Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
9 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 4
gosti: 5

jest_, seselstanislav, pilot, slavc112, več...
Mimogrede : Nesreča se ne ustavi na meji
Objavil BAČO - 30.7.2007 5:32:16 (1245 x prebrano) Novice tega avtorja

SEČOVLJE Reševalne ekipe lahko ob nesrečah nemoteno prestopajo državno mejo

Ob nedavnem velikem požaru na Savudrijskem polotoku, ko sta hrvaški helikopter in letalo zajemala vodo iz Piranskega zaliva, nas je zanimalo, kako je s prehajanjem meje v takih primerih. Tovrstna vprašanja rešuje sporazum med državama o sodelovanju pri varstvu pred nesrečami. Zračna plovila morajo pred prestopom meje le sporočiti svojo namero najbližji letalski kontroli.

V omenjenem zakonu, ki je bil v uradnem listu objavljen že pred osmimi leti, je namreč zapisano, da smejo reševalne ekipe ob nesrečah državno mejo prestopiti tudi zunaj mejnega prehoda brez opravljene mejne kontrole samo na podlagi ustnega soglasja najbližje postaje policije. Seveda morajo imeti člani reševalnih ekip s seboj izkaznico, s katero lahko potrdijo svojo identiteto in pripadnost ekipi. Na območju druge države lahko reševalci v primerih posredovanja nosijo tudi svojo uniformo, seveda brez strelnega orožja ali eksploziva. V primeru reševanja so poenostavljeni tudi postopki pri prevažanju zaščitne in reševalne opreme ter človekoljubne pomoči čez mejo. Vodja reševalne ekipe mora tujim organom izročiti le seznam opreme, če mejo prestopajo izven prehoda pa mora tak seznam izročiti ob pri priložnosti, lahko tudi kasneje.

O uporabi vodnih in zračnih plovil govori poseben člen, ki pravi, da je treba o uporabi plovil nemudoma obvestiti organ, ki je zaprosil za pomoč, in mu sporočiti natančne podatke o vrsti in oznakah plovila, posadki in tovoru. Pri uporabi letal in helikopterjev veljajo predpisi o zračni plovbi obeh držav, vse, kar morajo storiti piloti pri prehajanju meje pa je le to, da morajo sporočiti podatke o letu kontrolorjem leta sosednje države.

Kako je bilo v konkretnem primeru pred dnevi, ko sta hrvaški helikopter in letalo zajemala vodo za gašenje iz Piranskega zaliva, nismo uspeli izvedeti, v končni fazi pa lahko Hrvati vedno trdijo, da so zajemali hrvaško vodo, torej vodo na južni strani polovice Piranskega zaliva, in potemtakem sploh niso leteli čez mejo.

Vir: www.primorske.si

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.