Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 2

več...
Slovenija : Samo za en avto - 33 milijonov
Objavil Mitja - 26.10.2004 9:54:46 (1440 x prebrano) Novice tega avtorja

Veržej: Poslej več načrtovanosti pri nakupih gasilske opreme
Samo za en avto - 33 milijonov

Ocena požarne ogroženosti je temelj nadaljnjega opremljanja prostovoljnih gasilskih društev (PGD) na območju občine Veržej. Doslej je to potekalo bolj naključno, medtem ko bo poslej skladno z načrtom, ki so ga pred nedavnim, v oktobru, mesecu požarne varnosti, obravnavali člani sveta občine Veržej. Pri tem so med drugim ugotavljali, da so gasilski domovi na njihovem območju dokaj dobro urejeni in da je pri tem finančno sodelovala tudi občina, zato bodo skladno z možnostmi poslej sofinancirali le nakupe opreme. Načrtovanje tega dela pa jim bo omogočilo tudi posamezne prijave na razpise za pridobivanje državnih sofinancerskih deležev.

Za uresničitev vseh predvidevanj do leta 2008 potrebujejo nekaj nad 42,5 milijona tolarjev (177.231 €). Samo gasilsko vozilo s cisterno za vodo, ki naj bi ga kupili najkasneje do konca omenjenega obdobja, bi po sedanjih cenah stalo 33 milijonov tolarjev (137.614 €), nekaj nad 8,7 milijona pa naj bi plačali za načrtovane nakupe osebne in skupne zaščitne opreme gasilcev - operativcev. Njihova dejavnost sodi med obvezne lokalne javne službe, ki jo je občina kratkomalo dolžna (so)financirati, država pa je doslej k tem nakupom prispevala 19 odstotkov (toliko, kot je znašal DDV!).

Od omenjene skupne vsote potrebnih sredstev nameravajo blizu milijon tolarjev nameniti izobraževanju operativcev. Toda ta znesek najbrž ne bo dovolj, ker čedalje več podjetij zahteva refundacijo plač za čas, ko je gasilec prostovoljec odstoten z dela zaradi izobraževanja. Manjka jim predvsem operativec za specialna tehnična reševanja, za uporabo dihalnih aparatov in delo z nevarnimi snovmi.

Vse to seveda ne pomeni, da občina Veržej na svojem območju zdaj morebiti ne zagotavlja učinkovite požarne varnosti ter drugih oblik zaščite in reševanja. Domači gasilci so namreč kot prostovoljci pripravljeni veliko žrtvovati za doseganja želenih učinkov, čeprav z že dokaj dotrajano opremo. Pri zadevah, ki jih sami ne zmorejo, pa jim skladno s pogodbo priskočijo na pomoč specialne enote PGD Ljutomer. Prispevek k večji požarni varnosti je tudi obnova javnega vodovodnega omrežja z več hidranti.

vir:večer

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.