Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 2
gosti: 1

gubina, seselstanislav, več...
Slovenija : S ponedeljkom vozniki na cesto le z zimsko opremo
Objavil pes - 14.11.2004 1:28:19 (1534 x prebrano) Novice tega avtorja
Slovenija

LJUBLJANA - Od ponedeljka, 15. novembra, do 15. marca ter v primerih, ko se ob sneženju sneg oprijema cestišča ali pa je vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena deska) oz. poledenelo (poledica), morajo biti v Sloveniji vozila v cestnem prometu skladno z zakonom o varnosti cestnega prometa opremljena s predpisano zimsko opremo. V predpisano zimsko opremo spadajo zimske pnevmatike (M+S) na vseh štirih kolesih ali poletne pnevmatike na vseh štirih kolesih ter snežne verige, ki morajo biti v zimskih razmerah nameščene na pogonskih kolesih. Policisti ob tem opozarjajo, da je ob spremenjenih voznih razmerah temeljni pogoj za varno udeležbo v prometu le ustrezna zimska oprema vozila, ki so si jo vozniki dolžni priskrbeti še pred ponedeljkom.

Pravilnik o napravah in opremi pravi, da morajo imeti vozila z največjo dovoljeno maso do 3500 kilogramov na vseh kolesih enake pnevmatike - vse štiri zimske pnevmatike ali vse letne pnevmatike z ustreznimi snežnimi verigami. Globina kanalov na pnevmatikah mora biti najmanj tri milimetre. Izjema je priobalno območje v pasu od obale Jadranskega morja do meje z Italijo in Hrvaško ter ceste od Kozine do Sečovelj, kjer za zimsko opremo vozil štejejo tudi štiri letne pnevmatike z najmanjšo globino profila 1,6 milimetra, verige pa v priboru niso potrebne. V Sloveniji pa ni dovoljeno uporabljati pnevmatik z žeblji. Enaka pravila kot za slovenska vozila bodo v zimskem času veljala tudi za vsa motorna in priklopna vozila, registrirana v tujini.

Pri izbiri pnevmatik za svoje jeklene konjičke morajo biti vozniki pozorni tudi na to, kakšne izberejo. Zakon namreč določa še, da morajo biti pnevmatike na vozilih z največjo dovoljeno maso do vključno 3500 kilogramov, ki dosegajo hitrost nad 40 kilometrov na uro, enake velikosti in vrste (torej vse štiri poletne, zimske ali pa terenske) ter zgradbe (na primer radialne ali diagonalne), na isti osi pa tudi iste nosilnosti, hitrostnega razreda ter istega proizvajalca in vzorca tekalne površine. Poleg tega so lahko zimske pnevmatike v za največ dva razreda nižjem hitrostnem razredu, kot ga zahteva konstrukcijsko določena najvišja hitrost vozila.

Policisti bodo lahko voznika, čigar vozilo pozimi ali v zimskih razmerah ne bo imelo ustrezne zimske opreme, kaznovali z globo v višini 20.000 tolarjev, po 1. januarju 2005, ko stopa v veljavo nov zakon o varnosti cestnega prometa, pa se bo ta globa zvišala na 30.000 tolarjev. Če zaradi neustrezne opremljenosti vozila voznik tudi ovira ali onemogoča promet, znaša kazen 100.000 tolarjev. Pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik se za tak prekršek kaznuje z globo najmanj 300.000 tolarjev, odgovorna oseba podjetja z najmanj 30.000 tolarjev globe, če pa je zaradi tega oviran ali onemogočen tudi promet, globa znaša najmanj milijon tolarjev za pravno osebo ter najmanj 100.000 tolarjev za odgovorno osebo podjetja.

Če v zimskih razmerah vozilo ne bo imelo ustrezne zimske opreme, če bo na njem sneg, led, voda ali druge snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila ali bi se lahko raztresale oz. se razlivale z njega ali pa če stekla oz. vzvratna ogledala vozila niso čista, bodo lahko policisti takšno vozilo izločili iz prometa. In sicer za toliko časa, dokler se ne odpravijo razlogi, zaradi katerih je bila odstranitev iz prometa odrejena.

Izjema k tem določilom so pnevmatike na rezervnem kolesu, na katerem je dovoljeno uporabljati pnevmatike, s katerimi so originalno opremljena rezervna kolesa. Pri tem mora voznik upoštevati največjo dovoljeno hitrost uporabljane pnevmatike, njihova uporaba pa je omejena le na čas do zamenjave poškodovane pnevmatike. Rezervno kolo lahko nadomesti ustrezna naprava ali pripomoček, ki ga je predvidel izdelovalec vozila in z njim opremil novo vozilo.

Poleg tega je v Sloveniji na cestah, na katerih veljajo zimske vozne razmere, prepovedana vožnja za tovorna vozila s priklopniki, za vozila, ki prevažajo nevarne snovi in za izredne prevoze. Tovrstnim vozilom se tako v skladu z zakonom pozimi na mejnih prehodih ne dovoli vstopa v državo, če nimajo predpisane zimske opreme, v zimskih razmerah pa se jim vstop ne dovoli niti v primeru, da imajo zimsko opremo. Izjemoma se v zimskih razmerah dovoli vstop takim vozilom, ki so registrirana v Sloveniji, če je na območju mejnega prehoda primerno parkirišče, na katerega se izločijo iz prometa.

Pred začetkom zimske sezone pa policisti vsem voznikom in lastnikom motornih vozil svetujejo tudi, naj pregledajo še druge naprave in opremo vozila. Poleg pnevmatik, zavor, krmilnega mehanizma in luči torej še akumulator, hladilni sistem, sistem za dovod zraka v vozilo, olje v motorju, sistem za močenje vetrobranskega stekla, metlice brisalcev, klinasti jermen, sistem za dovod goriva, tesnila vrat ter ključavnice na vratih in pokrovu prtljažnika.

Voznikom pa za vožnjo v zimskih razmerah in pozimi med drugim priporočajo, naj hitrost vozila zmanjšajo ter ga prilagodijo razmeram in stanju vozišča, povečajo varnostno razdaljo med svojim vozilom in vozilom, ki vozi pred njimi in naj zavirajo narahlo in po potrebi postopno, z večkratnim pritiskom na stopalko. Poleg tega svetujejo tudi, naj vozniki ne spreminjajo smeri vožnje sunkovito, saj lahko vsako tako ravnanje povzroči zanašanje vozila, kar velja tudi za sunkovito speljevanje.

Zelo pomembna je še izbira pravilnega prestavnega razmerja, saj lahko premajhna moč na pogonskih kolesih zmanjša učinkovitost vodenja vozila in onemogoči potrebne popravke smeri vožnje, prevelika pa povzroči zdrsavanje pogonskih koles in zanašanje vozila. Policisti tudi opozarjajo, da je potrebno voziti čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti, voznike pozivajo na dodatno pozornost na izpostavljenih delih ceste, kjer se pogosteje pojavlja poledica, opozarjajo pa jih še, naj računajo z daljšim časom potovanja ter na zbranost med vožnjo.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.