, medicinskimi reševalci in drugimi opravili kar 16.800 pogovorov.

Tudi v Postojni opažajo, da je vsako leto manj lažnih klicev, še vedno pa se zgodi, da jih pokličejo starejši občani, ki nepravilno odtipkajo številko prijateljev ali sorodnikov, ki bi jih radi klicali, in v kateri je zaporedje številk 112. Da številke 112 ljudje še vedno ne poznajo dovolj dobro, pa dokazujejo resnične krizne situacije, v katerih namesto njih kličejo policijo.
Vir:PN

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.