Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Mimogrede : Na Krasu za zdaj še ne gori
Objavil BAČO - 2.8.2007 13:10:23 (1477 x prebrano) Novice tega avtorja

SEŽANA: Z gasilci na Krasu dežurajo tudi prostovoljci iz vse Slovenije

V teh sušnih dneh, ko je že sicer velika požarna ogroženost na Krasu še večja, so poklicnim gasilcem na pomoč priskočili prostovoljni gasilci iz vse Slovenije. V Sežani bodo pri dežurstvih pomagali dva tedna, medtem pa se bodo tudi izobraževali. Za zdaj na Krasu ogenj na srečo še ni pokazal svojih zubljev.

Kras sodi med požarno ogrožena območja v Sloveniji, sežanski Zavod za gasilno in reševalno službo pa je z ukinitvijo obveznega služenja vojaškega roka izgubil pomemben kader. Izgubo so v prvi fazi poskusili nadomestiti z ustanovitvijo enote Izobraževalnega centra RS za zaščito in reševanje, a kljub temu, da se je različnih tečajev v Sežani udeležilo že več kot 1000 oseb, poleti zmanjka moči. Da bi zagotovila pomoč 20 poklicnim gasilcem v Sežani, je tako Uprava RS za zaščito in reševanje skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije pripravila razpis za prostovoljne gasilce, ki bi želeli pomagati na Krasu.

Prva deseterica prostovoljcev je prišla v Sežano lani, ko je velik požar ravno požiral gozdove na Šumki pri Komnu, letos pa je prva skupina začela z dežurstvi 26. julija in bo ostala dva tedna. Če razglas o veliki požarni ogroženosti ne bo preklican, bo 8. avgusta prispela druga deseterica. “Fantje so gasilci v prostovoljnih gasilskih društvih. Za dežuranje v Sežani ne dobijo nič, razen nastanitve, prehrane in opreme. A so gasilci z dušo in od takih lahko pričakujemo največ,” je dejal Jordan Kariž, vodja civilne službe v sežanskem zavodu.

A na srečo njihovo posredovanje letos (za zdaj) ni tako nujno kot lani. Kljub veliki suši in visokim temperaturam se jim namreč ni treba spopadati z večjimi požari. Kot je povedal Kariž, je julija v istem dnevu gorelo na 12 mestih ob železniški progi med Rodikom in Divačo, minulo nedeljo pa je zagorelo na Čebulovici. Če bi se ta požar razširil, bi imeli velike težave, a gasilci so ga pravočasno omejili. V knjigi intervencij drugih večjih zabeležk za zdaj ni. A kljub temu prostovoljci ne sedijo križem rok. Dvotedensko služenje bodo izkoristili za izobraževanje; opravili bodo specialne tečaje gašenja v naravnem okolju, dela z motorno žago, gašenja s pomočjo helikopterja ...

Sežanski gasilci in prostovoljci, ki jim pomagajo, imajo v teh dneh veliko dela tudi z razvozom vode. Nekateri lokalni vodni viri so namreč presahnili in le v juliju so po Krasu razvozili 130 cistern vode. Z vsako so prepeljali od 12 do 14 kubičnih metrov vode.

Vir: www.primorske.si

Ocena: 6.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.