Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
6 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 5

slavc112, več...
Slovenija : Pri varnosti gasilcev brez kompromisov
Objavil himi - 5.1.2008 12:27:19 (3441 x prebrano) Novice tega avtorja
Slovenija

Novi poveljnik mariborskih poklicnih gasilcev Aleš Ciringer se bo zavzemal za nabavo kvalitetne opreme in izobraževanje operativnih gasilcevPri varnosti gasilcev brez kompromisovNovi poveljnik mariborskih poklicnih gasilcev Aleš Ciringer se bo zavzemal za nabavo kvalitetne opreme in izobraževanje operativnih gasilcev


Foto: (Marko Vanovšek)
Aleš Ciringer, novi poveljnik poklicnih gasilcev, bo prihodnja štiri leta vodil operativno delo Javnega zavoda za zaščitno in požarno reševanje Maribor.
Javni zavod za zaščitno in požarno reševanje (JZZPR) Maribor ima, kot smo že poročali, novo vodstvo. Na direktorskem stolčku je v začetku tega leta Sava Juharta, ki je opravljal delo vršilca dolžnosti direktorja, po sklepu mestnega sveta za mandatno dobo štirih let nasledil univerzitetni diplomirani pravnik Janez Keček, "vajeti" poklicne gasilske enote pa so za naslednja štiri leta zaupali Alešu Ciringerju. Na mestu poveljnika je zamenjal Franca Robiča.

Ciringer se je pri mariborskih poklicnih gasilcih zaposlil leta 1995 kot gasilec pripravnik, njegova osnovna izobrazba pa je bila strojni tehnik. "Leto dni kasneje sem opravil šolanje za gasilca tehničnega reševalca v Izobraževalnem centru Ig in po petih letih nadaljeval izobraževanje za gasilskega tehnika. V zavodu sem zasedal že vsa delovna mesta, od vodje oddelka, namestnika vodje izmene in pred prevzemom funkcije poveljnika še delovno mesto vodja izmene. Že drugi mandat sem kot notranji predstavnik član sveta zavoda. Ob delu sem si pridobil tudi visokošolsko strokovno izobrazbo," je povedal novi poveljnik poklicnih gasilcev, ki se je pričel ukvarjati z gasilstvom že kot pionir v PGD Razvanje. Ta čas sicer ni aktiven član nobenega prostovoljnega društva, pogosto pa sodeluje s PGD Dvorjane. Čin, ki mu pripada v prostovoljnem gasilstvu, je višji gasilski častnik.

Poveljnik je operativni vodja

Po prijavi na javni razpis za poveljnika poklicnih gasilcev ga je komisija uvrstila v ožji izbor, imenoval pa ga je svet zavoda JZZPR. In kakšne so naloge poveljnika? Kot pravi Ciringer, poveljnik poklicne gasilske enote strokovno vodi operativno delo zavoda oziroma načrtuje, organizira in vodi delo operativne gasilsko reševalne enote. "Vodil bom večje akcije gašenja, reševanja ljudi in materialnih dobrin ter organiziral zaščito in reševanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi. Naloga poveljnika je tudi vodenje evidence o požarih in drugih operativnih intervencijah, izdelava analize in poročila iz operativnega področja ter njihovo usklajevanje z drugimi organi, opravljal bom strokovno delo na področju požarne preventive, zaščite in reševanja, načrtoval nabavo opreme in orodja ter strokovne literature in drugih učnih pripomočkov," je razložil Ciringer in nadaljeval, da želi uresničevati dolgoročne in srednjeročne cilje, ki so bili zastavljeni v svetu zavoda.

Več mlajših gasilcev

Še posebno si bo prizadeval za uresničitev večjih investicij, kot sta nakup avtolestve v tem letu in vozila za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi v letu 2009. "Zavzemal se bom tudi za nabavo kvalitetne opreme in osebne zaščitne operativcev, saj pri varnosti gasilcev ne sme biti kompromisov. Večji poudarek bi želel dati izobraževanju operativnih gasilcev v enoti in Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje Ig za intervencije z nevarnimi snovmi in ob prometnih nesrečah," pravi Ciringer. Največja težava, s katero se srečujejo mariborski poklicni gasilci, pa je stanje vozil, ki jih uporabljajo za reševanje in gašenje z višine. Avtomehanska lestev je namreč stara 33 let in dotrajana, njena zamenjava je zato več kot potrebna. Trenutno, tako Ciringer, so tudi brez zglobne ploščadi Bronto HDT 42, ki je v začetku tega leta predvidena za servis v Švici, kar pa je prav tako povezano z dodatnimi stroški. "Vesel pa sem, da se pomlajuje kadrovska struktura zaposlenih operativnih gasilcev, saj se bo letošnjega izobraževanja za poklic gasilec tehnični reševalec udeležilo sedem fantov iz našega zavoda," dodaja Ciringer in opozarja, da se še zmeraj čutijo posledice kadrovske politike prejšnjega vodstva, ki več let ni nadomeščalo upokojenih gasilcev, zato bo enota v prvi polovici leta kadrovsko nekoliko oslabljena.GABRIJEL TOPLAK

Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.