Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
14 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 13

pes, več...
Evropa : Črna sreda v Posočju
Objavil Mitja - 3.8.2007 12:53:36 (1755 x prebrano) Novice tega avtorja

TOLMIN Pogrešanega fanta so našli -
Utonil je v Soči v še nepojasnjenih okoliščinah

Umrla sta 16-letni fant in prav toliko staro dekle. Sreda v zgornjem Posočju bo znova ostala v spominu kot še en črni dan, tako kot dva vikenda novembra in maja lani. Takrat so Posočje pretresle smrti petih fantov v nesrečah na cesti. Tokrat je smrt kosila v gorah in ob Soči, vzela pa še mlajši življenji. Okoliščine ene nesreče pa za zdaj, vsaj uradno, ostajajo nepojasnjene.

V reševalni akciji so sodelovali tudi gasilci 

Poročali smo, da se je v sredo v zgornjem Posočju smrtno ponesrečilo 16-letno dekle iz osrednje Slovenije, ki se je skupini vrstnikov in v spremstvu vodnikov udeležilo pohoda po grebenski stezi verige gora med Rodico in Črno prstjo. Ko je skupina hodila nad strminami blizu Črne prsti, se je dekle spotaknilo in zgrmelo v prepad. Čez skale se je kotalila več sto metrov in reševalci so lahko kasneje le nemočno prekrili njeno truplo in ga odpeljali v dolino.

Tragično popoldne

Žal pa so se pred večerom potrdile bojazni, da smrt dekleta ne bo edina tragedija, ki bo v sredo pretresla Tolminsko. Dobro uro po tem, ko so reševalci prejeli klic na pomoč iz Baške grape, je tolminska policija sprožila iskalno akcijo. Pogrešali so mladoletnika, tokrat domačina, starega prav tako 16 let. Začeli so ga iskati tam, kjer so ga nazadnje videli, na sotočju Soče in Tolminke. Poleg policije so v akciji sodelovali domači gorski reševalci, prostovoljni gasilci, ki so v čolnu pregledovali Sočo v smeri bližnjega akumulacijskega jezera, in potapljači reševalne postaje tolminskega društva za podvodne dejavnosti.

Okoli 20. ure so iskanje že prekinili in jo nameravali nadaljevati naslednji dan, ko so potapljači sklenili, da se še enkrat spustijo pod vodo. “Približno dva metra pod gladino Soče smo zagledali truplo pogrešanega. Kljub globini je ležalo blizu brega sotočja, saj se tam teren strmo spusti pod gladino reke. Fant je obležal morda dvajset metrov više od mesta, kjer Tolminka priteče v Sočo,” je povedal predsednik potapljaškega društva Dušan Petrevčič. Kaj se je pogrešanemu zgodilo, pa ...

Za njim se je sled izgubila v sredo zgodaj zjutraj, potem ko se je razšel s prijatelji. Poprej se je skupaj z njimi zabaval na večernem delu festivala oziroma kreativnega tabora Sajeta, ki se že nekaj dni odvija na več prizoriščih v Tolminu. V tamkajšnji upravni enoti so povedali, da so organizatorjem za glasbeni del programa, ki se je v noči na sredo dogajal na sotočju, izdali dovoljenje od 22. do 4. ure. Ker pa gre za prireditev ob vodi, je enota tudi zahtevala, naj jo spremljajo reševalci iz vode. Vodja festivala Miha Kozorog je včeraj dejal, da je vse potekalo po pravilih, ob tragediji pa so sredin program festivala “premaknili” v klub v Tolmin. Včeraj se je festival nadaljeval na Sotočju.

Za zdaj ugibanja

Pa se je nesreča zgodila neposredno na prireditvenem prostoru? O tem, kako in kdaj je fant utonil, krožijo ugibanja, domneve, tako kot vedno ob podobnih nezgodah. Je padel v vodo, je vmes celo poseglo nihanje gladine bližnjega akumulacijskega jezera, ki nekoliko vpliva tudi na gladino vode pri sotočju? Se je nesreča zgodila še v času prireditve? Je fant utonil kje druge?

Na novogoriški policijski upravi so povedali, da je vzrok smrti utopitev in da ne kaže na neposredno povezanost nesreče in prireditve na sotočju. Okoliščine nezgode še preiskujejo, po mnenju poznavalcev pa je praktično nemogoče, da bi tok Soče truplo “pripeljal” na breg sotočja od kje drugje. AS

Primorske novice

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.