Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
18 uporabnik(-ov) online (6 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 17

seselstanislav, več...
Slovenija : Reševalci iščejo pogrešane
Objavil dingo - 19.9.2007 10:41:57 (3155 x prebrano) Novice tega avtorja

Gasilci, pripadniki civilne zaščite in vojska so na terenu in odstranjujejo posledice neurij in poplav.Intenzivno iščejo tudi pogrešane.Neurja, ki so v torek pustošila po več delih Slovenije, so zahtevala novo smrtno žrtev. V Cerkljah na Gorenjskem je med odpravljanjem posledic življenje izgubil prostovoljni gasilec. V Železnikih, kjer je bila vodna ujma najhujša, pogrešajo dve osebi. Iz PU Kranj so sporočili, da pogrešajo M. L. in M. G.
Pri črpanju meteorne vode iz kleti stanovanjske hiše se je smrtno poškodoval 31-letni gasilec, doma iz okolice Cerkelj na Gorenjskem. V kleti stanovanjske hiše je nameščal električno vodno črpalko, 18-letni gasilec pa je črpalko priklopil v nadometno električno vtičnico. Ob priklopu se je zaradi nepravilne vezave električnih vodnikov v nadometni vtičnici in zaradi nepravilnih varnostnih standardov, sprostila večja napetost električnega toka kot običajno. Zaradi električnega udara in vode v kateri je stal, je 31-letni gasilec, utrpel zastoj srca in na kraju umrl. Z zbiranjem obvestil bodo policisti nadaljevali in na podlagi zbranih obvestilih in dokazih napisali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Kranju.

Za 24ur.com je tiskovna predstavnica PU Celje, Milena Trbulin Drobne potrdila, da sta v hiši v Podgorju pri Letušu, ki jo je zasul zemeljski plaz, umrla 34-letni moški in 24-letna ženska.
V Centru RS za zaščito in reševanje so povedali, da so se razmere ponoči umirile. Gasilci, pripadniki civilne zaščite in vojska so še vedno na terenu in odstranjujejo posledice neurij in poplav.
Celjsko območje


Promet na cestah je oviran in nekatere ceste so zaprte (Foto: POP TV)

Na celjskem območju, ki so ga obilne padavine zajele v torek popoldne, se razmere počasi umirjajo. Najhujše je bilo v občini Braslovče, v kraju Podgorje pri Letušu, kjer je zemeljski plaz zasul stanovanjsko hišo, pri čemer sta dve osebi umrli, pet članov družine pa se je varno preselilo k sorodnikom. Veliko težav so imeli tudi v Velenju, ki je bilo zaradi naraslih voda ponoči popolnoma odrezano od sveta, so sporočili iz Regijskega centra za obveščanje Celje.

V občini Dobrna je voda zalila kletne prostore, kuhinjo in dve učilnici v tamkajšnji osnovni šoli, zato tam danes za 200 učencev ne bo pouka. Na območju Gornjega gradu je reka Dreta s pritoki prestopila brežine, dostop do naselja Boč pa je bil nemogoč. Po zadnjih podatkih se nivo Drete že znižuje. Sicer je Dreta zalila tudi ves spodnji del Nazarij.

V Laškem se je občinski štab Civilne zaščite sešel v torek nekaj minut pred 19. uro in začel z obveščanjem ogroženih prebivalcev in podjetij. Savinja je na tem območju poplavila podvoza pri Pivovarni Laško in Debru, magistralno cesto pri trgovini Laščanka in zdraviliški park.


Škoda je ogromna (Foto: POP TV)

Tudi na Vranskem je reka Bolska izzvala veliko težav, saj je bilo središče kraja poplavljeno, zaradi visokih voda je bila zaprta tudi večina lokalnih cest. Bolska je poplavljala tudi na območju Prebolda, kjer so bili poplavljeni prostori treh stanovanjskih hiš in dveh gospodarskih poslopij, dodatne težave pa so povzročale meteorne vode. Ker sta obe transformatorski postaji v preboldskem kraju Na zelenici poplavljeni, je ta del občine brez električne energije in mobilnih povezav. Prav tako je Bolska prestopila bregove v Kaplji vasi in Dolenji vasi.
V Slovenskih Konjicah je poplavljala Dravinja s pritoki, najhujše je bilo v naselju Zbelovo, kjer je bilo poplavljenih okrog 20 stanovanjskih hiš, pekarna in nekaj poslovnih prostorov. V Vojniku pa je Hudinja poplavila večje število objektov in zalila celoten mestni trg.

Ob vodotoku Ložnica v bližini Levca na območju žalske občine pa je potok Ložnica poškodoval nasip, zato je bilo ogroženo celotno naselje Levec. S pomočjo delavcev podjetja Nivo Celje so dodatno utrdili poškodovani nasip.Težave na mariborskem območjuNa mariborskem območju je torkovo močno deževje povzročilo kar nekaj težav v občinah Slovenska Bistrica, Poljčane, Oplotnica, Rače-Fram, Hoče-Slivnica, Duplek in Miklavž. Pripadniki prostovoljnih gasilskih društev so črpali vodo iz stanovanjskih in drugih objektov, odstranjevali drevesa in nanose zemlje s cest ter nudili drugo pomoč prebivalstvu, so povedali v mariborskem regijskem centru za obveščanje.


Reševalci intenzivno iščejo pogrešane

Na območjih omenjenih občin je v intervencijah na 85 lokacijah sodelovalo okoli 250 gasilcev iz 23 društev. Kot so pojasnili v centru za obveščanje, pa težav niso povzročale le narasle vode. Nekaj po 21. uri je namreč strela zanetila požar na gospodarskem poslopju v naselju Spodnja Bačkova v občini Benedikt. Kljub hitri intervenciji gasilcev je ogenj skoraj v celoti uničil ostrešje objekta.

Po doslej zbranih podatkih so imeli največ težav v bistriški občini. Skoraj v celoti je bilo poplavljeno naselje Leskovec pri Pragerskem. Zaenkrat sta še vedno neprevozna mostova čez reko Dravinjo, ki peljeta v Studenice in Makole. V samem mestu Slovenska Bistrica je narasla hudourniška voda iz potoka Bistrica poplavila več stanovanjskih hiš, prostore podjetja MSK in železniško postajo.

Narasle vode so tudi na več mestih poplavile regionalno cesto Slovenska Bistrica-Poljčane, v bistriški občini pa se je sprožilo tudi nekaj zemeljskih plazov. Podatkov o tem, kolikšno škodo je torkovo močno deževje povzročilo na mariborskem območju, zaenkrat še ni, saj so pristojne komisije šele dobro začele s svojim delom.
Na Cerkljanskem in Tolminskem noč minila mirno
Torkova deževna ujma, ki je na severnem Primorskem najbolj prizadela tolminsko in cerkljansko območje, se je po polnoči umirila, ko je tudi prenehalo deževati. V Cerknem, kjer je voda odnašala avtomobile in uničevala infrastrukturo, so se vodotoki vrnili v struge, a za sabo pustili pravo razdejanje, ugotavlja cerkljanski župan Jurij Kavčič. Voda je v občini odnesla osem manjših mostov, zaradi česar je okoli 100 ljudi še vedno odrezanih od sveta, je povedal Kavčič.


Voda je odnašala avtomobile in uničevala infrastrukturo (Foto: Dolores Moravec)

Noč je minila mirno in brez večjih nesreč, so sporočili na novogoriškem operativno komunikacijskem centru. Enako je nočno dogajanje, ki so ga spremljali z dežurnimi ekipami po posameznih krajevnih skupnostih, ocenil tudi Kavčič. Jutro je na Cerkljanskem razkrilo številne poškodbe na cestah in drugi infrastrukturi ter stanovanjskih hišah, motena pa je tudi oskrba s pitno vodo, je pojasnil.

Po besedah Kavčiča je še vedno večje število hiš v vaseh Dolenji Novaki, Jesenica, Police in zaselkih nad Zakojco odrezanih od sveta oz. se je do njih težko prebiti. Voda je namreč porušila osem mostov, prav urejanje dostopa pa bo danes prednostna naloga, je poudaril. Prometnice v Cerknem so medtem že očistili. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje na območju Cerknega zemeljski plazovi ogrožajo več hiš.

Tudi na Tolminskem, kjer je noč minila mirno, so nekatere lokalne ceste še vedno neprevozne, je povedal namestnik poveljnika civilne zaščite občine Tolmin Jože Uršič. Na cesti Idrija - Tolmin od Bače do Dolenje Trebuše in na cesti Bača - Podbrdo poteka promet za osebna vozila izmenično enosmerno, za tovorna vozila pa sta še vedno zaprti.

Most na Slapu ob Idrijci je poškodovan, s cestišč pa so že odstranjene posledice plazov. Plazove bo sicer treba podrobneje pregledati, je še povedal Uršič. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje se je v torek zvečer udrla cesta med Drežnico in Drežniškimi Ravnami, v Ravnah pa je poplavilo tudi stanovanjsko hišo.

Sicer se je v torek po 20.30 neurje z nalivom in burjo razbesnelo tudi na Goriškem. Burja je tako dvignila streho graščine v Dobrovem, streho stanovanjske hiše v Lozicah v Vipavski dolini, pri zgradbi sodišča v Novi Gorici pa se je podrlo drevo. Na grajski cesti v Kanalu je podrlo smreko in telefonske kable.

Neurje je prizadelo tudi območje Krasa. Zaradi vetra, ki je lomil drevesa in drogove, so med 21.00 in 0.30 brez elektrike ostali prebivalci Štanjela, Tomačevice, dela Komna, Gabrovice, Kobjeglave, Pliskovice ter še nekaterih drugih naselij.
Kavčič:Partizanske bolnišnice Franja ni več
"Partizanske bolnišnice Franja praktično ni več," je stanje v tem pomniku humanosti v Dolenjih Novakih, ki ga je tako kot celotno območje Cerkljanskega prizadelo torkovo neurje, danes opisal župan občine Cerkno Juri Kavčič. Le dve od 13 barak še stojita na svojem mestu, nekaj jih je voda prestavila, tiste v zgornjem delu soteske pa so preprosto izginile, je dodala direktorica Mestnega muzeja Idrija Ivana Leskovec.
"Stanje je hudo. Tudi baraki, ki še stojita na svojem mestu sta močno poškodovani. Največjo škodo pa predstavlja izguba inventarja oz. muzejskih predmetov, ki so bili v barakah, saj gre za originalne predmete," je poudarila Leskovčeva.

Prav iskanju originalnih muzejskih predmetov bodo v prvi fazi posvetili največ časa. Dele bolnišnice je namreč voda raztresla po soteski Pasice, ostanke spomenika človečnosti pa so našli tudi štiri kilometre nižje v Cerknem, je pojasnila.

Tako so se oskrbnika in alpinisti danes že prebili na območje partizanske bolnišnice Franje, kjer trenutno pregledujejo teren. Pridružili se jim bodo tudi geologi, je pojasnil Kavčič. Več o nadaljnjih ukrepih pa naj bi bilo znanega po poročilu, ki ga bodo še danes poslali na ministrstvo za okolje in ministrstvo za kulturo, je dodala Leskovčeva.

Oviran železniški prometNa Bohinjski progi vlaki že vozijo med Novo Gorico in Bohinjsko Bistrico ter v obratni smeri. Naprej proti Jesenicam je proga še vedno zaprta.Na nekaterih drugih progah, v osrednji in vzhodni Sloveniji, bodo vlaki na nekaterih odsekih do upada vodotokov vozili z znižano hitrostjo. Zato bo lahko prišlo do manjših zamud.
Vir:24 ur

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.