Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Prenosi)

člani: 1
gosti: 4

vide, več...
Slovenija : Bojijo se za službe
Objavil gobi - 24.9.2007 19:00:45 (1444 x prebrano) Novice tega avtorja

MOST NA SOČI Požari v visokogorju terjajo specialno usposobljene gasilce
Ukrepi za boljšo organizacijo pri gašenju v visokogorju in problematika statusa gasilca sta bili temi sobotnega srečanja gasilcev severnoprimorske regije ter iz Bohinja in Kranjske gore. Ob mostarskem jezeru ga je pripravilo PGD Most na Soči. Druženje so sklenili z gasilsko vajo pri obnovljeni hiši ob jezeru.


Udeležba je bila zaradi naravne ujme okrnjena, tako da povabljenega ministra za obrambo Karla Erjavca in predstavnikov Uprave RS za zaščito in reševanje ter Gasilske zveze Slovenije (GZS) ni bilo.

Rešitev: specialne enote

Ker je gašenje v visokogorju izjemno zahtevno, terja posebej izurjene gasilce in specifično organizacijo. Sistem, ki je v veljavi, ni najboljši, so soglašali na srečanju. Član komisije za požare v naravi pri GZS in poveljnik GZ Bovec Miro Bozja opozarja, da je gašenje v visokogorju praviloma dolgotrajno. Brez helikopterske pomoči ne gre, gasilci pa morajo biti kondicijsko in psihofizično dobro pripravljeni, poznati morajo pasti visokogorja in seveda morajo biti ustrezno opremljeni. “Po mojih izkušnjah za gašenje v visokogorju ne potrebujemo veliko gasilcev, dovolj je 30 do 40 takih, ki se znajo gibati po visokogorju. Zato predlagam, da v gasilskih zvezah na območjih, kjer grozijo požari v visokogorju, oblikujemo nekakšne specialne enote, ki bi bile usposobljene za take posege,” je razmišljal Bozja, ki so ga gasilci soglasno podprli. Da je ta predlog na mestu, sta menila tudi bovški župan Danijel Krivec in tolminski župan Uroš Brežan.

Za oranžno barvo

V tem primeru bi imeli v Posočju 90 specialistov za gašenje v visokogorju, ki bi jih morali tudi ustrezno opremiti. Zdaj še pravih planinskih čevljev nimajo, so kritično pokomentirali navzoči. Ob tem so še dodali, da tudi načrtovana nova uniforma v temno modri barvi za gašenje v visokogorju ni ustrezna, ker je preslabo vidna. Vsi so podprli predlog, da bi bila oranžna barva ustreznejša. Take uniforme imajo denimo švicarski gasilci.

Na srečanju so še omenili, da bi del denarja za gasilce poleg občin morala prispevala tudi država. Po mnenju Brežana bo državo težko prepričati.

Težave pri aktiviranju

Predsednik GZ Tolmin Aleš Poljak je izpostavil težave pri aktiviranju gasilcev, medtem ko so v službi. Delodajalci morajo gasilcu omogočiti odhod z dela, vendar gasilci v strahu pred izgubo službe raje ostajajo na delovnem mestu. “O tem problemu bo treba še veliko debatirati,“ meni Poljak. NEVA BLAZETIČ

Že 70 odstotkov gasilskih intervencij je koncesijskih, oziroma se nanašajo na reševanje na cestah in v drugih težavah, ki niso povezane s požari. Za takšno reševanje specializirana tolminska enota je že preobremenjena. “Žal za uvajanje poklicnih gasilcev tolminska občina nima denarja,” je gasilske upe zavrnil tolminski župan.

Na gasilski vaji so med drugim predstavili novo vozilo gasilcev iz Dolenje Trebuše

Vir:Delo

Ocena: 1.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.