Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
4 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 3

slavc112, več...
Slovenija : Pomagali so gasiti Evio
Objavil gobi - 8.9.2007 8:50:39 (1499 x prebrano) Novice tega avtorja

NOVA GORICA Primorski gasilci so se v Grčiji skupaj z domačini borili proti ognjenim zubljem
“Gašenje v Grčiji je bilo povsem drugačno od tistega na našem Krasu,” pravita novogoriška gasilca Tilen Boltar in Dean Pahor, ki sta se pred dnevi vrnila iz Grčije, kjer sta domačim gasilcem pomagala gasiti požare, ki so letos tako zelo prizadeli to državo.“Približno dvajset ur je trajala samo pot od Slovenije do Grčije,” razlaga Dean Pahor, prostovoljni gasilec iz Šempetra, ki je skupaj s Tilnom Boltarjem, kolegom iz novogoriškega društva, pet dni preživel v Grčiji, ko so tam divjali najhujšipožari.

Na Krasu povsem drugače

Z Brnika je zadnjo avgustovsko nedeljo proti Grčiji poletel slovenski vojaški helikopter vrste bell s tričlansko posadko na krovu, gasilcema Deanom ter Tilnom in predstavnikom uprave za zaščito in reševanje. Dan kasneje je v Grčijo poletela rezervna posadka vojaškega plovila.

Prve so čakali postanki (in ena nočitev) v Splitu, Dubrovniku, na Ohridu in v grški Larisi, dokler niso pristali na vojaškem letališču v Atenah. “Tam je bila baza za vse tuje enote. Poleg nas so bili tam še drugi gasilci vseh narodnosti, Avstrijci, Norvežani, Nemci, Portugalci,” pravi Pahor.

Slovencem so dodelili gašenje na otoku Evia, severno od Aten, skupaj z Norvežani “Delo ni bilo primerljivo z gašenjem požara na Krasu. Pri Škrbini smo vreče z vodo polnili tik ob požarišču in helikopterji so tovor že čez nekaj minut zlivali na plamene. V Grčiji so morali helikopterji preleteti sto in več kilometrov, preden so sploh prispeli do žarišč požarov. Vodo so zajemali v morju, letali pa so nad težko dostopnim, hribovitim območjem, kjer bi 'pešadija' težko prišla do ognja.”

Trava kot seno

Tam, kjer sta v dveh izmenah gasili slovenski vojaški posadki, je bil ogenj precej daleč od naselij, in požari tudi niso bili tako veliki kot na Peloponezu.

Pahor pojasnjuje, da so gasilce, ki so prišli na pomoč iz drugih držav, razporedili na manj nevarna območja, kar je razumljivo, saj niso poznali terena.

Pahor in Boltar se z ognjem nista neposredno spopadla. Vojaški piloti so ju samo enkrat odpeljali na otok. “Spustili so naju na vzpetine kot izvidnico. Otoka Evie ne prekriva gozd, temveč sredozemsko grmičevje in nizka drevesa, ki pa najbrž zagorijo še hitreje kot bori. Skoraj neverjetno je, kako je vročina izsušila tla. Trava je bila videti kot seno.”

Preostale dneve sta gasilca skrbela, da je pilote ob začetku dela pričakalo plovilo s pripravljeno opremo za gašenje, ko so se vrnili sta jo pospravila. Vmes sta nudila pomoč po potrebi.

Po naročilu uprave za zaščito in reševanje je Pahorja in Boltarja za odhod v Grčijo izbrala matična območna gasilska zveza, na podlagi njunih izkušenj in potrebne licence.

Slovenija je letos prvič sodelovala pri gašenju požarov v sosednjih državah, obakrat s primorskimi gasilci. V Makedoniji, ki so jo tudi prizadeli požari, sta pred tem v okviru slovenske pomoči sodelovala dva gasilca iz Postojne
.Dean Pahor in Tilen Boltar sta na Evii prevzela vlogo izvidnikov
Območje na otoku Evia, ki ga je zajel požar, je bilo dostopno edinole s helikopterji
Vir:PN

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.