Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
1 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 1

več...
Slovenija : Kresovi bodo goreli na črno
Objavil Mitja - 29.4.2007 14:34:25 (1384 x prebrano) Novice tega avtorja

Uprava za zaščito in reševanje je pred dnevi sporočila, da je kurjenje kresov na območjih, kjer je razglašena velika požarna ogroženost, prepovedano.

 Od primorskih občin nevarnost ne velja več le v Bovcu, Kobaridu, Tolminu, Cerknem, Idriji, Izoli in Piranu, drugod pa bodo kresovi v ponedeljek zvečer goreli na črno. Za nadzor nad kurjenjem so neposredno odgovorni inšpektorji, ki pa jih ni dovolj, da bi lahko preprečili vse pripravljene kresove.

Torkove plohe so dovolj namočile le sedem primorskih občin, medtem ko preostale ostajajo na seznamu občin z veliko požarno ogroženostjo, ki jo je Uprava za zaščito in reševanje razglasila že 14. aprila. Izjema je koprska občina, kjer velika požarna ogroženost velja le za kraški del občine, severno in vzhodno od črte Osp-Črni Kal-Loka-Hrastovlje-Kubed-Gračišče-Sočerga.

Na teh območjih je še vedno prepovedano kuriti v naravnem okolju, sežigati ali uporabljati odprt ogenj, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete in snovi, ki lahko povzročijo požar. Inšpekcija za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, gozdarska in kmetijska inšpekcija ter policisti bodo še naprej poostreno nadzirali spoštovanje teh prepovedi.

Razglašena velika požarna ogroženost bo v teh dneh še največ skrbi povzročila organizatorjem prvomajskih kresov, saj je uprava v svojem obvestilu v sredo jasno napisala, da kurjenje kresov v požarno ogroženih občinah ni dovoljeno. Če bi razglas dosledno upoštevali, kresov letos ne bi smeli prižgati v večini primorskih občin, tudi če bi organizatorji zaprosili za dovoljenje. Dovoljenja za uporabo odprtega ognja na požarno ogroženih območjih namreč ne more izdati nihče. DC

In kaj bo prepoved kurjenja pomenila v praksi? Večina kresov bo v ponedeljek zvečer najverjetneje vseeno zagorela, organizatorji pa bodo morali biti previdni, da jim ogenj ne zbeži in povzroči požara. V teh primerih bo organizatorja nedvomno doletela kazen, sicer pa pri nas najverjetneje ni toliko inšpektorjev, da bi na predvečer praznika dela preprečili vse prvomajske kresove.

Primorske novice

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
911
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.