Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
4 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Povezave)

člani: 0
gosti: 4

več...
Slovenija : Gasilci so opazili nekaj napak
Objavil Mitja - 21.10.2004 11:35:22 (1605 x prebrano) Novice tega avtorja

V Mariborski livarni Maribor gasilska vaja prvega sektorja Javne gasilske službe Maribor
Gasilci so opazili nekaj napak
Preverjanje usposobljenosti in sodelovanje gasilskih enot ter društev mariborske gasilske zveze v skupnih gasilsko-reševalnih akcijahFoto: Janko Rath
Vaja za hitro in učinkovito ukrepanje


V mesecu požarne varnosti so včeraj popoldne gasilska društva prvega sektorja (Prostovoljni industrijski gasilski društvi Livarna in Henkel Slovenija ter prostovoljna gasilska društva Maribor mesto, Kamnica in Studenci ter poklicna gasilska enota Javnega zavoda za gasilsko in reševalno službo Maribor) v Mariborski livarni Maribor na Oreškem nabrežju pripravila osrednjo gasilsko-reševalno vajo v Podravju z naslovom Galvanika 2004. Namen vaje je bil preveriti usposobljenost in sodelovanje gasilskih enot ter društev mariborske gasilske zveze pri skupnih gasilsko-reševalnih akcijah, opremo, zaščitna sredstva in komunikacijske zveze, sistem obveščanja in alarmiranja.

Resničnega požara včeraj v Mariborski livarni na srečo ni bilo, vendar so v mariborski izpostavi Regijskega centra za obveščanje kljub temu prejeli obvestilo, da gori v kletnih prostorih galvane in da pogrešajo enega delavca.

Vodja gasilske vaje in poveljnik sektorja I Stanko Drevenšek je dejal, da je požar izbruhnil pri pospravljanju kromove kisline, ki sicer ne gori, vendar pospešuje gorenje.

"Kislina je strupena, jedka in nevarna za okolje, v bližini požara pa so bile v sodih spravljene tudi druge strupene snovi, zato so bili potrebni posebni varnostni ukrepi. Za vse skupine gasilcev je bila obvezna uporaba dihalnih aparatov in posebne zaščitne opreme (plinotesne obleke)," je pojasnil Drevenšek in dodal, da so prispele gasilske ekipe začele iskati pogrešanega delavca, saj sta pred požarom v kletnih prostorih delala dva delavca.

"Gasilske ekipe so morale poskrbeti tudi za zapiranje sosednjih objektov zaradi nevarnosti, da se požar razširi, za zajezitev talnih jaškov zaradi nevarnosti izlitja kemikalij v kanalizacijo in za odvajanje dima iz objekta. Mariborska reševalna služba pa je ponesrečencu nudila prvo pomoč," je pojasnil Drevenšek, ki je po končani gasilski vaji tudi podal poročilo o izvedeni gasilski intervenciji Branku Žerdonerju, predsedniku uprave Mariborske livarne Maribor.Foto: Janko Rath
Gasilci odnašajo nevarne snovi.


Jože Žohar, poveljnik Gasilske zveze Maribor, ki je gasilsko vajo vseskozi opazoval, je povedal, da so gasilci akcijo izvedli uspešno, vendar so kljub temu opazili nekaj napak.

"Ob prihodu niso pravilno postavili vozil in potem v intervenciji polagali cevovodov, vendar se bomo na teh, sicer manjših napakah učili za naprej. Opazili smo še, da so gasilci tokrat ukrepali bolje kot leta 1998, ko je bil tukaj požar, in da so ta čas tudi bolje opremljeni za tovrstne intervencije," je pojasnil Žohar.

Božo Šahman, predsednik PIGD Mariborske livarne Maribor, pa je naštel nekaj glavnih nevarnosti za nastanek požara in drugih nevarnosti v Livarni: "Brizg taline iz talilnih peči, razsutje raztaljene žlindre oziroma pregretih obdelancev, varjenje in brušenje pri vzdrževalnih delih, vžig kovinskega prahu v ventilacijskih napravah in peskalnih strojih, električni preboj na elektroenergetskih napravah in v lakirnih in plinskih napravah." Za zagotavljanje požarne varnosti, reševanje ljudi in premoženja imajo zato v Livarni prostovoljno industrijsko gasilsko društvo, v katerem je 70 članov, med njimi tudi pet poklicnih gasilcev.

Gabrijel Toplak
vir:večer

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.