Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
2 uporabnik(-ov) online (1 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 2

več...
Slovenija : Marsikje ne bodo smeli kresovati
Objavil gobi - 28.4.2007 11:26:33 (1280 x prebrano) Novice tega avtorja

Ljubljana – Sušno vreme jo bo letos zagodlo marsikaterim kresovalcem, ki so se tako rekoč leto in dan pripravljali na spodobno prvomajsko praznovanje

 Sredi aprila je namreč republiška uprava za zaščito in reševanje marsikje razglasila veliko požarno ogroženost, ki jo je le rahlo poslabšanje vremena sicer ublažilo, marsikje pa še vedno velja.

Tako so že v sredo ukinili, če smemo tako zapisati, veliko požarno ogroženost naravnega okolja na naslednjih območjih izpostav Uprave RS za zaščito in reševanje: Ljubljana, Kranj, Celje, Slovenj Gradec, Maribor, Ptuj, Trbovlje in Novo mesto ter v občinah Bovec, Kobarid, Tolmin, Cerkno, Idrija, Cerknica, Bloke in Loška dolina.
Velike požarne ogroženosti pa niso preklicali v občinah Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Divača, Hrpelje - Kozina, Komen, Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren - Kostanjevica in Šempeter - Vrtojba ter na kraških območjih koprske občine severno in vzhodno od črte Osp–Črni Kal–Loka–Hrastovlje–Kubed–Gračišče–Sočerga.
Na naštetih območjih ostane v veljavi poostren nadzor požarne, gozdarske in kmetijske inšpekcije, policije ter gasilcev, hkrati pa je tudi prepovedano kuriti kresove, torej uporabljati odprt ogenj. Naj še enkrat omenimo, da se ne prav tako ne sme sežigati, puščati ali odmetavati goreče ali druge predmete oziroma snovi, ki lahko zanetijo požar.
Prvomajske kresove bodo lahko kurili povsod, kjer ni razglašena velika požarna ogroženost, vendar je treba pri tem upoštevati nekatera pravila oziroma predpise. Nikakor se ne sme kuriti v gozdu, prav tako je prepovedano zakuriti kres povsod tam, kjer bi ogenj lahko ušel v gozd. Sicer pa velja, da je treba kurišče ograditi z negorljivim materialom (opeka, kamenje, pesek), od gozda ne sme biti oddaljeno manj kot 50 metrov, od zgradb, kjer so shranjene vnetljive snovi, pa ne manj kot 100 metrov.
Na javni prireditvi, kjer kurijo kres, mora biti pripravljena požarna straža, za povrh pa mora biti takšno kresovanje prijavljeno na pristojni upravni enoti. Za tistega, ki predpisa ne bo upošteval, je zagrožena globa 125 evrov.
Vir:Delo

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.