Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Koledar)

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : janez pavlič afganistan za NEDELO
Objavil gobi - 23.12.2007 9:32:53 (1822 x prebrano) Novice tega avtorja

Janez Pavlič iz Begunj na Gorenjskem se je pred dobrim letom dni drugič odpravil na strokovno misijo v Afganistan, kjer je skupaj s še dvema Slovencema sodeloval pri usposabljanju domačih gasilcev na največjem mednarodnem letališču v bližini afganistanskega glavnega mesta Kabul. Odhod na strokovno misijo je bil drugič malo lažji, pravi, saj razmere, v katere se podajaš, že poznaš. Kljub temu je bila to pomembna odločitev.

Na prvi misiji se je očitno izkazal, zato mu je Nato poslal novo ponudbo. »Slovenci smo univerzalci, saj se spoznamo na različna področja,« pojasnjuje, »smo pa tudi prilagodljivi in iznajdljivi. Pri posredovanju moraš nalogo opraviti čim bolj varno in hitro, za kar je včasih potrebna tudi improvizacija.« Očitno je to odgovorne prepričalo, meni, ker poznaš okolje in tamkajšnje razmere, pa odpade tudi čas za šolanje in uvajanje v delo, zato vnovično vabilo ni bilo presenečenje.
Na vprašanje, kako se je sploh odločil za enoletno nalogo v eni najbolj nevarnih držav na svetu, Janez Pavlič pravi, da moraš najprej pri sebi razčistiti stvari in odgovoriti na vprašanje, kaj sploh hočeš. Nato sledi pogovor z ženo in otroki. Pri tem je pomembno, da razmišljaš tudi, kako bo, če se ti kaj zgodi, opozarja Pavlič. Brez razumevanja družine tega koraka ne bi naredil, čeprav mu je misija pomenila velik življenjski in strokovni izziv.
Pred odhodom je o Afganistanu zbiral informacije iz medijev, literature in s spleta, toda ... »Ko tik pred pristankom letala zreš na razvaline spodaj, te stisne pri srcu. Tudi ob drugem prihodu me je zvilo, in to kljub temu, da se hitro prilagodim na nove razmere. Sprememba okolja, povsem drugačne okoliščine in drugačna kultura prvi dan na drugem koncu sveta povzročijo kulturni šok, tako da glavo preprosto potegneš med ramena,« pojasnjuje. V oporišču na največjem afganistanskem letališču, ki je vstopna točka za državo in v katerem delujejo civilisti in vojaki iz 37 držav sveta, jih pričakajo kolegi. Prijava, nastanitev, spoznavanje s pravili obnašanja v bazi na letališču, kjer je nato preživel leto dni, in drugi opravki pomagajo prebroditi šok.
Nato se začne delo, ki ga ves dan opravljaš vsak tretji dan. Na začetku ob prevzemu dolžnosti je treba najprej pregledati opremo, saj se lahko zaneseš zgolj nase. Pri posredovanju namreč gasilska oprema ne sme zatajiti, saj se vsaka, še najmanjša napaka lahko maščuje. Z domačimi gasilci, ki jih je v gasilski enoti približno dve tretjini, zagotavljajo požarno varnost na letališču, v vsem letu pa so imeli le nekaj manjših požarov, saj večjih na srečo ni bilo, pravi Pavlič. Kljub temu da se je nekajkrat sprožil alarm za napad na strateško pomembno letališče in so se morali zateči v bunker, je bilo življenje razmeroma mirno. V času, ko ne sodelujejo pri reševalnih nalogah, opravljajo različna dela za vzdrževanje opreme, domače gasilce seznanjajo z gasilsko tehniko, s taktičnimi postopki v primerih gašenja in reševanja, vadijo in podobno. Pogovorni jezik je angleški, zaradi česar so lahko na začetku sicer manjše težave, vendar se tako inštruktorji kot domačini nanj hitro privadijo. Domači gasilci so zelo različni, pravi Pavlič, saj so nekateri bolj, drugi manj dojemljivi za učenje. Vseeno se mora v gasilski ekipi razviti medsebojno zaupanje, čeprav je takrat, ko gre zares, najpomembnejše, da najprej zaščitiš sebe. Domači gasilci so cenjeni in tudi dobro plačani, a so v očeh nekaterih sodržavljani izdajalci, ki se udinjajo tujcem.
Prosta dneva v oporišču na letališču med delovnima dnevoma moraš nekako preživeti, pravi Pavlič. Na voljo so imeli različne možnosti, od druženja in rekreacije do obiska savne in izobraževanja. V Kabul so le redko hodili, saj je bilo to tvegano, pravi Pavlič. Domačini pač takoj opazijo tujca in ga tako tudi obravnavajo. Domače hrane niso pokušali, saj so jih opozorili na slabe higienske razmere, ki bi lahko pripeljale do nepotrebnih zdravstvenih zapletov.
Na srečo je imel redne stike z domačimi, pravi Janez Pavlič. Zvezo z domom je vzpostavljal prek svetovnega spleta in po telefonu, dvakrat je bil tudi doma na obisku. Ko se slišiš z družino, je težko, vendar se z dobro družbo da pozabiti na težave.
Vir:Delo

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.