Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Les ogroža zapornice
Objavil Mitja - 25.9.2007 14:44:48 (1301 x prebrano) Novice tega avtorja

MOST NA SOČI
Na Idrijci se je pred jezerom nagrmadilo drevje


Po torkovem neurju se je v kanjonu reke Idrijce tik pred izlivom v mostarsko akumulacijsko jezero nagrmadilo blizu deset tisoč kubičnih metrov naplavljenega lesa. Podobnega primera na slovenskih vodotokih ne pomnijo. Ker velika masa lesa potencialno ogroža jez v Podselu, skušajo Soške elektrarne še pred napovedanim deževjem sprostiti zagozdo in les nadzorovano spraviti čez zapornice.

Alpinisti so se včeraj lotili zelo nevarnega dela

Po večdnevnem premlevanju, kako naj poseči v “zagozdo”, so se včeraj z njo spoprijeli alpinistični mojstri iz specializiranega idrijskega podjetja Kaskader, Soške elektrarne pa so akcijo koordinirale.

Prvi poskus je spodletel

Najprej so gladino jezera znižali za meter in elektrarno Doblar zaustavili (čeprav trenutno Sloveniji grozi pomanjkanje elektrike). Na pomoč je priletel helikopter, ki pa ni uspel do gmade naplavljenega lesa spustiti jeklenice, s katero bi ga odvlekli. Poskusili so z žičnico, pa spet ni šlo. Ker so ocenili, da bi bila življenja sodelujočih v akciji lahko ogrožena, so taktiko spremenili. S čolna so v grmado vrgli veliko sidro in z vitlom potegnili. Del materiala se je odtrgal, vendar se je takoj spet zagozdil v najožjem, osem metrov širokem kanjonu pod Lipičarjevim mostom. Skratka, včeraj popoldne lesne gmote, ki se razteza na dolžini 300 metrov in širini (kanjona) 30 metrov ter sega približno meter v globino, še niso sprostili.

Črna scenarija v primeru nalivov

Soške elektrarne skrbijo morebitni novi nalivi. V primeru visokih voda govorijo o dveh črnih scenarijih. Če bi visoke vode les nenadzorovano potisnile naprej, bi se zagozdil v zapornice in lahko bi uničilo rešetke. Če pa zagozda ne bi popustila, bi grozile nepredvidljive poplave. Zato mrzlično iščejo nove rešitve. Če bi jim uspelo material potisniti naprej, večjih težav ne bi bilo. Postopoma bi ga odplavljali čez zapornice in ga nato iz suhe struge pod zapornicami odstranili.

Nenavadno posledico vodne ujme si je v nedeljo v spremstvu tolminskega župana Uroša Brežana ogledal tudi minister za okolje in prostor Janez Podobnik.

Direktor Soških elektrarn Vladimir Gabrijelčič opozarja, da Soške elektrarne rešujejo grehe drugih iz preteklosti. Pri tem misli na neodgovorno gospodarjenje v zasebnih gozdovih in na nezadostno skrb za vodotoke.

NEVA BLAZETIČ
Primorske novice

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.