Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
5 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 2
gosti: 3

gubina, nejc321, več...
Slovenija : Ptuj potrebuje specializirano gasilsko enoto
Objavil pes - 3.11.2004 12:40:34 (3951 x prebrano) Novice tega avtorja
Slovenija

Aleš Arih, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj, zavrača obtožbe, da je kriv za pomanjkljivo požarno varnost

Aleš Arih požarno vajo na Ptujskem gradu ocenjuje kot tragikomedijo, Martin Vrbančič pa trdi, da se direktor PMP opira na neresnične podatke.

Prejšnji konec tedna smo na naših straneh objavili zgodbo o pomanjkljivi požarni varnosti na Ptujskem gradu, pa tudi v starem ptujskem mestnem jedru. Martin Vrbančič, predsednik Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ptuj, je za neizpolnjevanje dogovorjenih obveznosti po predlanski požarni vaji na Ptujskem gradu obtožil Pokrajinski muzej Ptuj (PMP). Aleš Arih, direktor PMP, se je na obtožbe že odzval in kritike predsednika ptujskih gasilcev zavrnil.
Martin Vrbančič ugotavlja, da je požarna vaja na Ptujskem gradu pred dvema letoma pokazala na več pomanjkljivosti. Nekatere med njimi bi po njegovem lahko z lahkoto odpravili prav v PMP. Oskrbnik Ptujskega gradu bi denimo lahko uredil dokumentacijo o ravnanju v primeru požara, pa tudi skrajšal čas alarmiranja, ki je sedaj vezan na zasebno varnostno službo in naj bi bil izredno dolgotrajen.

Tudi ognjemet ogroža Ptujski grad
Aleš Arih je v pisnem odgovoru na trditve Martina Vrbančiča zapisal, da je pomanjkljivo požarno varnost izpostavil kmalu po nastopu funkcije direktorja PMP pred slabimi štirimi leti. Zato naj bi spomladi 2002 zaprosil Miroslava Lucija, takratnega župana MO Ptuj, da organizirajo simulacijo požara na Ptujskem gradu ter ugotovijo uspešnost gasilskega posega: "Moj predlog - in ne Vrbančičev - se je uresničil konec oktobra 2002. Poteka načrtovane gasilske vaje ne bom opisoval, saj bi ob njej verjetno lahko napisal pravo tragikomedijo. Dovolj naj bo podatek, da smo delavci muzeja, ki smo vajo opazovali, šele po petdesetih minutah "požara" zagledali prvi curek vode na grajskih arkadah. Koliko časa pa bi potrebovali za dotok vode na grad v primeru resničnega požara, pa nihče ne ve."
Aleš Arih naj bi o pomanjkljivostih kmalu po vaji obvestil občinsko upravo, kjer se je zavzel za gašenje muzejskih prostorov z visokotlačnimi gasilnimi aparati in ne z vodnimi curki, ki bi lahko uničili eksponate: "Predlagam, da MO Ptuj v proračunu zagotovi sredstva za nakup vsaj enega visokotlačnega aparata. Drugega bomo kupili sami. Varnost muzeja oziroma gradu je naša skupna obveza, zato pričakujem vašo pozitivno odločitev."
Podoben dopis naj bi poslal Martinu Vrbančiču, kjer je ponovil kritične pomisleke glede izvedbe vaje in ga naprosil za strokovno pomoč, da bi protipožarno osvestili vse zaposlene v muzeju: "Zapisane ugotovitve in prošnje so ostale le na papirju. Zato smo se povezali z Inštitutom za varstvo pri delu in varstvo okolja Maribor. Njihovi strokovnjaki so nam izdelali oceno požarne ogroženosti in požarni red za objekte PMP v skladu s 35. členom in 28. členom Zakona o varstvu pred požarom. S podjetjema pa smo tudi že sklenili pogodbi o izvajanju varnostnih in zavarovalnih storitev. Vsi zaposleni smo v letih 2003 in 2004 opravili seminar iz varstva pred požarom. Vse te drage storitve smo plačali sami. Svojo skrb za varnost gradu izkazujemo že dve leti s prošnjo organizatorjem ognjemeta na gradu, da si izberejo ustreznejšo lokacijo, saj sedanja ne zagotavlja varnosti objektov. Zaenkrat v tem še nismo uspeli."
Aleš Arih je o pomanjkljivi požarni varnosti Ptujskega gradu obvestil tudi dr. Štefana Čelana, sedanjega ptujskega župana: "Požarna ogroženost gradu je resen problem, ki ga moramo rešiti. Z gasilsko vajo, ki smo jo izsilili, smo dokazali, da gasilci niso usposobljeni oziroma nimajo pogojev, da bi bili pri morebitnem požaru uspešni."
Kljub vsem opozorilom pa po besedah Aleša Ariha na rešitve protipožarne zaščite še vedno čakajo: "Država kot lastnik gradu in MO Ptuj, na območju katere grad stoji, bosta morali čim prej najti način za varovanje in zavarovanje tega izjemnega kulturnega spomenika. Ko bo muzej tudi formalnopravno upravljavec državnega premoženja, bomo storili vse, da bi v celoti izpolnjevali naloge, ki nam jih bosta naložila država in ustanovitelj muzeja. Sedaj pa to počnemo le v okviru zakonskih določil.
Zavedamo se, da brez sodelovanja z gasilci ne bomo rešili našega skupnega problema. Osebno visoko cenim humanost in požrtvovalnost gasilcev, še zlasti tistih, ki delujejo v okviru prostovoljnih gasilskih društev. V težkih požarnovarnostnih situacijah, kot so na Ptujskem gradu, pa so srčnost, požrtvovalnost in zavzetost prostovoljnih gasilcev premalo za rešitev leteh. Potrebna je specializirana, tehnično opremljena in strokovno usposobljena ekipa gasilcev, ki bo sposobna hitro in učinkovito ukrepati ne samo na gradu, ampak v celotnem mestnem jedru."

Ptujski gasilci so dovolj usposobljeni

Martin Vrbančič vztraja, da so pred tremi leti prav ptujski gasilci opozorili na pomanjkljivo požarno varnost na Ptujskem gradu in PMP tudi predlagali izvedbo protipožarne vaje. PMP torej ni izsilil te vaje, ampak naj bi jo organizirali prav ptujski gasilci, kar naj bi bilo razvidno iz dopisovanja s številnimi v vajo vključenimi ustanovami.
Trdi tudi, da časovni parametri, ki jih navaja Aleš Arih, ne držijo. Vajo so namreč izpeljali bistveno hitreje, tako da so začeli gasiti iz cisterne pred grajskimi vrati že enajst minut po protipožarnem alarmu, kar dokazuje tudi dokumentacija. Gasilci sami naj bi tudi prikazali vse možnosti gašenja v prostorih muzeja.
Martin Vrbančič tudi zanika, da bi od PMP dobil kakršen koli dopis, povezan s protipožarno varnostjo na Ptujskem gradu: "Odgovorno pa trdim, da ima PGD Ptuj dovolj opreme, znanja in izkušenj za gašenje muzejskih prostorov. Res pa bi se učinkovitost ukrepanja neprimerno povečala, če bi se čas od nastanka požara do alarmiranja gasilske enote zmanjšal na minimum. Gotovo pa vprašanja, kdo je za kaj odgovoren oziroma kako izboljševati protipožarno varnost, ne moremo odgovarjati preko javnih občil, ampak z neposrednim pogovorom odgovornih v ustreznih ustanovah."

Ena teh ustanov je tudi inšpektorat za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami. Nevenko Korenjak, vodjo ptujske enote inšpektorata, smo zaprosili za njeno oceno požarne varnosti v starem ptujskem mestnem jedru. Njen odgovor pričakujemo v teh dneh.

vir: http://www.vecer.si/vecer2003/default.asp?kaj=6&id=2004110302199880

Ocena: 6.00 (2 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
Drago
Objavljeno: 3.11.2004 13:44  Osveženo: 3.11.2004 13:44
Pridružen: 6.6.2004
Od: Lukavci - Prlekija - Pomurje
Objav: 27
 Re: Ptuj potrebuje specializirano gasilsko enoto
Kako si vendar upa ta direktor , ko sem pa jaz (čisto rahlo) kritiziral eno vajo v Ormožu in v Lancovi vasi pa je že bil "ogenj v strehi" . Se pa strinjam, da Ptuj (nujno) potrebuje poklicno jedro

Objavil Nit
MatejB
Objavljeno: 3.11.2004 20:07  Osveženo: 3.11.2004 20:07
Pridružen: 25.6.2004
Od: Tržec-Ptuj
Objav: 11
 Re: Ptuj potrebuje specializirano gasilsko enoto
Ja, na Ptuju se marsikaj vrti okrog gasilcev. Zagotovo drži, da bi nujno rabili avtolestev ali še boljše platformo, kar se je pokazalo lani, ko so imeli na preizkusu novo platformo Brontoskylift na podvozju Scanie. So šli malce v staro mestno jedro in se povzpenjali nad stavbe.
Vsekakor upam, da jim bo v obdobju 2005-2009 uspelo nabaviti tozadevno vozilo.

Objavil Nit
Drago
Objavljeno: 4.11.2004 7:10  Osveženo: 4.11.2004 7:11
Pridružen: 6.6.2004
Od: Lukavci - Prlekija - Pomurje
Objav: 27
 Re: Ptuj potrebuje specializirano gasilsko enoto
Jah no, Matej , tukaj je govora o specializirani gasilski enoti (boh_ve, kaj to pomeni ?!) in ne o specialni gasilski opremi .

lp DC
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.