Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
3 uporabnik(-ov) online (3 uporabnik(-ov) brska po Novice)

člani: 0
gosti: 3

več...
Slovenija : “Jutri še bolj varni”
Objavil Mitja - 26.4.2007 8:42:51 (1262 x prebrano) Novice tega avtorja

“Vse govorjenje o požarni varnosti bi bile prazne besede, če ne bi imeli take podpore istrskih občin,” se je ob slovesni predaji treh novih vozil občinam Koper, Piran in Izola včeraj zahvalil poveljnik koprske gasilske brigade Vilij Bržan.

Pravzaprav so koprski gasilci včeraj dobili še zadnje novo vozilo, ker pa predzadnjih dveh doslej še niso uradno prevzeli, so slovesno prevzeli vse tri.

Koprska gasilska brigada je maja lani dobila novo avtolestev, septembra (kemično) vozilo za gašenje zahtevnih požarov, oktobra tehnično vozilo za posredovanje pri razlitju nevarnih snovi in včeraj še večje gasilsko vozilo za gašenje požarov v naravi. Vozilo mercedes benz - unimog je stalo 424.000 evrov, izdelali so ga v Italiji, premore pa kombinirano črpalko za vodo, visokotlačno črpalko, rezervoar s 3000 litri vode, rezervoar s 300 litri penila, vlečni vitel, 400-metrsko cev in drugo opremo. Podvozje in štirikolesni pogon omogočata, da s tovornjakom zlahka zapeljejo tudi čez skoraj polmetrske ovire, kar bo prišlo še kako prav pri vožnji po istrskih gmajnah, obdanih s številnimi zidovi in kamnitimi grižami.

Za vsa štiri vozila so oziroma še bodo istrske občine, ustanoviteljice gasilske brigade, odštele dobra dva milijona evrov. Največ (60 odstotkov) denarja je prispevala koprska, 25 odstotkov piranska in 15 odstotkov izolska občina, naložbo pa bodo izplačale z desetletnim lizingom. Poleg tega so včeraj še enkrat proslavili tudi nov gasilski dom, ki je v rekordnem času zrasel lani in za katerega je koprska občina plačala dobrih šest milijonov evrov.

Ključe treh novih vozil so poveljniku GB Koper Viliju Bržanu včeraj predali koprski podžupan Jani Bačić, piranski župan Tomaž Gantar in izolski župan Tomislav Klokočovnik. Bačić je ob tem poudaril, da je občina v štirih letih uspela spraviti gasilsko enoto na evropsko raven, spomnil na pet novih vozil, ki so jih kupili prostovoljnim društvom in poudaril, da je naložba v gasilstvo naložba v dobrobit vseh občanov. “Manj, kot ga boste rabili, bolje bo,” je Bržanu ob predaji ključev dejal Gantar, Klokočovnik pa je gasilcem zaželel srečno vožnjo.

“Gasilci so vrhunsko usposobljeni in zdaj tudi vrhunsko opremljeni,” je poudaril Bržan in dodal, da za varnost v Istri poleg brigade skrbi še 15 prostovoljnih društev. “Imamo gasilski dom, ki nam ga zavidajo celo kolegi s Švedske, imamo nova vozila, ki nam jih zavidajo druge občine po državi.” Napornega lanskega leta po njegovem mnenju ne bi zmogli brez predanih in požrtvovalnih sodelavcev in zagotovil, da bodo s svojim delom opravičili vložek v brigado. “Slovenska Istra je varna in jutri bo še bolj,” je zaključil. DANIJEL CEK

Torkove plohe so odpravile veliko požarno ogroženost narave v občinah Bovec, Kobarid, Tolmin, Cerkno in Idrija. Velika požarna ogroženost pa je še naprej razglašena v občinah Vipava, Ajdovščina, Nova Gorica, Kanal, Brda, Miren-Kostanjevica in Šempeter-Vrtojba ter Ilirska Bistrica, Pivka, Postojna, Sežana, Komen, Divača, Hrpelje-Kozina in na kraških območjih občine Koper. V teh občinah prvomajskih kresov uradno ne bi smeli prižigati.

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 953
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.