Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
7 uporabnik(-ov) online

člani: 1
gosti: 6

gubina, več...
Slovenija : Vlak je zanetil požar
Objavil BAČO - 18.7.2007 13:05:15 (1541 x prebrano) Novice tega avtorja

Koper, 18.07.2007

Zaradi visokih temperatur se je v ponedeljek okoli četrte ure vžgalo suho podrastje ob železniški progi med Kačičami in Rodikom.

Zaradi visokih temperatur se je v ponedeljek okoli četrte ure vžgalo suho podrastje ob železniški progi med Kačičami in Rodikom. Zagorelo je kar na petih mestih, poleg podrastja pa je ogenj zajel tudi nekaj borovcev. Pri gašenju so sodelovali vsa gasilska društva s Krasa in poklicna brigada iz Sežane. Največji ogenj je bil pri vasi Kačiče, najverjetneje pa ga je zaradi toplote, ki nastaja pri trenju, zanetil vlak.

Vir: www.direkt.si

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.

Objavil Nit
gobi
Objavljeno: 18.7.2007 13:27  Osveženo: 18.7.2007 13:27
Pridružen: 16.9.2004
Od: Ajdovščina-Wajdušna-kamr pihlja
Objav: 450
 Re: Vlak je zanetil požar
Malo bolj podrobno-
DIVAČA Doslej največji letošnji požar na Krasu je gasilo 86 gasilcev iz osmih društev

Vlak je zanetil 16 hektarjev

Dotrajane zavore vlaka so med vožnjo čez presušeno kraško gmajno v ponedeljek popoldne med Divačo in Rodikom zanetile največji letošnji požar na Krasu. Čeprav se je z njim spopadlo kar 86 gasilcev iz šestih društev in sežanskega zavoda, je pogorelo dobrih 16 hektarjev trave, grmičevja in borovega gozda. Gasilci tarnajo nad pomanjkanjem prehodov čez progo.

Ob železniški progi med Divačo in Rodikom je v ponedeljek popoldne zagorelo nekaj pred 16. uro, regijski center za obveščanje pa je gasilce obvestil v nekaj minutah. Gasilci sežanskega zavoda za gasilno in reševalno službo so na kraj najprej napotili prostovoljne gasilce iz Divače, ko pa so s pomočjo nadzornih kamer ocenili velikost požara, so proti Divači odhiteli še sami.

Na kraju so ugotovili, da se je medtem ob progi od Divače do Kačič razvilo že nekaj manjših, od Kačič proti Rodiku pa nekaj večjih požarov, zato so aktivirali še preostalo moštvo sežanskega zavoda in skoraj vsa društva Kraške gasilske zveze. “V rezervi smo pustili samo gasilce iz Komna,” je povedal vodja intervencije Edvin Lipanje. Na kraj je tako s 23 vozili prihitelo 86 gasilcev iz sežanskega zavoda ter prostovoljnih društev Sežana, Povir, Lokev, Divača, Senožeče, Štjak in Materija.

“Med Divačo in Kačičami ni bilo tako kritično, med Kačičami in Rodikom pa je ogenj zajel borovce in se začel širiti proti hribu navzgor. Veter je malo vlekel, ampak ni bilo hudo. Na koncu smo požar ustavili na gozdni preseki na trasi vodovoda,” je pojasnil Lipanje in dodal, da je na razdalji približno petih kilometrov zagorelo devet različnih požarov. Opozoril je še na pomanjkanje prehodov čez železniško progo, saj požara na drugi strani proge, pa čeprav bi ga lahko na začetku pogasili z nekaj curki, ne morejo gasiti, ampak morajo najprej najti prehod in se požaru šele nato približati z druge strani. Takrat pa se ogenj že razplamti z vso vnemo.

Gasilci so požar ukrotili in ga dokončno pogasili nekaj pred 22. uro, približno pol ure prej pa je vlak zanetil še deseti požar ob progi, ki pa so ga zatrli že v kali.

Zaradi požara je koprski OKC poklicalo več kot sto ljudi. V neposredni bližini tokratnega požara se je tudi lani razbesnel eden večjih požarov, zaradi katerih so moral iz prvih hiš na Kozini evakuirati tudi nekaj prebivalcev. DANIJEL CEK


Minuli konec teden so imeli veliko dela tudi istrski gasilci. V soboto so morali posredovati kar trikrat. Najprej je zgodaj popoldne zagorelo v Ankaranu, kjer je ogenj zajel približno deset arov trave. V Boninih je v istem času 77-letni domačin kuril v bližini vinograda, ogenj mu je ušel in zajel 200 trsov ter 14 oljk. Med gašenjem je zaradi vročine in dima obnemogel in je moral na koncu poiskati zdravniško pomoč. Gasilci so ogenj pogasili in preprečili še večjo škodo. V soboto zvečer pa je zagorelo v Sečovljah. Ogenj je uničil približno 25 arov trave.

Vir:PN
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
911
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.