Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 3

več...
Evropa : Enota slovenske CZ odhaja na vajo na Hrvaškem
Objavil gobi - 20.5.2007 10:52:04 (1262 x prebrano) Novice tega avtorja

Jutri, v soboto, 19. maja, bo dopoldan iz Logističnega centra v Rojah pri Ljubljani odpotovala na Hrvaško enota Civilne zaščite Republike Slovenije, ki bo od 20. do 24. maja v okolici Zadra in Biograda na moru, sodelovala na mednarodni vaji IDASSA 2007, ki jo organizirata Republika Hrvaška in zveza NATO.

Scenarij vaje predvideva, da je Republika Hrvaška organizirala mednarodni glasbeni festival s katerim naj bi  zbirali sredstva za boj proti Aidsu. Festivala, ki je potekal v Zadru se je udeležilo 500.000 do 700.000 obiskovalcev. Hrvaška je preventivno zaprosila mednarodno skupnost za pomoč pri zagotavljanju varnosti in zaščite obiskovalcev. V ta namen je mnogo držav napotilo svoje enote za RKB zaščito in enote za tehnično reševanje.
Glavni namen vaje je preizkusiti sistem ukrepanja za odpravo posledic naravnih in drugih nesreč in posledic terorizma. Zveza NATO pri delovanju na področju zaščite, reševanja in mednarodne humanitarne pomoči sledi smernicam Združenih narodov INSARAG, zato bo v času vaje vzpostavila okolje, ki bo zajemalo vse akterje, ki sodelujejo pri nudenju in sprejemanju mednarodne humanitarne pomoči. 
S to vajo bodo preizkusili operativno pripravljenost enot zaščite, reševanja in pomoči iz držav članic in držav, ki sodelujejo v partnerstvu za mir (PfP), delovanje orodij za koordinacijo mednarodne pomoči, v tej vaji bo to OSOCC (On site Operations and Coordinaton Centre), Hrvaška pa bo preizkusila svoj sistem za sprejem mednarodne pomoči v silah za zaščito, reševanje in pomoč. Po predvidevanjih se bo vaje  udeležilo 500 pripadnikov enot in še približno 100 udeležencev, ki bodo igrali vlogo vodstva, ocenjevalcev, OSOCC in lokalnih oblasti. Na vaji bodo sodelovali udeleženci iz Avstrije, Armenije, Belgije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Estonije, Finske, Gruzije, Hrvaške, Italije, Kazahstana, Litve, Madžarske, Makedonije, Moldavije, Nemčije, Norveške, Poljske, Portugalske, Romunije, Rusije, Slovaške, Slovenije, Srbije, Švedske, Španije, Združenih držav Amerike, Zveze Nato in Združenih narodov.
Slovenija bo na vaji sodelovala z devetnajstčlansko enoto sestavljeno iz poveljstva, oddelka za zveze, oddelka za tehnično potapljanje, oddelka za dekontaminacijo in logistično podporo, poleg enote se bodo vaje udeležili še po en predstavnik v vodstvu vaje, OSOCC-u in pri ocenjevalcih.
Po besedah vodje slovenskega kontingenta Miloša Kovača bo vaja za naše pripadnike zelo zahtevna, saj bo enota v celoti samo oskrbna, kar pomeni, da bo morala imeti s seboj prav vse, kar potrebuje za delo na terenu.
Vir: URSZR

Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.