Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
6 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 5

jest_, več...
Evropa : Bežali pred ognjem
Objavil Mitja - 28.7.2007 19:17:23 (1538 x prebrano) Novice tega avtorja

ŠIBENIK, NOVA GORICA
Dušanu Djogiču je letovanje v Dalmaciji prekinili požar

Takšni prizori so v zadnjih dneh vse pogostejši

Lahko so le pobrali najnujnejše, sedli v avtomobil in zbežali iz svojega apartmaja, sobe, šotora. To ali kaj podobnega se je v zadnjih dneh zgodilo marsikateremu turistu na letovanju v Dalmaciji in med njimi je tudi Dušan Djogič iz Nove Gorice, ki je moral v torek sredi noči s soprogo bežati pred ognjem. Bežal je pred večjim požarom na hribu Jelenjak pri Šibeniku.

Djogič je s soprogo počitnikoval v Šparadičih, enem od letovišč v zalivu Grabaštice, južno od Šibenika, po devetih dneh pa sta se morala v torek predčasno vrniti domov. Tako kot še drugi slovenski in tuji turisti, ki so tedaj letovali na tem delu šibeniške riviere, sta doživela noč bežanja pred ognjem. Eden od požarov, ki divjajo po Dalmaciji, je namreč izbruhnil na hribu Jelenjak nad Šparadiči.

“Bila je morda četrta ura zjutraj, ko se je žena zbudila in stopila na balkon ... Tedaj pa je zagledala razsvetljeno in v dim zavito pobočju nad naseljem. Sam sem se potem dvakrat ozrl proti pobočju in v drugo sem že videl visoke zublje, ki so se približevali naselju. Priznati moram, da me je spreletel strah. Ogenj se je širil izjemno hitro, slišati je bilo bučanje, z neba je padal pepel ... Nekatere turiste v letovišču, med katerimi je bilo kar nekaj Slovencev, je zgrabila panika.”

Ogenj se je po besedah Djogiča širil po pobočju navzdol in požiral borovce, segel pa je vse do jadranske magistrale, ki vodi vsega 15 ali 20 metrov stran od hiše, kjer je letoval naš sogovornik. Hišo in cesto ločuje pas dreves in če bi še te zajeli plameni ...

“Na hitro smo pospravili kovčke, jih vrgli v avto in se odpeljali. Nismo še vedeli, ali bomo lahko nadaljevali pot po magistrali in ali bomo sploh prišli do nje. Ogenj k sreči ni presekal ceste in umaknili smo se najprej v Grabaštico in nato v Šibenik. Med potjo smo srečevali gasilce in policiste, ki so hiteli proti požarišču, ustavili pa smo se v predelu Šibenika s trgovskimi centri, kjer se je zbralo še veliko drugih turistov, pobeglih pred požarom.”

V 20 kilometrov oddaljenem Šibeniku, do koder je segel tudi oblak dima s “pepelnato padavino”, je Djogič med drugim srečal nizozemsko družino, ki je zbežala iz avtokampa nedaleč od Šparadičev. “Pripovedovali so, da so iz svojega šotora uspeli pobrati le denarnice in jo popihali. Ko smo se kasneje pogovarjali po telefonu, pa so povedali, da se ogenj njihove prikolice s šotorom ni dotaknil, kot po čudežu.” Požar je namreč dosegel avtokamp in tam naredil precej škode, Šparadičem pa se je “le” nevarno približal, tako kot tudi bližnjemu Bilu.

Tam so ljudje ostali dobesedno ujeti na plaži. “Kolikor mi je znano, so iz naselja to noč s čolni evakuirali več deset ljudi, po radiu pa smo lahko slišali pozive, naj vsi, ki razpolagajo s plovili, priskočijo na pomoč.” Kasneje so oblasti začasno evakuirali tudi Šparadiče in del jadranske magistrale proti Primoštenu so zaprli.

Zublje so ob gasilcih krotile zračne sile z letalom za gašenje požarov v naravi canadair na čelu, štirje gasilci pa so se zastrupili z dimom. Djogič se je zgodaj popoldne lahko vrnil do hiše, kjer je letoval, a je le še pobral tisto, česar ni s seboj vzel že ponoči. Pet dni pred koncem letovanja sta se s soprogo vrnila domov.

Na proti proti domu ni opazil drugih večjih požarov “Mislim, da je tedaj že gorelo na Šolti, večji požari v Dalmaciji pa so se, kolikor vem, razplamteli v naslednjih dneh.” Dva ali tri dni pred odhodom iz Šparadičev je sicer opazoval gasilsko letalo, ki je v zalivu Grabaštice zajemalo vodo, tudi sam pa govori o prepričanju Dalmatincev, da požare nekdo podtika. “Ljudski glas pravi, da požigalci ogenj zanetijo ob “pravem času”, ko veter piha s kopnega proti morju in torej naseljem.” AMBROŽ SARDOČ

V večini hrvaških obmorskih županij je v zadnjih dneh izbruhnila vrsta požarov. Na otoku Šolta je ogenj že uničil približno 400 hektarjev gozda in oljčnikov, še vedno gori v nacionalnem parku Paklenica. Ob požaru na otoku Rivanj so reševalci rešili ženski in štiri otroke, ujete na vrhu gorečega hriba, pri Pulju pa je v četrtek ogenj ogrožal avtokamp Pineta s približno tisoč turisti. Na Hrvaško se je vrnilo eno od letal za gašenje gozdnih požarov, ki je pred tem pomagalo krotiti zublje v Makedoniji. O velikih požarih pa poročajo iz vseh sredozemskih držav.

Primorske novice

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.