Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
15 uporabnik(-ov) online (5 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 15

več...
Slovenija : MNZ: Pri uporabi pirotehničnih sredstev je potrebna previdnost
Objavil himi - 16.12.2007 15:04:39 (2263 x prebrano) Novice tega avtorja
Slovenija

Celje - Po zakonu o eksplozivih je uporaba pirotehničnih sredstev dovoljena v času od 26. decembra do 2. januarja, njihova prodaja pa je dovoljena od 19. do 31. decembra, so sporočili s policije in ministrstva za notranje zadeve (MNZ).
MNZ: Pri uporabi pirotehničnih sredstev je potrebna previdnost 

Celje - Po zakonu o eksplozivih je uporaba pirotehničnih sredstev dovoljena v času od 26. decembra do 2. januarja, njihova prodaja pa je dovoljena od 19. do 31. decembra, so sporočili s policije in ministrstva za notranje zadeve (MNZ).


Skupaj opozarjajo na previdnost pri ravnanju s pirotehničnimi sredstvi, saj so posledice neprevidnega ravnanja lahko zelo hude, so zapisali v sporočilu za javnost. Poudarili so še, da sta mladostnikom do 15. leta starosti prodaja in uporaba pirotehničnih sredstev dovoljena le pod nadzorom staršev ali skrbnikov.


Prepovedano, strnjenih stanovanjskih naseljih, zaprtih prostorih,...

Uporaba pirotehničnih sredstev, kot so pirotehnične igrače in izdelki za male ognjemete, je sicer prepovedana v strnjenih stanovanjskih naseljih, v zgradbah in vseh zaprtih prostorih, v bližini bolnišnic, v prevoznih sredstvih za potniški promet in na površinah, kjer potekajo javni shodi ali javne prireditve. Policisti bodo zoper kršitelje ustrezno ukrepali, vse skupine prebivalstva, predvsem starše otrok, pa bodo tudi letos opozarjali na nevarnosti in posledice objestne in tudi zlonamerne uporabe pirotehničnih izdelkov.


Predvsem dijaki mečejo petarde na mestih, kjer se zadržuje več ljudi

Z novomeške policijske uprave so sporočili, da policisti na njihovem območju v zadnjih dneh kljub prepovedi zaznavajo povečano uporabo pirotehničnih izdelkov. Ugotovili so, da predvsem dijaki mečejo petarde na avtobusnih in železniških postajah, na poti v šolo ter pred šolskimi objekti, torej na mestih, kjer se zadržuje več ljudi. Policisti opozarjajo, da je to še posebej moteče, zato bodo skupaj z občinskimi redarji poskušali uporabo pirotehničnih izdelkov v času prepovedi popolnoma preprečiti.


Kazen od 417,29 do 1251,88 evra

Zakonodaja na področju uporabe pirotehničnih izdelkov po podatkih MNZ letos ni bila spremenjena. Kljub temu pa na ministrstvu ponovno opozarjajo na določbe zakona o eksplozivih, po katerem se z globo od 417,29 do 1251,88 evra za prekršek kaznuje posameznik, ki uporablja pirotehnične izdelke na kraju, kjer to ni dovoljeno in ob času, ko je to prepovedano. Prav tako se po zakonu kaznuje oseba, ki uporablja pirotehnične izdelke v nasprotju z navodili proizvajalca, jih predeluje zaradi povečanja učinka, uporablja v drugih predmetih in tudi, če pirotehnične izdelke sam izdeluje. Kaznuje se tudi posameznik, ki pirotehnične izdelke preprodaja.


Mladoletniki do 15. leta le pod nadzorom staršev

Za navedene kršitve se kaznujejo starši ali skrbniki, če dovolijo ali dopustijo, da mladoletniki do 15. leta uporabljajo pirotehnične izdelke brez njihovega nadzorstva. Po zakonu sta mladoletnikom do 15. leta dovoljena prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov razredov I in II le, če so pod nadzorstvom staršev ali skrbnikov.


Bodi zvezda, ne meči petard

V okviru preventivnih prireditev zaradi uporabe pirotehničnih izdelkov pa bo v Celju tudi letos potekal projekt Bodi zvezda, ne meči petard, ki je s pripravljenim preventivnim gradivom namenjen učencem petih razredov osemletke in šestim razredom devetletke. S Policijske uprave Celje so sporočili, da je bil izdelan tudi tematski plakat, policija pa bo letos delila tudi letake in svinčnike. Medijske aktivnosti policije bodo usmerjene v opozarjanje javnosti na nevarnost pri nepravilni uporabi pirotehničnih izdelkov ter predstavitev pristojnosti in možnosti ukrepanja policije ob kršitvah, so še pojasnili.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.