Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Koledar)

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Strela je netila na Bistriškem
Objavil gobi - 11.7.2007 16:37:26 (2072 x prebrano) Novice tega avtorja

SOZE, MALA BUKOVICA V nekaj minutah je udar strele zanetil ogenj na dveh domačijah

Ko so se v ponedeljek zvečer Kranjčevi iz Soz in Grgoračevi iz Male Bukovice odpravljali k počitku, niso niti slutili, kakšna noč jih čaka. Nekaj minut po 1. uri je med nevihto silovito udarilo, streli sta skoraj istočasno zadeli Kranjčev in Grgoračev senik. V komaj tri kilometre oddaljenih vaseh se je začel boj domačinov z ognjem, ki so jim kmalu prihiteli na pomoč gasilci iz skoraj vseh društev bistriške občine. Zjutraj je bil prizor grozljiv: na obeh domačijah so uspeli rešiti hiši, ostali pa so brez senika in hlevov.

“Približno ob 1.15 je prvič udarilo, pogledala sem skozi okno in nisem videla nič. Čez nekaj trenutkov je še močneje udarilo, spet sem pogledala skozi okno in videla eno veliko oranžno žarečo kroglo. Vse se je zgodilo v sekundi,” nam je včeraj pripovedovala Milka Iskra, gospodinja pri Kranjčevih na Sozah. Medtem ko so plameni v nekaj trenutkih zajeli celoten senik, je zbudila sinova in mater, stekla v skedenj in iz njega rešila traktor. Medtem sta mati Darinka Vičič in Milkin starejši sin Dejan s sosedi iz hleva rešila tri bike in dve kravi, nato pa je skoraj cela vas začela bitko s plameni. Mlajšega sina Klemna je požar tako prestrašil, da si ni upal iz hiše.

Iz vaškega hidranta, ki je od hiše Kranjčevih oddaljen le nekaj metrov, so napeljali cevi in začeli bolj braniti hišo in drugi del gospodarskega poslopja kot gasiti. 300 bal lanskega sena in vse seno letošnje košnje je namreč vzplamtelo kot bakla in domačini so samo nemočno gledali, kako zublji požirajo Kranjčev senik. Tudi gasilci, ki so kmalu prihiteli na kraj, ga niso mogli rešiti, saj se je začelo ostrešje že sesedati, salonitna kritina pa je pokala, kot bi streljalo na fronti.

“Tukaj nekaj smrdi”

Ob istem času se je podoben prizor zgodil še v tri kilometre oddaljeni Mali Bukovici, na domačiji pri Grgoračevih. Tako kot na Sozah je tudi na Bukovici strela zadela naravnost v senik in zanetila spravljeno seno. Gospodar Tone Bevčič in gospodinja Lucija sta s hčerko Zdenko in njenim možem takoj skočila pokonci, tako kot polovica vasi, ravno v tistem trenutku pa se je domov pripeljal starejši sin Robert. “Tukaj nekaj smrdi,” naj bi rekel, ko je stopil iz avta, v naslednjem trenutku pa naj bi ogenj dobesedno izbruhnil iz senika. Plamene se je videlo iz vseh sosednjih vasi.

Tudi na Mali Bukovici so na pomoč prihiteli skoraj vsi vaščani, iz Ilirske Bistrice je kmalu prišel tudi Grgoračev mlajši sin Zoran, hitro so bili na kraju požara tudi gasilci. Zaradi silovitosti požara in bližine hiše je na Bukovici ogenj zajel tudi ostrešje Grgoračeve hiše, tako da naj bi med požarom odžagali celo grede ostrešja hiše in jo tako rešili v zadnjem trenutku. In tudi na Bukovici je bil jutranji prizor grozljiv: popolnoma uničen senik z vso letošnjo košnjo in delno uničeno ostrešje hiše. Gospodinja je iz hleva še pravočasno uspela spustiti dve kravi, ostala živina je bila k sreči na paši, s sovaščani pa so rešili tudi kmetijsko mehanizacijo.

Gospodar pa v Franciji

Pri Kranjčevih na Sozah pa ni bilo časa reševati mehanizacije, tako da so ostali brez nakladalke, stroja za sajenje krompirja, dveh obračalnikov, kosilnice in dveh starih vozov. Hlev je pred ognjem obvarovala betonska plošča. “Če bi se to zgodilo dopoldan, ko so ljudje po službah, ali če bi vsaj malo zapihalo, bi nam zgorelo vse, ne bi rešili ničesar,” je na najhujši možni scenarij pomislila gospodinja Milka.

Pri Kranjčevih je nesreča še toliko hujša, ker je gospodar Viktor tačas v Franciji s tovornjakom. “Klical ga je njegov brat, jaz ga nisem mogla, in mu povedal. Ma ne vsega,” je dejala Milka.

Prizadeti družini se nista pozabili zahvaliti sosedom in vaščanom, ki so v trenutku priskočili na pomoč in v obeh primerih rešili najmanj stanovanjski hiši. Včerajšnje gašenje je bilo velik zalogaj tudi za gasilce, ki so morali istočasno hiteti na dva požara. Kot nam je povedal vodja gašenja na Sozah Denis Slavec, so imeli težave s pritiskom v vaškem hidrantnem omrežju, potarnal pa je tudi nad zastarelo tehniko za gašenje stavbnih požarov. Skupno je oba požara gasilo 37 gasilcev iz Podgrada, Ilirske Bistrice, Knežaka, Koritnic, Vrbova in Jelšan. Večina gasilcev je v dopoldanskih urah še vedno pomagala domačinom pri odvažanju gorečega sena. V spremstvu poveljnika gasilske zveze Ilirska Bistrica Antona Delosta si je pogorišči včeraj dopoldne ogledal tudi bistriški župan Anton Šenkinc, ki je prizadetim obljubil pomoč.
Od senika in hleva so na Mali Bukovici ostali le ožgani zidovi

Na severnem Primorskem je včeraj popoldne zagorelo dvakrat. V Grgarskih ravnah je po prvih podatkih ogenj zajel streho stanovanjske hiše, ki jo je morala zapustiti starejša stanovalka. Požar se je po vsej verjetnosti razširil iz dimnika, pogasili pa so ga novogoriški poklicni in prostovoljni gasilci. Na Colu pa je za župniščem zagorela skladovnica drv. Domači prostovoljni gasilci so ukrotili zublje in preprečili, da bi se razširili na bližnja poslopja.
Vir:PN

Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.