Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Koledar)

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Nova defibrilatorja za gasilce
Objavil Mitja - 11.10.2007 6:53:39 (1461 x prebrano) Novice tega avtorja

KOPER Konec meseca bo na bencinski črpalki in v tovarni Lama gasilska vajaKoprski gasilci bodo odslej pri svojem delu uporabljali samodejna defibrilatorja. Napravi sta jim podarili zavarovalnici Adriatic in Triglav, z njima pa bodo opremili gasilski enoti v Kopru in Luciji.
 

Koprskim gasilcem sta zavarovalnici Adriatic in Triglav podarili samodejna defibrilatorja

“V Sloveniji je povprečno pet primerov srčnega zastoja na dan, 95 odstotkov ljudi umre še pred prihodom v bolnišnico. Preživetje je odvisno predvsem od čimprejšnje povrnitve krvnega obtoka. Pogosto pridemo na mesto nesreče prvi, še pred reševalci, zato bo aparatura pripomogla, da bomo lahko sami pričeli z oživljanjem. Naprava je kompatibilna s tisto, ki jo uporabljajo reševalci in bodo zato lahko ti nadaljevali z oživljanjem. Taki primeri v praksi niso redki, zdaj bo naše ukrepanje na bistveno višjem nivoju,” meni direktor in poveljnik Gasilske brigade Koper Vilij Bržan.

Nova zunanja defibrilatorja omogočata spremljanje EKG odvoda na zaslonu, navodila za ravnanje pa posredujeta v slovenščini. Aparata skupaj staneta dobrih šest tisoč evrov. Koprski gasilci so si že dolgo prizadevali za njihov nakup, vendar so bila finančna sredstva vedno omejena, tako da je darilo zavarovalnic prišlo v pravem trenutku.

V Gasilski brigadi Koper so v prvih devetih mesecih letos opravili 597 intervencij, kar je 87 manj kot lani. Največ je bilo gašenja požarov v naravi (114) in ostalih požarov (161), veliko je bilo tehničnih intervencij (130) in posredovanj pri prometnih nesrečah (96). Še vedno pa se soočajo tudi z lažnimi prijavami požarov; takih je bilo v tem letu 56. Gasilcem jemljejo dragocen čas in povzročajo velike stroške.

V Gasilski brigadi Koper se že pripravljajo tudi na vsakoletno vajo gašenja in reševanja. Letos bo 27. oktobra na bencinskem servisu OMV in v tovarni Lama Dekani. Najprej bo zagorelo v prostorih bencinskega servisa na koprski obvoznici, požar se bo iz kurilnice razširil na sosednje prostore in hodnik.

Med gašenjem bo dežurni gasilec prejel še obvestilo o požaru v Dekanih, ki bo izbruhnil v livarni na stroju za tlačno litje. Z vajo, v kateri bo sodelovalo približno 50 poklicnih in prostovoljnih gasilcev ter enote policije in zdravstva, želijo med drugim preveriti sistem obveščanja in alarmiranja ter pripravljenost za zaščito, reševanje in pomoč. ANDREJ ŠAVKO

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.