Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
4 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 1
gosti: 3

Dobnik112, več...
Slovenija : Bolnica Franja uničena
Objavil Mitja - 18.9.2007 17:33:28 (3317 x prebrano) Novice tega avtorja

Bolnica Franja uničena

Ljubljana | 18.9.2007 | STA / D.L.
Narasel hudournik je odnašal barake v znameniti partizanski bolnici Franji pri Cerknem. Bojijo se, da je popolnoma uničena. 

Deroča voda
Opustošenje v Cerknem (Foto: Dolores Moravec)

Močan dež je povzročil ogromno škodo po Sloveniji. Najprej se je ujma razbesnela nad deli severne Primorske ter Gorenjske. Reke in potoki so prestopili bregove, voda je vdirala v spodnje prostore stavb, številne ceste so neprevozne.
Hudo deževje povzroča težave na cestah povsod po državi. Najhuje je bilo na širšem območju Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja, v Baški grapi ter v Bohinju. Železniki so zaradi plazov odrezani od sveta, v Cerknem je škoda ogromna, močno pa je prizadeta tudi Škofja Loka, kjer najhuje še ni mimo. Neurje se je nato pomaknilo proti vzhodu države in tudi na Štajerskem povzročilo opustošenje. Slovenske Konjice so poplavljene. Bolnice Franje ni več? V Cerknem in okolici je neurje povzročilo nepopisno škodo. Uničena naj bi bila tudi znamenita partizanska bolnica Franja. Kolikšna je škoda, še ni mogoče ugotoviti, ker ni več pravega dostopa, je za 24ur.com povedal župan Jurij Kavčič. Je pa ta zagotovo zelo obsežna. "Videti je, da je večji del barak raztrganih. Vodotok jih je zajel in odnašal," je dejal. V najbolj kritičnem delu je med dvanajst in štirinajst barak, ali so poškodovane tudi obrobne, še ugotavljajo. Povedal je, da se pravkar odpravljajo tja, po besedah predstavnika PU Nova Gorica Simona Justina pa so tja namenjeni tudi policisti. Dejal je, da je po njegovih podatkih bolnico Franjo poškodoval plaz, vendar še ugotavljajo, kolikšen del sotestke Pasica je zasul. Poplavljena tretjina CerknegaPoplavljena je bila kar tretjina Cerknega, je povedal Kavčič, hiše je zalivala med 30 in 50 centimetri visoka voda z nanosi. Številni hudourniki, ki tečejo s Porezna, so namreč naraščali izjemno hitro in voda ni mogla odtekati. S seboj je nosila grušč, ob hišah so nastali do tri metre visoki nasipi. Vse skupaj se je zgodilo v 10 ali 15 minutah. Bralka nam je poslala fotografije, na katerih je mogoče videti, kako blatna deroča voda odnaša avtomobile, po zadnjih podatkih jih je okoli deset močno poškodovanih. Župan Jurij Kavčič je dejal, da se bojijo težav s pitno vodo v prihodnjih dneh. Dodal je, da je večina cest v regiji poškodovanih, odneslo je tudi številne dostopne mostove do domačij. Posledice neurja že odpravljajo. Šolarji obtičali zaradi plazu S Slovenskih železnic so sporočili, da bo zaradi obilnih padavin do nadaljnjega zaprta železniška proga med postajama Podbrdo in Bled Jezero na progi Jesenice-Nova Gorica. Zaradi zaprtja cest nadomestni avtobusni prevoz trenutno ni mogoč. Potnikom priporočajo, naj se pred potovanjem o aktualnih razmerah pozanimajo na najbližji železniški postaji. Dva avtobusa s tolminskimi šolarji pa sta obtičala na cesti med Bukovim in Zakojco. Kot je za 24ur.com povedal predstavnik PU Nova Gorica Simon Justin je okoli 90 otrok na bližnji kmetiji nekaj ur čakalo, da so cesto očistili. Okoli pol štirih so jih prek Ajdovščine in Nove Gorice odpeljali proti domu. Nad vasjo Kneža v Baški grapi naj bi plaz v veliki meri zasul stanovanjsko hišo, česar pa na Policijski postaji Tolmin niso potrdili. Povedali pa so, da so na cesti proti Podbrdu trije ali štirje plazovi, zato bo ta še kar nekaj časa zaprta.
Na Gorenjskem huje, kot so pričakovali
Deroča voda
Voda je v Cerknem odnašala avtomobile (Foto: Dolores Moravec)
 
Gladina Sore naj bi se dvignila kar za dva metra. Lokalni radio Sora je poročal, da voda odnaša tudi avtomobile.

Z Elektra Gorenjska pa so sporočili, da so zaradi poplave glavnega električnega objekta motene oskrba z elektriko in telefonske povezave.
Na Upravi za zaščito in reševanje, pravijo, da je trenutno stanje po neuradnih podatkih hujše od napovedanega. Močno so prizadeti Železniki in Škofja Loka z okolico. Na omenjenem območju vlada obsedno stanje. Na terenu so ekipe civilne zaščite, policistov, gasilcev in cestarjev, ki pa se do številnih krajev ne morejo prebiti, je za 24ur.com povedal predstavnik PU Kranj Zdenko Guzzi.
Na Sevškem najhujši val še pričakujejo, je povedal škofjeloški župan Igor Draksler. Na terenu so vse razpoložljive gasilske enote, težava pa je, da so nekatere ujete v Železnikih, kamor so jih poslali na pomoč, je še dejal.
 
Zaprte ceste
Deroča voda
(Foto: Dolores Moravec)

Zaradi zemeljskih plazov, hudourniških nanosov in poplavljenih cestišč so številne ceste neprevozne. Po zadnjih podatkih so zaprte ceste Bača pri Modreju – Petrovo Brdo, Petrovo Brdo – Podrošt, Petrovo Brdo – Sorica, Zali Log – Davča, Črnivec – Podbrezje, Bled – Soteska pri Bohinjski Beli (obvoz je čez Pokljuko), Rudno – Rovtarica, Dražgoše – Kropa ter Škofja Loka – Železniki pri Selcah in pred Praprotnim.
Promet je zaradi močnejših padavin in delno poplavljenega vozišča oviran na gorenjski avtocesti na priključku Brnik ter na cestah Kamnik – Ločica, Podtabor – Tržič in Bistrica Tržič. Na Štajerskem pa so vozišča poplavljena v Pirešici in okolici ter v Šmartnem ob Paki. Prilagodite hitrost voznim razmeram. Na lokalni cesta Begunje – Lesce v podvozu pod glavno cesto je zaradi poplavljenega cestišča promet močno oviran

Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.