Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
4 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 4

več...
Svet : Policija z novim helikopterjem
Objavil Mitja - 20.10.2007 1:17:57 (1579 x prebrano) Novice tega avtorja

Brnik | 19.10.2007 | STA / M.M./J.B.
Letalska policijska enota je prevzela v uporabo nov helikopter, ki bo služil za nadzor schengenske meje.

Iz 24UR: Policisti bodo bolje videli mejo
(Dolžina: 01:42)

Letalska policijska enota je danes na Brniku prevzela v uporabo nov helikopter, ki bo služil za nadzor schengenske meje in preprečevanje ilegalnih migracij ter organiziranega kriminala. Predaja helikopterja je simbolični zaključek vlaganj v opremo, ki jih je Slovenija izvedla v pripravah na vstop v schengensko območje. Zaključujejo se tudi še zadnje investicije v objekte, potrebne za uvedbo schengenskega režima na južni meji, so povedali predstavniki policije na novinarski konferenci na Brniku.

Nov helikopter, ki bo služil za nadzor schengenske meje (Foto: POP TV) Kot je na današnji novinarski konferenci ob predaji ključev novega helikopterja povedal vodja Letalske policijske enote Vojko Robnik, imajo sedaj za nadzor schengenske meje na voljo dva sodobno opremljena helikopterja. Prvega so prejeli že leta 2004, drugega pa so v uporabo dobili danes. Nov helikopter je zaradi svojih značilnosti za policiste zelo dobrodošel. Sodoben in pregledna kabina namreč pilotom omogoča odličen nadzor in pregled, posebna čelada z očali za nočni vid, pa bo tudi ponoči omogočala prav tako dober nadzor kot podnevi.

Strošek pokrila sredstva EU


Letalska policijska enota (Foto: POP TV) Helikopter znamke eurocopter EC 135 P2+ je skupaj z vso opremo in usposabljanjem osmih pilotov ter sedmih tehnikov letalcev, ki bodo skrbeli za vzdrževanje helikopterja in motorjev, stal 8,88 milijona evrov. Na javnem razpisu pa je bil izmed dveh ponudnikov izbran nemški Eurocopter, od katerega je policija helikopter prevzela 20. septembra. Celotno investicijo v helikopter, ki je tišji in varnejši od ostalih petih helikopterjev, ki jih ima policija na razpolago tudi za reševanje in iskanje, so pokrila sredstva EU, namenjena varovanju schengenskih meja.

"Letalska enota policije, ki je letos praznovala 40 let delovanja, se je tehnično nadgradila in kadrovsko okrepila, tako da bo lahko varno izvajala vse naloge, ki so pred njo," je prepričan Robnik. Podobnega mnenja pa je tudi direktor Uprave uniformirane policije Danijel Žibret, ki je danes namesto ministra za notranje zadeve Dragutina Mateja Letalski enoti policije tudi uradno v uporabo predal nov helikopter.

"Proces vključevanja v schengensko območje se počasi zaključuje," je povedal Žibret. Spomnil je, da je Slovenija lani in letos uspešno opravila vse evalvacije in uvedla schenegenski informacijski sistem, zato pričakuje, da bo ocena schengenskih evalvatorjev pozitivna ter bo Slovenija decembra vstopila v schengensko območje. Že sedaj pa policija izvaja vse schengenske standarde nadzora državne meje.

Predaja ključev novega helikopterja (Foto: POP TV) Za učinkovito varovanje državne meje, je potrebno povečali tudi število policistov in prav premestitev policistov je ena izmed zadev, ki jih slovenska policija še mora urediti ob uvedbi schengenskega režima, je povedal pomočnik direktorja Uprave uniformirane policije Marko Gašperlin. Pojasnil je, da bo z mejnih prehodov, ki se ukinjajo, 180 policistov premeščenih na policijske postaje za izravnalne ukrepe, 340 pa na še nezasedena mesta na bodoči zunanji schengenski meji. V postopku je tudi zaposlovanje dodatnih 170 policistov za potrebe schengna, ki naj bi bilo končano v začetku decembra.

Zaključujejo se tudi investicije v objekte za varovanje meje. Izpeljanih bo 30 novogradenj in adaptacij policijskih postaj vzdolž južne meje, ki bodo skupaj stale preko 100 milijonov evrov. Večino projektov je že končanih, pet jih bo zaključenih v zelo kratkem času. Le dva izmed projektov pa se zamikata v naslednje leto, in sicer Policijska postaja Rogaška Slatina, ki bo končana januarja, in nova postaja letališke policije na Brniku, ki bo končana februarja.

Medtem pa slovenska policija od 1. septembra že v polni meri uporablja schengenski informacijski sistem, v katerem so opravili preko dva milijona preverjanj, pri katerih so naleteli na 1125 zadetkov. "To kaže na to, da vključitev v schengenski sistem nesporno pomeni več varnosti," je prepričan Gašperlin, ki meni, da dobro delo policije potrjuje tudi letošnje za kar 40 odstotkov manjše število ilegalnih prestopov meje. "Zunanja slovenska južna meja očitno funkcionira kot učinkovita bariera za odvračanje ilegalnih migracij, kar je tudi zahteva za zunanje schengenske meje," je še poudaril Gašperlin.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
Franci
Objavljeno: 20.10.2007 12:15  Osveženo: 20.10.2007 12:15
Pridružen: 3.6.2005
Od: Velike Lašče
Objav: 72
 Re: Policija z novim helikopterjem
Zelo dober helikopter. Je pa precej podoben Gazeli- ali se mogoče kaj motim.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.