Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Evropa : Vaja IDASSA 2007
Objavil gobi - 24.5.2007 18:20:49 (1381 x prebrano) Novice tega avtorja

V okolici Zadra in Biograda na moru na Hrvaškem se nadaljuje velika vaja zveze Nato na temo naravnih in drugih nesreč. Med sodelujočimi ekipami je tudi ekipa slovenske Civilne zaščite.

Po običajnih jutranjih opravkih, zajtrku, kratkem delovnem sestanku in pregledu opreme je naš kontingent ob 10.38 dobil od oficirja za zvezo informacijo o nesreči na ladji pred luko Gaženica, kjer naj bi po prvih podatkih šlo za požar ter reševanje utopljencev. To pa je bila zadeva, ki je bila pisana za slovensko enoto za tehnično potapljanje. Ob 10.58 so naši fantje preko našega oficirja za zvezo prejeli informacijo o nesreči v industrijski luki Gaženica, kjer naj bi po prvih podatkih šlo za iztekanje nevarne snovi iz cisterne – vlakovna kompozicija.
Kot je povedal vodja naše odprave Miloš Kovač se je slovenska enota za RKB dekontaminacijo po kratki pripravi podala na pot.
Kako je potekalo delo slovenske enote za RKB dekontaminacijo?
Ob 11.15 je slovenska enota skupaj z romunsko in slovaško enoto zapustila nastanitveni center ter se v spremstvu policije odpravila na mesto nesreče. Po polurni vožnji je prišla na mesto nesreče, kjer so od vodje intervencije – On Site Commander, prejeli nalogo, naj opravijo potrebna izvidovanja in dekontaminirajo civilne osebe ter reševalce, ki so prišli v stik z nevarno snovjo. Ob 12.00 uri je RKB enota pričela s postavljanjem dekontaminacijske postaje, pri čemer jim je vodo zagotovila hrvaška gasilska enota. Dekontaminacijo so izvajali z drugo stopnjo zaščite (Tychem) in sicer s toplo vodo in milnico. Pri tem so naši fantje sodelovali z Romuni in Slovaki, ki so izvajali meritve oziroma izvidovanje nevarne snovi ter dekontaminacijo vozil. Prvo pomoč pa so nudile ekipe iz BiH in iz Švedske. Sodelovanje je bilo učinkovito in uspešno. Ob 13.20 je slovenska enota zaključila s dekontaminacijo ter tako končali z delom na tej točki. Ob 13.30 uri je slovenska enota predala poročilo o opravljenem delu On Site Commander-ju. Dekontaminirali so 5 civilistov ter osem pripadnikov drugih reševalnih enot. Sledilo je pospravljanje opreme ter odhod v nastanitveni center.
Kako je potekalo delo enote za tehnično potapljanje?
Ob 10.50 uri je slovenska enota za tehnično potapljanje zapustila nastanitveni center ter se odpravila na kraj nesreče in ob 11.43 uri so začeli z reševalno akcijo. Pri delu so jim pomagali reševalci iz Črne gore in iz Romunije. Prva naloga je bila iskanje pogrešanih ob eksploziji na plovilu. Ekipe so delovale koordinirano in našle tri utopljence. Druga naloga je bila iskanje sodov z nevarno snovjo, ki sta ob eksploziji na ladji padla v morje. V sodelovanju s pristaniško kapitanijo so soda uspešno odstranili. Tretja naloga je bila iskanje pogrešanih oseb, ki so ob eksploziji na ladji popadale v morje. S krožnim iskanjem ter ob pomoči ekip iz Črne gore in iz Romunije so našli pet utopljencev, jih dostavili do obale in predali pristojnim službam. Z delom so zaključili ob 13.48 ter ob 14.00 uri predali poročilo o opravljenem delu On Site Commander-ju.
Ob 14.00 je potekal sestanek vodij nacionalnih enot – Hot Wash up. Namen sestanka je bila prva analiza vaje. Oficir za zvezo se je ob 15.30 udeležil sestanka, katerega namen je bil priprava na zaključno vajo, ki bo potekala zadnji dan. Ob 19.00 je potekal sestanek vodij nacionalnih enot, katerega sta se udeležila vodja in oficir za zvezo. Namen sestanka je bil seznanitev s situacijo ter analiza opravljenih aktivnosti današnjega dne.
Več na:
http://www.sos112.si/slo/clanek.php?catid=27&id=1726
http://www.sos112.si/slo/clanek.php?catid=27&id=1728
Vir:URSZR

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.