Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Požar spraznil šolo
Objavil BAČO - 18.10.2007 14:20:47 (1565 x prebrano) Novice tega avtorja

KOPER Na Osnovni šoli Koper uspešno speljali evakuacijo

Včeraj dopoldne je zagorelo v kletnih prostorih osnovne šole na koprski Bonifiki. Učitelji in drugi zaposleni so prisebno spraznili šolo in učence odpeljali na varno. Na srečo tokrat le za vajo. Vodstvo šole in koprski poklicni gasilci ocenjujejo, da so jo uspešno opravili.

Na Osnovni šoli Koper so vajo evakuacije izvedli nenapovedano, razen ravnatelja za scenarij ni vedel nihče. “Ker na šoli doslej takšne vaje še nismo izvedli, smo se odločili, da to storimo v mesecu protipožarne varnosti,” nam je pojasnil ravnatelj Anton Baloh.
Namen takšne vaje je učence, učitelje in druge zaposlene naučiti pravilnega ravnanja, če bi dejansko prišlo do požara, hkrati pa so preverili tudi kako poteka alarmiranje reševalcev, gasilcev in policije, pravi Diego Loredan, vodja preventive pri koprski gasilski brigadi. Gasilce so o požaru v mali garaži v kletnih prostorih obvestili ob 10.45, ko je varnostnik ob pregledu alarmnih naprav ugotovil, da v šoli gori. Takoj je obvestil center za obveščanje, operater pa nato gasilce. Po petih minutah so bili že v šoli. Medtem so jo že spraznili, evakuirali so 697 otrok. Gasilci pa so nato skupaj z ravnateljem preverili, ali so res vse evakuirali prav vse, nato so pregledali objekt in požar pogasili.
“Evakuacija je bila zelo dobro organizirana,” je strnil ugotovitve gasilcev Loredan. Z njim se strinja tudi ravnatelj: “Evakuacija je bila izpeljala hitro, disciplinirano in urejeno. Vsi smo se zbrali na dogovorjenem mestu, na igrišču za šolo.” Dodal je, da so v vaji preizkusili načrt evakuacije, poleg tega pa še delovanje vseh naprav ter odzivanje učencev, učiteljev in drugih zaposlenih.
Ugotovili so tudi nekaj pomanjkljivosti, ki jih bodo odpravili oziroma nekatere stvari še nadgradili. Tako se je, denimo, izkazalo, da je bila v nekaterih prostorih premajhna glasnost zvočnih naprav, prek katerih so dajali navodila za evakuacijo. Napovedal je, da bodo prihodnje leto vajo pripravili v nekoliko drugačnih okoliščinah. Tokrat so bili učenci pri pouku, prihodnje vaje pa naj ne bi pričakali v učilnicah. SP

Vir: www.primorske.si

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
911
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.