Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 5

več...
Slovenija : »Nenadzorovani izbruh vroče vode in plina« v Moravcih
Objavil gobi - 24.11.2007 7:59:21 (1706 x prebrano) Novice tega avtorja

Lendava, Ljutomer – Kljub temu, da se slovenski rudniki že leta postopoma zapirajo in opuščajo, deluje pri nas še vedno šest rudarskih reševalnih služb, ki so po zakonu o rudarstvu obvezne tam, kjer se opravljajo podzemna rudarska dela, dela v ognje ali eksplozijsko nevarnih obratih ali dela, pri katerih nastajajo strupeni plini, pare ali obstaja nevarnost vdorov plina, vode ali mulja.

Delujoče slovenske rudarske reševalne službe se vsako leto udeležujejo dvodnevnega srečanja, katerega redni del je tudi reševalna vaja. Letos je srečanje pripravila družba Nafta Geoterm iz Lendave, ki se ukvarja z raziskavami nafte, plina in geotermalne energije in tudi zato je bila letošnja vaja simulacija nenadzorovanega izbruha vroče vode in plina na raziskovalni geotermalni vrtini Mo-2g v Moravcih pri Mali Nedelji. Na vaji je sodelovalo čez 60 ljudi, med njimi reševalci Premogovnika Velenje, Rudnika Trbovlje – Hrastnik in Nafte Lendava ter domača gasilska društva, zdravstvena reševalna služba in policija, prikazali pa so reševanje poškodovanih z vrtalnega stoplpa, gašenje požara na stolpu in preprečevanje uhajanja plina iz vrtine.

Že dan poprej so se udeleženci letošnjega srečanja udeležili strokovnega posveta v Lendavi na temo Rudarstvo – ekologija – varnost. Več kot polovica letošnjih strokovnih prispevkov posveta je bila s področja izkoriščanja geotermalne energije in geotermalnih vrtin, saj obstajajo določene nevarnosti tudi pri takšnem rudarjenju. V Sloveniji za sedaj še delujejo rudarske reševalne službe Premogovnika Velenje, Rudnika Trbovlje – Hrastnik, rudnika Senovo v zapiranju, Rudnika živega srebra Idrija v zapiranju, Rudnika svinca in cinka Mežica v zapiranju ter Nafte Lendava, v zadnjem desetletju pa so bile zaradi prenehanja delovanja družb ukinjene rudarske reševalne službe Rudnika Zagorje, Rudnika Žirovski vrh, Rudnika Kanižarica, Rudnika Laško in Rudnika Črna pri Kamniku. Trenutno je v rudarskih reševalnih enotah še 199 aktivnih reševalcev, medtem ko jih je bilo pred desetletjem skoraj tristo. Skupaj se pri jamskem in površinskem rudarskem delu vsako leto še vedno zgodi skoraj 300 nesreč, vendar je smrtnih zadnja leta zelo malo. Lani je tako umrl samo eden udeleženec rudniške nesreče, predlani prav tako eden, leta 2004 dva, 2003 trije in 2002 dva.
Vir:Delo

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.