Gorenje Nevarne snovi Teh. reševanje Gašenje Ostalo Ljubljanski gasilec
Slike gasilskih domovForumGalerijaO spletišču
Glavni meni
Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

samoprijava

Pozabljeno geslo?

Registrirajte se!
Iskanje
Kdo je online
13 uporabnik(-ov) online (2 uporabnik(-ov) brska po Članki)

člani: 2
gosti: 11

mičo1212, MatejB, več...
Slovenija : Vaja Potres 2004
Objavil Mitja - 18.10.2004 5:40:00 (1646 x prebrano) Novice tega avtorja

V soboto je v Ljubljani in okolici potekala letošnja največja protipotresna vaja
Ko se trese center Ljubljane
Na vaji je sodelovalo skoraj 800 pripadnikov slovenske vojske, policije in različnih ekip za zaščito in reševanjeFoto: Robert Balen
V soboto je na različnih lokacijah v Ljubljani potekala državna zaščitna reševalna vaja "Potres 2004" in hkrati deseto državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije. Na vaji so poleg slovenskih sodelovale tudi mednarodne ekipe iz Italije, Hrvaške in Madžarske. Vajo je pripravila Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) skupaj z Mestno občino Ljubljana. Simulirali so potres osme stopnje po evropski lestvici, kar pomeni, da bi bilo v samem centru mesta in okolici huje poškodovanih več stanovanjskih objektov, motena bi bila oskrba s pitno vodo, težje poškodovanih bi bilo več ljudi, še več pa bi jih ostalo brez strehe nad glavo.

Bojan Žmavc, generalni direktor URSZR, je povedal, da je bil namen vaje "preveriti pripravljenost pristojnih organov za hitro in učinkovito odpravljanje posledic po potresu, zato hkrati poteka tudi državno preverjanje sposobnosti ekip na hiter in učinkovit odziv". Vaja je bila razdeljena na sedem različnih delovnih točk. Zbirno mesto za vse udeležence in opazovalce vaje je bilo v logističnem centru v Rojah. Tu je Miran Bogataj, poveljnik Civilne zaščite RS, opozoril, da je "eden izmed bistvenih ciljev vaje opozoriti Ljubljančane na problem mestne ogroženosti, saj kar 4/5 državnega ozemlja leži na kritičnih področjih, pri čemer je Ljubljanska kotlina med najbolj izpostavljenimi". Da bi lažje preverili pripravljenost ljubljanskih ekip na "obsedno stanje", so predpostavili, da je potres prizadel samo mesto Ljubljana in tako med vajo upoštevali pomoč sosednjih občin in ekip iz tujine.

Druga delovna točka je bila nekdanja separacija v Stožicah. Zgodba je bila naslednja: V naselju gradijo nov stanovanjski kompleks, zgodnja dopoldanska ura je, na delovišču je polno ljudi, ko Ljubljano prizadene potres. Zasutih je več 400 ljudi, 40 je pogrešanih, nekaj je hudo poškodovanih. Kaj storiti? Na delu so že tehnično reševalne enote, kinologi, geofonisti in ekipe za prvo pomoč. Gasilske enote razbijajo betonske stene in izpod ruševin rešujejo preživele. Polno zaposlena je tudi ekipa za prvo pomoč, ki ustavlja krvavitve, nudi umetno dihanje in psihosocialno pomoč pretresenim zaradi potresa. Tretja delovna točka so bile Roške stolpnice, blokovsko naselje, kjer so poškodovane tudi novejše, potresno varne gradnje. Zaradi slabega vremena je odpadel prikaz helikopterskega reševanja s strehe. Na tem mestu je hkrati potekala zaključna slovesnost X. državnega preverjanja ekip Prve pomoči in Rdečega križa, zato so tu prikazali celostno delo vseh ekip trinajstih slovenskih regij. Naslednje delovna točke so bile na Poljanah, Vrazovem in Ambroževem trgu. Veliko pozornost je pritegnil 14. bataljon slovenske vojske, ki je na obrežju Ljubljanice prikazal postavitev zasilnega mostu. Za Euromost, dolg 40 m in težek 70 ton, je izurjena enota potrebovala le uro in pol. Zadnja postaja je bil Prešernov trg.


Foto: Robert Balen
Miran Bogataj, poveljnik civilne zaščite RS, je ob koncu akcije povedal, da so bili "postopki, uporabljeni med vajo, izvedeni izredno strokovno, kljub slabim vremenskim razmeram", da pa bo natančnejšo oceno vaje lahko dal šele v enem mesecu, ko bodo naredili konkretno analizo. Tudi obrambni minister Anton Grizold je bil nad potekom vaje zadovoljen, zdi pa se mu pomembno "najti tudi kritične točke vaje, saj bo le tako v prihodnosti zagotovljeno uspešno delovanje celega sistema".

Lea Avsec

Vir:večer.si

Ocena: 0.00 (0 glasov) - Ocenite to novico -
Lastnik komentarja je objavljalec. Nismo odgovorni za njihovo vsebino.
Kategorije novic
Naj objavljalci
1 pes 954
2
Varing
910
3
BAČO
718
4 Peter 551
5
Mitja
493
6
gobi
450
7
stoplopar
336
8
grzetic
284
9 himi 269
10
johenson
224
Naj novice
© Gasilci.org. Vse pravice pridržane.