Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Povezave)

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Družinska tragedija pospešila nakup reševalnega čolna
Objavil BAČO - 17.9.2007 12:54:40 (2843 x prebrano) Novice tega avtorja

Ljubljana, 17.09.2007

Sedaj imajo tudi ljubljanski potapljači sodoben čoln za reševanje - Čoln je splavil Miroslav Antonijevič, oče nesrečnega Saša

Družinska tragedija Antonijevičevih iz Ljubljane je kljub žalosti obrodila sadove. V soboto je namreč ljubljanska podvodna reševalna služba dobila nov specialni reševalni čoln, dolg nekoliko več kot štiri metre. Prej so si morali ljubljanski reševalci tak čoln sposojati od kranjskih kolegov. Prav zaradi tega pa je bilo reševanje ponesrečencev in utopljencev na območju Ljubljane, kjer je potreba po reševanju največja, oteženo. Da ima poslej tudi ljubljanska podvodna reševalna služba sodoben, dovolj hiter in dovolj močan čoln, pa se je žal morala družini Antonijevič zgoditi nesreča.

Žalostna zgodba, ki se je odvijala minulo zimo, je v javnosti izjemno odmevala. Družina je 27. novembra lani pogrešila svojega 23-letnega sina in brata Saša Antonijeviča. O tem so obvestili tudi policijo. Sašev oče Miroslav Antonijevič je takoj omenil svoje sume, da bi lahko fant prazno potovalko, ki jo je vzel s seboj na dan odhoda, napolnil s kamenjem in se vrgel v Ljubljanico. Vseeno se policija v Mostah ni odzvala na nobenega od petih dopisov družine, v katerih so jo prosili, naj pregleda Ljubljanico. Zato se je družina sama obrnila na potapljaška društva. Takoj so se odzvali člani podvodne reševalne službe za Ljubljano in širšo okolico. Eden izmed reševalcev se je pogovoril z očetom, ta pa mu je zaupal vse o izginotju sina Saša. Trinajstega januarja so na rečnem dnu pri elektrarni na Fužinah našli truplo pogrešanega.

Od tistega črnega dne naprej si je Miroslav Antonijevič ves čas prizadeval za akcijo za nakup reševalnega čolna, ob tem pa je iskal tudi pokroviteljska sredstva, s katerimi bi kupili čoln. Poleg pokroviteljev pa so na koncu nakup čolna omogočili tudi gledalci takrat odmevne oddaje Trenja na to temo, ki so prispevali kar 17.600 evrov. Čoln je splavil Miroslav Antonijevič, ki je tudi boter čolna. Na prvo vožnjo so se poleg njega popeljali še ljubljanski podžupan Janko Möderndorfer, voditelj oddaje Trenja Uroš Slak in Mitja Slavinec, predsednik Slovenske potapljaške zveze. Slavinec kljub sodobni pridobitvi pravi, da si potapljači "vendarle želimo čim manj reševalnih in čim več preventivnih akcij". Potapljači pa v soboto niso splavili le novega čolna, ampak so ob pomoči Ribiške družine Barje Ljubljanico tudi čistili.

Po splavitvi so se s čolnom prvi popeljali (od leve): Uroš Slak, Miroslav Antonijevič, (s hrbtom) Janko Möderndorfer in Mitja Slavinec.
Po splavitvi so se s čolnom prvi popeljali (od leve): Uroš Slak, Miroslav Antonijevič, (s hrbtom) Janko Möderndorfer in Mitja Slavinec.
foto: Matjaž Rušt

Sedaj ima tudi slovenska prestolnica sodoben in primeren čoln, ki bo na voljo podvodnim reševalcem.

Vir: www.direkt.si

Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 951
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.