Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
11 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Obrazci)

člani: 1
gosti: 10

slavc112, več...
Slovenija : Ogenj požira naravo
Objavil gobi - 31.7.2007 7:28:01 (1209 x prebrano) Novice tega avtorja

ISTRA, KRAS Kljub veliki požarni ogroženosti nekateri ne spoštujejo prepovedi
Če je do konca minulega tedna še kazalo, da ognjena ujma morda le ne bo z veliko vnemo začela požirati primorskih gozdov in travnikov, pa po minulem vikendu gasilci že seštevajo hektarje pogorelih gozdov in travnikov. Najhuje je, ker sumijo, da je za nekatere požare kriva človeška malomarnost, če ne že kaj hujšega.

Največ dela so imeli koprski poklicni gasilci in njihovi prostovoljni kolegi iz številnih gasilskih društev s požaroma, ki sta se v soboto v razmahu ene ure razvnela pod Socerbom in Kastelcem. Potem ko so ju v soboto popoldne pogasili, je na njih še večkrat zagorelo. Zahtevno je bilo predvsem gašenje pod vasjo Kastelec. “Teren je tam izredno strm, tla so posejana z debelo plastjo iglic, zato se je požar ponavljal,” nam je včeraj pojasnil Ivo Koprivc, vodja operative in namestnik poveljnika koprske gasilske brigade. Še včeraj je bila tam požarna straža, ki je med vikendom večkrat gasila manjše požare. Na površje so večkrat privreli zublji podtalnega požara. V soboto je požar gasilo skupaj 66 gasilcev z 22 vozili, večinoma iz istrskih in kraških prostovoljnih gasilskih društev, ki so pomagali desetim poklicnim gasilcem s petimi vozili. V nedeljo dopoldne pa je tam znova gasilo 18 poklicnih in prostovoljnih gasilcev.

Koprivc nam je pojasnil tudi manjši zaplet, ki se je pojavil ob začetnem gašenju pod Kastelcem. Gorelo je tudi na italijanski strani, ko pa so naši gasilci želeli preiti mejo, da bi gasili na italijanski strani, jim tamkajšnji orožniki sprva tega niso dovolili. Ko je komunikacija čez mejo stekla prek regijskega centra za obveščanje, so zaplet kmalu rešili. Požar je pomagal gasiti tudi italijanski helikopter. Skoraj sočasno je na italijanski strani zagorelo še pri Škofijah, tako da je del gasilcev odšel tudi tja, vendar so ognjene zublje uspeli ukrotiti že na drugi strani meje. Vzrok požara ob kraškem robu ni znan. Koprivc ugotavlja, da tam ni železnice, v soboto ni bilo slabega vremena oziroma strel. Sprašuje se, ali ne gre za človeško malomarnost ali še kaj hujšega.

V nedeljo je gorelo še na drugih koncih Istre. Tako kot že večkrat v zadnjih dneh je sredi sobotne noči spet zagorelo ob cesti med Belvederjem in Valeto. Okoli 9. ure je center za obveščanje prestregel več klicev, da gori v bližini pivnice Kapitol v Seči. Ogenj se je zaradi izsušenosti in vetra hitro širil, plameni so zajeli oljčnik in vinograd. Ogroženi so bili tudi stanovalci štirih hiš, ki so v bližini. Gasilcem je plamene uspelo pogasiti ter tako obvarovati hiše in avtomobile. Ogenj je uničil približno hektar trave in drugega rastlinja. Gorelo je tudi v Bernetičih ter med Morgani in Parecagom.

Na Postojnskem so v nedeljo popoldne trikrat gasili ob železniški progi. Gorelo je še med Palčjem in Drskovčami, pod viaduktom Ravbarokanda, na travniku nad Šmihelom, pa na Snežniku ter med Malim in Velikim Otokom.

Ob pogostih požarih tako ni odveč opozorilo, da v večjem delu Primorske še vedno velja velika požarna ogroženost in s tem tudi prepovedi, ki jih prinaša s seboj.
Vir:PN

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.