Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
16 uporabnik(-ov) online (5 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 3
gosti: 13

Varing, MatejB, pilot, več...
Slovenija : Postojnska gasilca sta se vrnila s požarišč v Makedoniji
Objavil BAČO - 2.8.2007 13:01:36 (2055 x prebrano) Novice tega avtorja

POSTOJNA

Večina požarov podtaknjenih

V tropski vročini so se pretekli teden v Makedoniji vneli številni požari - v enem dnevu so jih našteli kar 58. Ker jim z lastnimi silami niso bili kos, je makedonska vlada za pomoč zaprosila tudi Slovenijo, ki je na požarišča poslala helikopter s tričlansko ekipo in Boštjana Trilerja ter Mitjo Šantlja iz postojnskega Prostovoljnega gasilskega društva. Pet dni so gasili po vsej državi na težko dostopnih terenih, večina požarov je bila podtaknjenih, na požariščih pa premalo ljudi.


Helikopter Slovenske vojske, opremljen za gašenje v naravi, z dvema pilotoma in tehnikom, gasilcema Boštjanom Trilerjem in Mitjo Šantljem ter predstavnikom uprave za zaščito in reševanje je z letališča Jožeta Pučnika odletel v torek popoldan in po štirih urah in pol letenja ter dvema vmesnima postankoma pristal na vojaškem letališču v Skopju, od koder so vodili gašenje požarov.

Triler in Šantelj sta bila zadolžena za polnjenje bazena, pravilno zajemanje vode in komunikacijo s pilotoma. Toda po prihodu na teren so ugotovili, da zaradi številnih požarov in premalo tehnike bazena ne bodo mogli polniti v bližini požarišč. Zato je helikopter zajemal vodo iz rek in jezer.

“Toda vodostaj makedonskih voda je nizek, zato sva morala pri domačinih zbirati informacije, kje je voda dovolj globoka za zajemanje, skrbela sva za zvezo s pilotoma, odpravljala tehnične težave, ko se je v vrečo, na primer, ulovil star škorenj ali vejevje, zavarovala sva kraj pristanka helikopterja, predvsem pred številnimi radovedneži, ki so se zbirali na tleh, ” je delo opisal Boštjan Triler.

Požare so v Makedoniji pomagali gasiti še letali iz Hrvaške in Turčije ter helikopterji makedonske vojske, iz Turčije, Nemčije in Švice.

“Toda iz zraka požare lahko le omejiš, da jih pogasiš pa potrebuješ ljudi na zemlji. Slednjih pa je v Makedoniji manjkalo,” je povedal Mitja Šantelj.

V Makedoniji imajo namreč le 500 poklicnih gasilcev, medtem ko prostovoljnih enot sploh nimajo. Zato je bilo na požariščih premalo ljudi, v petih dneh so le enkrat videli na delu gasilce, člane civilne zaščite, gozdarje in vojake. In še to pri gašenju požara, ki je divjal na območju državnega lovišča.

Po informacijah, ki sta jih dobila postojnska gasilca, je bila večina požarov podtaknjenih. Bojda zato, ker so oblasti prostovoljcem, ki bi gasili, ponujali po 18 evrov na dan, kar ni malo, saj povprečna mesečna plača znaša 200 evrov. Nekaj pa tudi zaradi pričakovanih odškodnin, ki jih dobijo lastniki pogorelih gozdov.

“Sodelovanje v slovenski ekipi je bilo odlično, zelo lepo so nas sprejeli in za nas dobro poskrbeli tudi v Skopju. Pa tudi na terenu, če smo pristali blizu vasi, so nam domačini takoj ponujali, kavo, vodo in lubenice,” je še dodal Triler.

Da sta na pomoč v Makedonijo odletela prav postojnska gasilca, pa je bilo odločilno to, da imata licenco za uporabo zrakoplovov za potrebe zaščite in reševanja ter kar precej izkušenj z gašenjem iz zraka, ki sta si jih nabrala ob požarih na Krasu ter na mednarodnih vajah.


Postojnska gasilca Boštjan Triler (levo) in Mitja Šantelj v Makedoniji

Vir: www.primorske.si

Ocena: 6.00 (4 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.