Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Koledar)

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : Hidranti pod lupo inšpektorja
Objavil gobi - 4.5.2007 14:51:17 (1827 x prebrano) Novice tega avtorja

NOVA GORICA Ogenj znova požrl na ducate milijonov nekdanjih tolarjev
Nedeljski požar v kromberški obrtni coni je po prvi oceni lastnika pogorelih skladišč samo njemu povzročil 250.000 evrov škode, če k temu prištejemo še škodo petih najemnikov, je znesek še večji. Medtem pristojni vzrok požara še ugotavljajo, lastnik pa se nagiba k domnevi, da ni šlo za nesrečo. V obrtni coni se spet obeta nadzor požarne inšpekcije.

Lastnik pogorele lesene skladiščne hale Dušan Šuligoj se pridružuje besedam enega od svojih podnajemnikov, da so kraje in vlomi v poslovne objekte v Meblovi obrtni coni pogoste. Povedal nam je, da je med brskanjem po požarišču našel indice, ki naj bi nakazovali vsaj na vlom v pogorelo stavbo. Zanj je malo verjetno, da bi bil požar le nesreča, ob tem pa dodaja, da v hali ni bilo električne napeljave, razen v delu, ki ga je uporabljal sam: “Tok je bil izklopljen.”

Kakorkoli že, po dveh letih je ogenj v Meblovi industrijski coni spet naredil škodo, ki bi v tolarjih segala v desetine milijonov. Šuligoj ocenjuje, da je poslopje najbrž vredno 150.000 evrov, še 100.000 evrov pa tisto, kar je tam skladiščil. Šlo je za rabljene in tudi novejše pekarske stroje. K temu je treba prišteti še uničen material najemnikov. Po dveh letih se je ponovila zgodba o težavah s sistemom požarne vode v obrtni coni, s čimer se sedaj ukvarja požarna inšpekcija.

Glavni inšpektor Milivoj Dolščak nam je pojasnil, da je inšpektorat zadnji ogled v coni opravil julija 2005 in takrat Meblu naložil, naj opravi redni tehnični nadzor hidrantnega omrežja, kar so tudi storili. “To pomeni, da so bili zagotovljeni s predpisi določeni pogoji za brezhibno delovanje omrežja,” pravi Dolščak. Zaradi ponovnega požara pa je sedaj odredil izredni inšpekcijski nadzor, s katerim bodo spet preverjali izvajanje predpisov za varstvo pred požarom, tudi to, kako hidrantno omrežje vzdržujejo.

Kakšne so zahteve za zagotavljanje požarne vode v industrijskih conah, je po pojasnilih glavnega inšpektorja odvisno od vrste objektov v conah in dejavnosti v njih. Na splošno pa zagotavljanje požarne vode s hidranti podrobno ureja pravilnik o požarni varnosti v stavbah in na tej podlagi izdane tehnične smernice. Za hidrante na prostem velja, da morajo biti praviloma nadtalni, dostopni, označeni in toliko oddaljeni drug od drugega, da je požar v posamezni stavbi mogoče gasiti vsaj iz enega hidranta. Razdalja med dvema hidrantoma ne sme presegati 80 metrov, hidrant mora stati vsaj pet metrov stran od objekta, določen je minimalni premer in drugo.

Kot še pojasnjuje Dolščak, mora novozgrajeno ali dograjeno hidrantno omrežje preizkusiti pooblaščena organizacija, lastniki ali uporabniki pa so ga dolžni vzdrževati in skrbeti, da deluje brezhibno, tudi z vsakoletnim tehničnim nadzorom. Tedaj se, denimo, meri tudi tlak v hidrantih. Hkrati pa je treba dnevno skrbeti, da so hidranti vidni, dostopni in vselej uporabni.
Na požarišče v obrtni coni prihaja požarna inšpekcija
Vir:PN

Ocena: 10.00 (1 glas) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.