Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Nesreča s skrivnostnim pridihom
Objavil gobi - 4.5.2007 14:53:38 (3428 x prebrano) Novice tega avtorja

TRNOVO OB SOČI Poljski kajakaš izginil v sifonu smrtno nevarnega Katarakta - Se je nesreča zgodila včeraj ali že prej?
Včeraj kmalu po poldnevu so bili kobariški gasilci prvi ob Soči, kjer naj bi le malo prej zahrbten sifon smrtno nevarnega odseka Katarakt potegnil vase 31-letnega kajakaša iz Varšave na Poljskem.

Ker trije kolegi nesrečneža niso mogli rešiti, je eden med njimi pohitel po pomoč na Trnovo in akcija je stekla. Po njenem zaključku pa so privrela na dan ugibanja, ali se je nesreča res zgodila včeraj ali se ni morda že v sredo ali še prej. Policija raziskuje, odgovorov še ni.

Po doslej znanih podatkih naj bi se štirje poljski kajakaši spuščali po Soči v njenem najbolj nevarnem delu, po tako imenovanem Kataraktu med Trnovim in Kobaridom. Kot so gasilcem, gorskim reševalcem in policiji povedali Poljaki, naj bi se njihov kolega s posebne vrste majhnim čolnom, imenovanim play boat za free style elemente, poskušal v bližini sifona postaviti navpično. Tedaj pa naj bi ga močan tok potegnil pod gladino. Fantje naj bi se v navezi poskušali spustiti pod vodo do njega, vendar zaradi strahotnega toka in motnosti niso mogli nič narediti in nič videti. S kajakašem vred je izginil tudi čoln.

Tudi gasilci in gorski reševalci so bili povsem nemočni pred deročo Sočo s trenutno srednjim vodostajem. Kljub temu so izpostavili svoja življenja. “Eden od gasilcev si je nadel dihalni aparat, ki ga sicer uporabljamo pri delu v zadimljenih prostorih. Hkrati je uporaben tudi za opazovanje pod vodo, največ do dva metra globine. V reko se je spustil v navezi z gorskimi reševalci, vendar ni bilo mogoče nič videti,” je povedal kobariški gasilec Andraž Mašera. Vodja GRS Tolmin Žarko Trušnovec dodaja, da je bilo reševanje v deroči in spenjeni Soči nemogoče in da tudi med pregledom bregov niso nič našli. Kot pravi, bo treba počakati, da reka sama naplavi truplo. Poveljnik kobariške gasilske zveze Marijan Stres strahoten pritisk vode primerja s pritiskom vodnega curka na turbine: “Če bi vanj spustili človeka, bi ga prelomilo ali pa zmlelo. V takem ni mogoče nič narediti. Mi smo naredili vse, kar je bilo v tistih okoliščinah mogoče.”

Zakaj v Katarakt?

Kajakaši iz Posočja ne razumejo, kaj je fante iz Poljske zvleklo v Katarakt. Odgovora ne bo. “To je tehnično izjemno zahteven odsek, kjer se še največji mojstri lahko ujamejo v past,” komentira učitelj kajaka, vodnik raftinga in reševalec iz divje vode Goran Kavs. “Sam sem ta odsek v mlajših letih večkrat preveslal, zdaj se vanj ne bi več spustil, ker se mi ni treba več dokazovati in ker se tudi ne čutim več dovolj usposobljenega.” Pravi, da predstavljajo sifoni izjemno nevarnost. “Mi pravimo, da so kot 'skobec', so past, ki ne izpusti. Če je v njih še polomljeno vejevje, se človek zaplete vmes in rešitve ni.”

Nesreče na deroči vodi, kakršna je Soča, je težko primerjati z nesrečami kje drugje. Na vodi se vse zgodi zelo hitro. Po nekaj minutah pod vodo za kajakaša praktično ni več rešitve. Največ lahko pomagajo kolegi na kraju dogajanja, pomoč drugih reševalcev je običajno prepozna. In zagotovo je nesmotrno in neodgovorno pri reševanju mrtvega človeka izpostavljati še druga življenja.

Kajakaši in raftarji iz posoških logov menijo, da je preventivnih opozoril na nevarne odseke na Soči več kot dovolj. Na vseh vstopnih in izstopnih mestih so informativne table z natančnim opisom zahtevnosti odsekov. Za Katarakt vsi vedo, da je smrtno nevaren. Na njem ni nobena komercialna dejavnost dovoljena. Opisujejo ga z besedo neustrezen.

Kdaj se je zgodila nesreča?

Šele po koncu reševalne akcije so privrele na dan nenavadne govorice. Po Bovškem naj bi se širil glas, da naj bi se nesreča zgodila že v soboto oziroma že v sredo. Vse je zavito v meglo. “Jaz sem slišal, da se je nesreča zgodila v sredo,” nam je začuden nad dejstvom, da se je kajakaša reševalo včeraj, povedal Goran Kavs. Ob tem je dodal, da je po njegovem zelo narobe, ker posoških reševalcev iz divjih voda z licenco o nesrečah nihče ne obvesti. Lahko bi pomagali, poznajo ljudi, poznajo dostope do reke, vendar niso vključeni v noben reševalni sistem. Samo v podjetju Soča rafting je takih reševalcev devet. Marijan Stres pa govorice komentira takole: “Kolega izginulega kajakaša je bil izjemno pretresen in težko bi verjel, da je vse skupaj zaigral.” Načelno še dodaja, da je v življenju seveda vse mogoče.

Policija govorice o času nesreče oziroma o tem, da naj bi se zgodila v sredo ali morda že prej, raziskuje. Več bo znanega v prihodnjih dneh.
V deročo reko sta se spustila gasilec in potapljač
Vir:PN

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.