Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
27 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Povezave)

člani: 3
gosti: 24

mičo1212, pilot, Dobnik112, več...
Slovenija : Po Sloveniji pustošijo neurja
Objavil Strugy - 18.9.2007 22:50:26 (2730 x prebrano) Novice tega avtorja

Železniki - Na Gorenjskem zaradi neurja in poplav vladajo izredne razmere. Neurje je pustošilo tudi na območju Cerknega in Tolmina.

Selško dolino, še zlasti območje Železnikov je prizadela huda naravna katastrofa. Zaradi močnega deževja so reke in potoki prestopili svoje bregove in poplavili ceste, odnesli na desetine avtomobilov, poplavili objekte in nekatere dele Selške doline za več ur odrezali od sveta. Kljub naravni nesreči je predsednik vlade Janez Janša danes po edini prevozni cesti prek Dražgoš obiskal Domel in Železnike ter si ogledal posledice nesreče, kakršne na Gorenjskem ne pomnijo.

Pogrešane so tri osebe

Zaenkrat še ni znano, ali so poplave terjale kakšno življenje. Po zaenkrat dostopnih, neuradnih podatkih pogrešajo tri osebe. Bojijo se, da jih je voda odnesla skupaj z avtomobili. Kot je poročala TV Slovenija, naj bi šlo za 60-letnico, 60-letnika in 30-letnico. Eno osebo pa so z rešilnim avtomobilom odpeljali v bolnišnico, saj naj bi med nesrečo doživela srčni infarkt.

Padavine močno prizadele tudi Bohinj in Tržič

Današnje močno deževje, ki je najhuje prizadelo območje Železnikov, ni prizaneslo niti drugim območjem Gorenjske. Posebej velike težave je neurje z deževjem, zaradi katerega so številne reke prestopile bregove, iz pobočij pa so se utrgali zemeljski plazovi, prineslo tudi na območje bohinjske in tržiške občine. V Bohinju so morali nekatere hiše celo evakuirati, trenutno pa poteka tudi evakuacija ljudi iz avtobusov in osebnih vozil, ki so ostali ujeti na cesti med dvema plazovoma.Okrog 14. ure se je začela tudi huda ura v Tržiču, kjer so vodotoki in hudourniki po besedah tržiškega župana Boruta Sajovica pustili katastrofalne posledice na komunalni infrastrukturi. "V bistvu sem vesel, da ni bilo človeških žrtev, glede na to, da se je v centru Tržiča za vrtcem Palček utrgal 60 kubičnih metrov velik plaz," je pojasnil in dodal, da na srečo sedaj voda ne narašča več.

Erjavec: Razmere na terenu so zelo resne

V Železnikih je tudi minister za obrambo Karl Erjavec, ki si je ogledal stanje na terenu. "Razmere ocenjujem kot zelo resne. Na terenu je 30 vojakov, ki čistijo območje, kjer je voda zalila nevarne kisline. Pomaga tudi enota za vzpostavitev zvez ter preko 200 gasilcev," je povedal. V Železnikih še vedno močno dežuje, kar otežuje delo specialnih ekip. V pripravljenosti je tudi 300 novomeških vojakov.Današnje poplave v Selški dolini so bistveno hujše od poplav iz leta 1990 in leta 1992, saj so vse vode, od Selške Sore do manjših potokov, presegle bregove. Materialna škoda bo ogromna in jo je še nemogoče oceniti. V krizni štab občine Železniki ves čas prihajajo nove informacije in nova pomoč gasilcev in reševalcev iz vseh koncev Slovenije.

V Selški dolini in tudi drugod po Gorenjskem pa še vedno močno dežuje. Vode so se nevarno dvignile tudi v Škofji Loki.

Na Štajerskem že poplavljajo Savinja, Paka in Dravinja

Prav tako je močno deževje zajelo celjsko regijo. Po zadnjih podatkih Savinja že poplavlja v Zgornjesavinjski dolini, je povedal namestnik poveljnika civilne zaščite zahodneštajerske pokrajine Darko But. Bregove je prestopila v Letušu in Rečici ob Savinji. Ogroženi sta hiši in zadružni dom, sprožilo pa se je že osem plazov. V Laškem so že sprožili opozorilno sireno, saj obstaja velika verjetnost, da bo Savinja poplavljala tudi v njihovi občini. Dostop v Velenje je zaradi poplav Pake onemogočen. Na celotnem območju še vedno močno dežuje.Pri Letušu so domačini ujeti v zasuti hiši

Tiskovni predstavnik Uprave RS za zaščito in reševanje Bojan Kuntarič je pojasnil, da je najhujše na Vranskem, kjer reka Bolska ogroža središče kraja. V Rečici ob Savinji stanovanjsko hišo spodjeda reka. V Podgorju pri Letušu so v hiši, ki jo je zasul plaz, ujeti domačini.

Dostop v Velenje ni mogoč

V Velenju je reka Paka že prestopila bregove, tako da dostop v mesto po podatkih civilne zaščite ni mogoč. Na terenu je 260 prostovoljcev, iz smeri Slovenj Gradca pa urejajo nasip. Župan Srečko Meh občane poziva, naj se ne izpostavljajo nevarnostim.

V Laškem pričakujejo, da bo vodostaj Savinje ob 22. uri okoli štiri metre. V občini Vojnik so hudourniške vode poplavile osrednji trg. Razmere so negotove tudi v Žalcu ter Slovenskih Konjicah, kjer narašča reka Dravinja.V središču Celja je poplavljen podvoz pri pošti, v Vojniku je voda zalila Tušev supermarket in osrednji trg. Zaradi močnega deževja je zaprta cesta Arja vas - Velenje v kraju Velika Pirešica, odsek ceste med Taborom in Vranskim ter del stare magistralne ceste proti Slovenskim Konjicam.

Savinja močno narašča

Vodostaj reke Savinje močno narašča in po Kuntaričevih besedah obstaja možnost poplav na območju Laškega. Sicer bodo po napovedih vremenoslovcev Savinja in njeni pritoki naraščali v prvem delu noči, v drugem delu pa naj bi Savinja naraščala le v spodnjem toku.Močno neurje tudi v Cerknem

Posledice močnega neurja so občutili tudi v Cerknem. Kot je povedal vodja službe za urejanje prostora in varstvo okolja na občini Cerkno Janez Rupnik, je enourno deževje med 12. in 13. uro "preseglo vsa pričakovanja". Potoka Cerknica in Zapoška, ki tečeta skozi Cerkno, sta prestopila bregove ter odnašala avtomobile, plazovi so rušili ceste, zamašena je kanalizacija. Zalilo je več kletnih prostorov stanovanjskih hiš. Hudourniške vode pa so s seboj prinesle grušč in ob hišah pustile nasipe, visoke do tri mete.

Sicer se je stanje v Cerknem umirilo. Po Rupnikovih ocenah so vode upadle že do 60 odstotkov in so ponovno v strugah.

Poplavilo partizansko bolnišnico Franjo

Zaradi močnega neurja je v Dolenjih Novakih pri Cerknem poplavilo partizansko bolnišnico Franjo. Kot je povedal vodja službe za urejanje prostora in varstvo okolja na občini Cerkno Janez Rupnik, se bolnica nahaja v težko dostopni soteski Pasice, zato lahko dogajanje samo od daleč opazujejo. V prostorih bolnišnice, od koder naj bi po zadnjih informacijah odnašalo inventar in lesene dele z zgradb, na srečo ni nihče ujet. Kakšna je dejanska škoda, bo po Rupnikovih besedah znano, ko se bo voda umaknila.

Nepoškodovani sta ostali le dve baraki

"Takoj, ko sem bil informiran o nesreči, sem se napotil v Cerkno," je povedal minister za okolje in prostor Janez Podobnik, sicer domačin iz Cerknega, ter dodal, da je v navezi tudi s kolegi na Gorenjskem. Po informacijah, ki jih je od domačinov dobil Podobnik, sta ostali nepoškodovani le dve baraki. Informacijo mu je posredoval oskrbnik bolnišnice, ki se je v bolnišnico spustil po vrvi. Minister je povedal še, da prva poročila za odpravljanje naravnih nesreč že pripravljajo in jih bo kolegom posredoval jutri ob obisku vlade na Gorenjskem.

Vodja oddelka za hidrološko prognozo Agencije RS za okolje Janez Polajnar je povedal, da se bo deževje na skrajnem zahodu države predvidoma postopno umirilo. Ob prehodu vremenske fronte od zahoda proti vzhodu pa bo v prvem delu noči v osrednjem in vzhodnem delu države še močno deževalo. Tudi v porečju Sore in Bače se razmere še niso popolnoma umirile.

Zaradi močnega deževja zaprte nekatere ceste po državi

Po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste močno deževje povzroča težave v prometu povsod po državi. Zaradi poplavljenih vozišč in nanosov zemlje je zaprta cesta Bled - Bohinj. Zaprta je tudi cesta Škofja Loka - Železniki pri Selcah in pred Praprotnim. Zapora je tudi na cesti Podbrezje - Črnivec pri Posavcu.Na idrijsko-tolminskem so zaprte naslednje ceste: Idrija - Tolmin od Bače do Dolenje Trebuše, Bača -Petrovo Brdo, Petrovo Brdo - Podrošt, Petrovo Brdo - Sorica, Bukovo - Zakojca, Čepovan - Most na Soči in Zali Log - Davča ter cesta Cerkno - Polica v Kazarski grapi.

Na Gorenjskem so zaprte ceste: Tržiška Bistrica - Begunje v Tržiški Bistrici Kamna Gorica - Lesce pri Zgornjem Lancovem ter lokalna cesta Bodišče Lancovo.

Na cestah Kamnik - Ločica, Podtabor - Tržič ter Bistrica - Tržič je zaradi močnejših padavin in delno poplavljenega vozišča oviran promet. Na Štajerskem pa so vozišča poplavljena v Pirešici in okolici ter v Šmartnem ob Paki.

Vozniki naj prilagodijo hitrost voznim razmeram, so še sporočili iz Prometno-informacijskega centra za državne ceste.

Vir: siol.net

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.